transponders

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door mi, 12 nov 2006.

 1. mi

  mi Well-Known Member

  even een transponder discussie

  het valt mij op dat de schaatsers deze om de enkels binden. De ene heeft em vlak op de schoen zitten, de ander richting kuit (de nu rijdende canadese dámours bijvoorbeeld).
  M.i. is het qua finisch gunstig dat ding zo laag mogelijk om je enkel te hebben (als je dan je been naar voren schopt) en bij voorkeur zou je dat ding natuurlijk omje grote teen binden. Maar kennelijk ziet niet iedereen dit zo?
  Daarbij blijf ik die tijdsvertraging raar vinden. Er wordt gezegd dat het langer duurt omdat het tijd kost voor de lus om de transponder te vinden.
  MAAR als je meekijkt zie je de klok en lijkt het rit na rit alsof de geklokte tijd door de transponders later is dan dat je mensen over de streep ziet komen.
  Op zich is dat voor de competitie natuurlijk geen probleem want iedereen rijdt met hetzelfde systeem, maar als je straks in salt lake wereldrecords wil breken moet je die 0.3 sec wel mee en niet tegen hebben....

  Wat mij betreft gaan we terug naar het oude systeem, best leuk die topsnelheden in de bocht maar het gaat mij toch om de eindtijd!!!

  wat vinden jullie?
 2. HA01761

  HA01761 Active Member

  Dat het ff duurt voor de door het transpondersysteem geklokte tijd in beeld verschijnt wil nog niet zeggen dat dit niet de juiste tijd is :wink:

  Ik neem aan de de ISU zoiets uitgebreid test voor het in gebruik wordt genomen.
 3. Krijn

  Krijn Member

  De rijders zijn verplicht om de transponders om de enkel te binden.

  Bij de oude tijdwaarneming telde de punt van de schaats, nu de enkel, echter er vindt een verrekening plaats aan de had van het verschil tussen enkel en punt van de schaats.

  Wel vind ik het lastig dat de tijd later in beeld komt, hopelijk staat de techniek niet stil en wordt dit in de toekomst minder!
 4. coen

  coen New Member

  Bij de oude tijdwaarnemeing telde niet de punt van de schaats maar de punt van de schoen. De lichtstraal loopt daarvoor enkele centimeters boven het ijs. Het nieuwe systeem bied wel veel voordelen zoals de snelheidsmeting. Het systeem word hopelijk nog sneller zodat het nog beter doorkomt op de tv.
 5. fred

  fred Member

  Is die verrekening dan ook weer bij benadering, omdat niet bij iedereen de afstand enkel-punt van de schaats hetzelfde is?
  En hoe zit het met de aerodynamika? Alles wordt gedaan om de luchtweerstand zo laag mogelijk te krijgen, en dan wordt je verplicht zo'n ding om je enkel te binden.
  Tijdsvertraging is inderdaad irritant.
  Kortom; nogal wat (ogenschijnlijke) nadelen; wat zijn eigenlijk de voordelen van dit systeem t.o.v. het oude?
 6. mi

  mi Well-Known Member

  toch blijft de situatie: of de op tv meelopende klok loopt achter of de tijd is door de transponder wat verlengd, echt als het op het oog zo als zichtbaar is dan klopt het toch niet?

  dat de officiele tijd later in beeld komt doet daar niets aan af, je ziet legio schaatsers over de streep komen in zo'n weekend en waar ik normaal echt met de klok in beeld wel het verschil zie tussen de ene seconde hoog en de andere seconde laag zaten ze nu ALLEMAAL later...

  een van de twee klopt dus niet...

  en hoe zit het met de finish van de schoen t.o.v. de enkel, het startschot blijft toch de start van de tijd dus is elke afstand nu met 15 cm verlengd? en gaat dit systeem op alle banen worden gebruikt of is het een nederlandse noviteit en gaat het op andere banen straks op de ouderwetse manier?
 7. Krijn

  Krijn Member

  het systeem gaat straks (vraag mij niet wanneer) op alle banen werken, het voordeel is vooral de betere werking van de et. In de 5 seconden dat de poortjes open staan registreert de transponder nu alleen maar de tijd van diegene die daarvoor nodig is, dus geen blokjes of andere rijders.

  Verder telt toch echt de punt van de schaats en niet de punt van de schoen, want die is nogal heel er moeilijk te bepalen!
 8. Stefan

  Stefan New Member

  T blijft klote vind ik. Gewoon terug naar de poortjes met de straal, dan heb je tenminste gelijk de tijd...
 9. fred

  fred Member

  Precies, was toch niets mis mee? (behalve dan de enkele keer dat het uitviel...). Snelheidsmeting is wel aardig, maar ook niet meer dan dat, na een paar ritten weet je wel ongeveer hoe hard er wordt gereden. En of coaches/schaatsers zelf wat met die snelheidsgegevens doen, ik betwijfel het zeer.
  Dus wat mij betreft gauw terug naar 't oude systeem, maar ja die lussen in het ijs ligger er nu eenmaal, dus dat gaat niet zomaar gebeuren.
  Bij marathonschaatsen snap ik de noodzaak, maar hier niet, en zoals gezegd meer na- dan voordelen. Waarom die schaatsers opzadelen met het probleem van de tijdwaarneming? Men doet hardlopers (ik bedoel dan op de atletiekbaan, marathon is een ander verhaal) toch ook geen enkelbandjes om???
 10. Stefan

  Stefan New Member

  Ik kan me nog herinneren dat er in Salt Lake ook met snelheids meting gekeken werd, EN daar werden poortjes gebruikt.. Dus waarom nu niet?
 11. Ann

