Vliet <-> Oude Rijn (Leidschendam <-> Katwijk)

Discussie in '2011-2012' gestart door a3overgaauw, 6 feb 2012.

 1. a3overgaauw

  a3overgaauw New Member

  Je kunt vanaf donderdag goed schaatsen tussen de Katwijkse zeesluis en de Leidschendamse sluis.
  Je moet klunen langs twee bruggen bij Leiden. De overige tien bruggen op de route kun je onderdoor; soms voorzichtig.

  De ijskwaliteit is meestal redelijk tot uitstekend. Tussen de Voorschotense bebouwing en de Knipbrug is de ijskwaliteit soms matig: rijd hier vooral niet te hard. De ijsdikte onder sommige bruggen is te dun om een groep schaatsers te kunnen dragen.
  LET OP: Mogelijk wordt het gemaal bij Leidschendam in werking gezet.

  Midden in de Randstad is de schaatsroute tussen de Leidschendamse sluizen en de Katwijkse zeesluis een afwisselende tocht van 20 km (heen en terug 40 km). De Elfstedentocht gaat dan niet door, de tocht Katwijk-Leidschendam is eindelijk weer eens te rijden.
  De route loopt over Oude Rijn, Korte Vliet en Vliet/Rijnschiekaal: Katwijk-Rijnsburg-Valkenburg-Leiden-Voorschoten-Leidschendam.

  Zowel via de Oude Rijn en Zijl als via het Oegstgeester kanaal is 't Joppe prima te bereiken. En via 't Joppe schaats je naar de Kaag en de Brasem.
 2. casselt

  casselt New Member

  Re: Vliet-Oude Rijn (Leidschendam-Katwijk)

  ik reed gisteren over de brug bij het lammenschansplein en toen zag ik daar nauwelijks ijs en nog enkele open stukken water.. Hoe de situatie meer richting het centrum van voorschoten is weet ik niet.
 3. Sendar

  Sendar New Member

  Re: Vliet-Oude Rijn (Leidschendam-Katwijk)

  Ik ben ook erg benieuwd of het eerste stuk tussen de Leidschendam en de Knip beschaatsbaar is. Ik hoor graag een update vanmiddag.
 4. marzz

  marzz New Member

  Re: Vliet-Oude Rijn (Leidschendam-Katwijk)

  Ik woon langs de rijn in Valkenburg. Ter hoogte van mijn huis wordt al volop geschaatst. Maar; wel op die ene plek. Ik heb nog niet mensen door zien gaan richting Katwijk of Leiden. Morgen ben ik van plan om zelf te gaan proberen.
 5. freekb

  freekb New Member

  Re: Vliet-Oude Rijn (Leidschendam-Katwijk)

  Tussen de Knip en Voorschoten wordt er nog niet geschaatst. Er ligt weinig sneeuw, omdat het lang open heeft gelegen. Als het sterk genoeg is, dat zou toch met de vorst van de afgelopen dagen bijna zo ver moeten zijn, dan zou het een aardig stukje kunnen zijn.
 6. Elsje2

  Elsje2 New Member

  Re: Vliet-Oude Rijn (Leidschendam-Katwijk)

  Ik hoorde van mensen die langs de Vliet wonen dat het vorige week vrijdag pas dicht was gevroren. Er zijn lang nog baggerschuiten doorheen gevaren, het was een grote schotshoop.
  Maar goed, een weekje flink vriezen, dan zou het nu toch wel dik genoeg kunnen zijn. Maar blijf hier zeer voorzichtig, ik denk dat het langs de kanten wel goed zit, maar dat daar de vastgevroren schotsen zitten. De verleiding zal groot zijn in het vlakke midden te schaatsen, maar daar is dus juist nog lang doorheen gevaren. Geen idee hoe dik het ijs daar is.

  Ter hoogte van de nieuwe brug/toegang tot de Vlietlandplassen zou ik extra alert zijn. Daar hebben die baggerschuiten het water flink omgewoeld toen ze voor de brug lagen. Het stuk daarna richting Knipbrug /Leidschendam zou wel heel mooi moeten zijn nu, want die baggerschuiten kwamen daar niet.

  p.s. Ga niet alleen en neem touwen mee.
 7. a3overgaauw

  a3overgaauw New Member

  Re: Vliet-Oude Rijn (Leidschendam-Katwijk)

