Even serieus, heb jij soms vanmorgen een tijdje achter me aan gereden ofzo? Je slaat de spijker op een aantal punten goed op de kop!
Wat betreft het aantrekken van de schoen probeer ik een balans te vinden tussen voldoende stevigheid en doorbloeding. Voor wat losser laten maakt het veel beter uit te houden, maar al snel voelt het dan minder zeker in de bochten (moet ik dat als beperking van mijn materiaal erkennen en er maar mee leren rijden? Natuurlijk is er beter te koop maar ik zie ook genoeg mensen met minder materiaal soepel rijden)
Wat betreft het afzetten is het idd mijn grootste aandachtspunt om goed zijwaarts af te zetten ipv naar achteren te trappen. Die zitten helpt technisch enorm maar kost ook veel kracht.
dat was bij mij ook het geval maar je bent gauw geneigd te snel of te hard te willen rijden omdat je toch om je heen kijkt en mensen ziet rijden die technisch minder zijn als jou . maar toch harder gaan en met de heren op de binnenbaan meerijden als je dat dan ook gaat proberen ben je na een aantal rondjes klaar en bekaf. omdat jou techniek het nog niet toelaat .
ik schreef in een ander topic dit
Ik heb een vraag over mijn slag
Ik ben 3 weken elke avond 1a2 uur
Aan het schaatsen gaat redelijk goed nog niet veel snelheid maar dat hoeft ook nog niet
Ik vind mijn techniek en rust en balans belangrijker
Met de juiste houding zittend alsof je op de wc zit knieën zover mogelijk naar voren bolle rug en bekken kantelen dat lukt allemaal redelijk en naar buiten sturen met de navel boven het been waar je op in stuurt zeg maar
Nu mijn vraag ik probeer om lange slagen te maken en een beetje breed te rijden met veel gleien op 1 schaats als ik mijn linker been naar buiten stuur en op de buiten kant op die schaats sta glijd hij automatisch na verloop van tijd weer naar binnen lijkt het een soort S en dan met met rechts het zelfde verhaal hoort dit of doe ik het helemaal fout??
dsdevries kwam hiermee
Dat je schaats automatisch terugstuurt en een soort S maakt, is prima.
Het overkomen (op de buitenkant schaatsen) is geen doel opzich, maar het gevolg van een goede zijwaartse afzet vanuit de verplaatsing van de heup. Tijdens je afzet wil je je been zo ver mogelijk kunnen strekken zonder tegen gewerkt te worden zodat je je afzet zo groot mogelijk maakt. Als je je been te vroeg neerzet, dan werk je feitelijk je eigen afzet tegen. Daarom moet je zo lang mogelijk wachten met het plaatsen van je been en hierdoor kom je vrijwel automatisch over. Dit overkomen kan doordat de ronding van je schaats ervoor zorgt dat je schaats automatisch weer naar buiten stuurt. Je brengt je lichaamszwaartepunt buiten je standpunt, maar de middelpuntvliedende kracht zorgt ervoor dat je in balans blijft. Als je schaats niet zou terugsturen, dan zou je uiteraard omvallen. Vanzelfsprekend geldt dat hoe dieper je zit, hoe groter je afzet wordt, hoe harder je schaatst en hoe meer je overkomt. Diep zitten is dus het allerbelangrijkste!
De tijd dat je schaats op de buitenkant van het ijzer staat noemen we de glijfase. Anders dan bij het skeeleren is het bij het schaatsen niet mogelijk om in deze glijfase energie te leveren die bijdraagt aan voorwaartse versnelling. Wil je efficient en hard schaatsen, dan dien je dus te streven deze glijfase juist zo kort mogelijk te houden. Als je goed kijkt naar sprinters dan zie je dat ze vrijwel niet overkomen, maar zij zetten wel heel vaak en heel hard af met hele lange slagen. Dit doen zij door hun standbeen pas heel laat te plaatsen, maar dan wel zo veel mogelijk onder hun zwaartepunt. Dit stelt ze in staat om zo snel mogelijk weer met hun volgende afzet te beginnen. Het kost echter wel een hele hoop statische kracht om die zijwaartse afzet op te vangen met je standbeen. Vandaar dat zij dus ook heel snel verzuren. Wil je het langer vol kunnen houden dan moet je je standbeen verder onder je plaatsen en daarmee wordt je glijfase dus ook langer en dus ga je ook iets minder hard. Glijden is dus in principe nutteloos, maar soms om verzuring tegen te gaan helaas noodzakelijk. Glij je echter weer te lang, dan moet je juist weer meer kracht leveren per slag om op tempo te blijven en verzuur je alsnog.
dit heeft mij enorm geholpen en maak mijn slag iets korter dus voor mijn gevoel ook wat harder maar technisch een grote verbetering.
en lukt het mij niet om mee te rijden op de binnenbaan jammer dan ik hou het nu wel veel langer vol en blijf technisch gezien beter rijden