  Ann New Member

 12. Krijn

  Krijn Member

  0,3 erbij krijg je nooit hoor...het is zelfs zo dat deze tijdmeting qua nauwkeurigheid net zo goed is als de ouderwetse laser- reflector poortjes
 13. fred

  fred Member

  Net zo goed als het oude systeem; dan is mij nog steeds niet duidelijk wat het grote voordeel van dit systeem is dat opweegt tegen het nadeel om de schaatsers die onooglijke dingen om te binden. Krijg steeds meer associaties met oormerken, of Tbs-ers op proefverlof :wink:
 14. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Het allergrootste voordeel tov laserpoortjes = geen problemen met omvertrappen van de poortjes. Dit gebeurde regelmatig en kostte erg veel tijd. Ook met sneeuw etc etc geen problemen.
  Als je een rondje gelapt word (of iemand lapt) geen probleem.
  (Je zag dat met de capriool van Lobkov op de 500 dat hij zelfs een opening kreeg terwijl hij op de binnenbaan de finish door gleed terwijl hij in de buitenbaan had moeten rijden)

  Ik vind de snelheden wel erg leuk erbij... het verschil per rijder met versnellen in de bocht en dergelijke werd erg mooi zichtbaar.

  Die lichtpoortjes zijn ook niet perfect..daar moet ook bij wereledrecords te finishfilm controle plaats vinden voor de zgn handfinish!!! (voor de leken: je hand door het oog zwaaien tijdens het finishen)
  Hetzelfde is bij atletiek: daar moeten ze ook vaak lang wachten op de tijdscorrectie!!!

  Krizz

  (alleen erg jammer dat je niet mee kan kijken op www.ijstijden.nl)
 15. Reina

  Reina New Member

  Bij internationale en de grotere nationale wedstrijden werkt het oude ET systeem prima. Dit zijn namelijk overzichtelijke wedstrijden waarin weinig mensen vallen, de rijders elkaar meestal niet inhalen en er maar twee schaatsers tegelijk in de baan zijn. Dit lijken mij dus hele makkelijke wedstrijden voor degene die de ET bedient.
  Juist voor de kleinere wedstrijden, dus gewestelijke wedstrijden of recreantwedstrijden zou het nieuwe systeem heel veel voordelen hebben ten op zichte van het oude ET systeem. In deze wedstrijden kun je snel situaties krijgen waarin de ET het allemaal even niet meer snapt, bv als schaatsers elkaar precies op de ET inhalen of er tegen aan schaatsen.
  Bij deze wedstrijden heb je ook niet het probleem dat de tijd pas later op TV te zien is, ze worden toch niet uitgezonden :wink: Ik denk alleen dat het vast allemaal te duur is om het transponder systeem bij deze wedstrijden in te voeren...

  Het leuke van het nieuwe systeem vind ik wel de snelheden in de bocht, maar of dat opweegt tegen het niet goed in kunnen schatten van de finishtijd?? :)
 16. sharky

  sharky New Member

  Ik heb natuurlijk niet zo heel veel via tv gezien, maar ik vind die snelheden wel interressant, vooral omdat je ziet of iemand uit de bocht komt nog versnelt, dus je ziet eerder of iemand sneller is in de ronde of niet. Dat die vertraging er in zit, tja ik vind dat niet zo'n onoverkomenlijk probleem, wat is 0,3 seconden. Ik ga ervan uit dat de tijden op zich niet veel zullen afwijken dat er alleen vertraging in het doorgeven zit.
  En ik zie absoluut voordelen in het systeem met betrekking tot elkaar lappen op de lange afstanden, tegen tijdwaarnemeningen aantrappen, sneeuwvlokken etc. etc.. Zo snel mogelijk invoeren overal en tegelijkertijd verder vervolmaken.
 17. Mark

  Mark Active Member

  Transponders, ik hoop dat die onzin snel weer verdwijnt.
  Het systeem heeft veel te veel nadelen:

  - tijden komen vertraagd in beeld, maakt het minder leuk kijken. Zeker als de afwijking secondes wordt (op de 5000m gebeurd)

  - Minder aerodinamisch. (Bovendien volgt het niet de vormen van het lichaam, spoilers in gunstige vorm mogen ook niet)

  - We zijn geen criminelen! Detectiebandjes zijn voor mensen met elektronisch huisarest, niet voor schaatsers.

  - Extra gedoe, immers schaatsen en pak vergeet je niet aan te doen. Bandje krijg je bij de start (en waar dat niet is kan je ze snel lenen) Maar transponders kan je makkelijk vergeten. Immers zonder kun je ook schaatsen.

  - Extra kosten, als het systeem algemeen wordt mogen de schaatsers betalen aan het bedrijf die die dingen produceerd.
 18. fred

  fred Member

  Mooi te horen dat een echte schaatser, en niet de minste, er zo over denk.
  Ik verbaas me er nog altijd over dat er niet meer weerstand vanuit de (top)schaatsers komt tegen het systeem. Met als argumenten de punten die Mark hier geeft. Belast de schaatsers niet met het oplossen van technische zaken zoals tijdwaarneming!!! Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd. Ik zou zeggen; boycotten die dingen!!
 19. Krijn

  Krijn Member

  kijken of je het vrijwilligerswerk van een jurylid ook dan nog gedaan krijgt?? en dan niet voor de bobo's tijdens een WC in Heerenveen, maar op een koude zondagavond ergens op een ijsbaan voor klasse 7 rijders waarin gedubbeld, verkeerd gewisseld, verkeerde rijders aan de start staan?
 20. HA01761

  HA01761 Active Member

  Wijze woorden :!:

Deel Deze Pagina