  Het ijs op de Vliet is sterk genoeg tussen Leidschendam (sluizen) en Voorschoten (Blauwe brug). Ik heb dinsdagmiddag het hele stuk geschaatst, zonder te klunen. De ijskwaliteit is gemiddeld genomen matig, en variabel. Aanbevolen als training voor de Elfstedentocht 1963.
  Van Leidschendam tot de fietsbrug bij de Knip is de ijskwaliteit matig. Schaats zoveel mogelijk over het ijs en niet over de sneeuw. Helaas zak je op de overgangen tussen ijs en sneeuw soms plotseling enige centimeters weg in de nog onvoldoende verijsde sneeuw. Daar kun je echt lelijk smakken, heb ik getest.
  Een kilometer buiten Leidschendam staat een gemaal aan de zuidzijde van de Vliet, met een smal wak tot halverwege de Vliet. Je kunt deze passeren langs het grote plezierjacht aan de noordzijde van de Vliet.
  De Knipbrug kun je onderdoorschaatsen, maar van De Knip tot de bebouwing van Voorschoten heb je een kilometer slecht ijs. Schaats dit stuk bij voorkeur aan de noordzijde, vlak langs de kant.
  Langs de huizen van Vooschoten is de ijswaliteit goed tot de Blauwe brug nabij de ijsbaan.
  Dinsdagmiddag waren er bij Leidschendam enkele mensen op het ijs, en bij Voorschoten welgeteld één. Echt onbegrijpelijk.
  Woensdagmiddag ga ik weer schaatsen, en ik ben benieuwd of er aansluiting is richting Leiden en Valkenburg. Ik verwacht dat de ijskwaliteit is verbeterd; elke dag komt er meer hard ijs en verdwijnt de sneeuw.
 8. Zoeterwoudedorp

  Zoeterwoudedorp New Member

  Re: Vliet-Oude Rijn (Leidschendam-Katwijk)

  Schaatsers,
  Zondag zijn wij vanuit Zoeterwoude-dorp over de wetering (langs de A4) naar Stompwijk geschaatst.
  Hier en daar een wat minder stukje van later dicht gevoren ijs.
  Bij cafe de Hoge brug zijn we niet doorgegaan naar de Noord AA maar dat is mijn inziens nu echt wel mogelijk.
  Misschien even kleunen bij t cafe....
  Het ijs is prima wat zou het toch mooi zijn als ik de tijd had om een baan te vegen.... maar het werk he.
  Bij terugkeer in Zoeterwoude ook even doorgereden naar de Kleunbrug onder de A4 th van het klooster en de europaweg. En wat bleek je kan zonder problemen onder de A4 door kan en zo naar de vrouwenweg. het ijs onder de burg is gewoon prachtig zwart als een spiegel zo mooi.
  Helaas waren op het stukje naar de vrouwenweg wat sneeuwhopen op het ijs.
  Ik zeg laat de duinenpoldertocht maar komen. Als iemand een motor / sneeuwschuiver heeft wil ik wel een baan schuiven.
  gr
  Giel
 9. a3overgaauw

  a3overgaauw New Member

  Re: Vliet-Oude Rijn (Leidschendam-Katwijk)

  Zojuist wordt een koek en zopie tent neergezet in Leidschendam. En vanmiddag gaat de zon schijnen!
 10. kier

  kier New Member

  Re: Vliet-Oude Rijn (Leidschendam-Katwijk)

  Even wat informatie over Valkenburg- Katwijk ;

  Tussen Valkenburg en Katwijk kan overal geschaatst worden, het is (nog) niet druk.

  Het ijs bij Valkenburg ter hoogte van het pontje is voor een kleine kilometer slecht , vanwege een boot die het donderdag 2 februari nodig vond om het ijs even kapot te varen.

  PAS OP ; bij de woonboten na de sandtlaan brug in rijnsburg is aan 2 kanten het ijs open vanwege de watervogels , maar je kunt er wel overheen.

  Het ijs vanaf Rijnsburg ( waar de oude rijn en het oegstgeesterkanaal samenkomen) is van zeer hoge kwaliteit ; donker van kleur en zo glad dat het wel lijkt of er water op ligt. Je kan helemaal tot het eind komen , bij het gemaal ( de sluizen) .

  Succes ,


  Kier
 11. a3overgaauw

  a3overgaauw New Member

  Re: Vliet-Oude Rijn (Leidschendam-Katwijk)

  Ik heb woensdagmiddag geschaatst van Leidschendam naar Valkenburg en terug. Het ijs is nu overal redelijk tot prima, met uitzondering van het traject tussen Knipbrug en Voorschoten. Betrouwbare bronnen op het ijs verzekerden ons dat het ijs tussen Valkenburg en Katwijk uitstekend is. Omdat we pas laat in de middag startten in Leidschendam, hadden we helaas geen tijd om door te rijden naar Katwijk.

  • Traject Leidschendam tot de Korte Vliet (bocht restaurant Allemansgeest). Redelijk ijs tussen Leidschendam en de Knipbrug (4 kilometer). Een kilometer slecht ijs tussen Knipbrug en Voorschoten. Rijd hier vooral niet hard! Om sommige plekken, vooral op de overgang tussen ijs en sneeuw, zak je soms plotseling een paar centimer weg en maak je een lelijke, niet te vermijden val. Langs de bebouwing van Voorschoten tot aan de bocht naar de Korte Vliet is het ijs prima. Wees voorzichtig in de bocht.

  • Traject Korte Vliet en Oude Rijn tot Valkenburg. Op de Korte Vliet kun je goed schaatsen, maar is het ijs soms vrij dun. Nabij Leiden paseer je zes bruggen, waarvan je er drie (achter elkaar) moet klunen. Het ijs onder de bruggen is dun, ongeschikt om als groep onderdoor te schaatsen. Op de Oude Rijn is de ijskwaliteit beter; let op open plassen langs de oever.

  • Traject Valkenburg tot Katwijk aan Zee. Wij spraken diverse personen die ons verzekerden dat ijs tussen Valkenburg en Katwijk dik in orde was.
 12. a3overgaauw

  a3overgaauw New Member

  Re: Vliet-Oude Rijn (Leidschendam-Katwijk)

  Het ijs bij Katwijk ziet er inderdaad niet gek uit..

  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VMZXb2as3OU[/youtube]
 13. pauli-icy

  pauli-icy New Member

  Re: Vliet-Oude Rijn (Leidschendam-Katwijk)

  hé, dit is een vervolg (dus misschien op andere forumplek ?) : Gisteren = 7 febr.'12 Oude Rijn bij Kouderkerk/ Hazerswoude Rijndijk kant van Alphen schitterende vaargeul met minimaal 8 cm zwart keihard dus keisterk ijs, ernaast uitgesmolten sneeuw, bijna net zo glad (en nóg dikker). Ben maar een 2honderd meter richting Alphen gegaan, maar dit moet overal 8-12 cm zijn! De Oude Rijn richting Leiden vandaaruit net zo lang dichtliggend dus zelfde ijs denk ik (zaterdagmiddag 4-2 ook op gestaan). Maar ik ben daar niet regelmatig dus weet niet wat er veranderd is in de omsatndigheden. Wel in Leiden over een deel van de grachten geschaatst, prima ijs, niet alle bruggen echt betrouwbaar, behave de hogere (wakken langs de pijlers)
 14. benwinden

  benwinden New Member

  Re: Vliet-Oude Rijn (Leidschendam-Katwijk)

  Niet te missen: de koek-en-zopie bij Valkenburg, bij de oranje koe.
  Redelijke prijzen, en ook nog schaatsen te huur en te koop.
 15. Marionkuiper

  Marionkuiper New Member

  Re: Vliet-Oude Rijn (Leidschendam-Katwijk)

  Ik heb net een stukje tussen Rijnsburg en Leiden geschaatst; heel dik en betrouwbaar ijs, maar op sommige plaatsen erg slecht. Onder de spoorbrug ná de Stevenshofbrug zag ik wel erg veel wakken. Ik had daarom niet genoeg moed om er onderdoor te gaan. Terug in Rijnsburg ben ik gestopt bij de Sandtlaanbrug. Je kunt daar wel onderdoor, maar verderop moet er wel even gekluund worden. Zaterdag wil ik proberen de sluizen te bereiken.
 16. a3overgaauw

  a3overgaauw New Member

  Re: Vliet-Oude Rijn (Leidschendam-Katwijk)

  In De Horsten, tussen Leidschendam, Voorschoten en Den Haag kun je schaatsen.
  • Is er al iemand vanaf via De Horsten naar Duivenvoorde gegaan; en vanaf Duivenvoorde naar de Vliet?
  • En heeft al iemand geprobeerd om vanaf De Horsten de Oude Rijn te bereiken?
 17. mjongebreur

  mjongebreur New Member

  Even na m'n werk weer even de schaatsen onder, wilde eigenlijk rustdag maarja toch maar de schaatsen in de fietstas en kom op de terugweg bijna langs de Vliet. Die kon ik niet laten schieten. vanaf sluisje Leidschendam naar Leiden (en terug). Matig ijs, zeker vergeleken bv Kaag. Bij de hofland brug (Leiden, Trekvliet richting Valkenburg)) groot wak met stukje ijs ernaast. Dacht dat wordt hem niet. Wilde net terug toen iemand zo onveerstandig was om het wel te proberen. Kansloos erdoorheen, gelukkig er snel uit. Dus ook morgen niet!! onder de Hoflandbrug, je kan er eenvoudig langs klunen. Lekker schaatsweer, leuk tochtje.
 18. benwinden

  benwinden New Member

  Vliet tussen sluizen en Vogelplas

  Het is goed schaatsen op de vier kilometer tussen de Leidschendamse sluizen en de Vogelplas bij De Knip.
  In Leidschendam is geveegd en staat een 'koek en sopie'. Even buiten Leidschendam staat een gemaal, maar je kunt goed om het wak daarbij heen schaatsen. Nog wat verderop begint een geveegde baan tot de Vogelplas.
  Vrijdagmiddag was het gezellig druk.
 19. a3overgaauw

  a3overgaauw New Member

  Prachtig ommetje vanaf de Oude Rijn

  Je kunt vanaf de Oude Rijn prima naar 't Joppe, en zelfs verder naar Kaag en Brasem.
  Mooie routekaart: http://www.schaatsforum.nl/download/file.php?id=290&mode=view
 20. Sendar

  Sendar New Member

  Ik kan het bevestigen! Net vanuit de Kaag helemaal naar Leidschendam gereden en dat was prima te doen! Paar kluun plekken, maar nooit heel ver!

Deel Deze Pagina