Tips gevraagd voor linkerenkel in de bocht

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Karlijne, 12 feb 2013.

 1. Karlijne

  Karlijne New Member

  Hoi hoi,
  Ben fanatiek bezig met schaatsles en heb al aardig wat vorderingen gemaakt. Inmiddels ook een goed paar klapschaatsen gekocht (ipv het simpelste type noren wat ik had). Hoopte dat ik daarmee een stap vooruit zou kunnen zetten met mijn bochten, maar heb toch vooral nog problemen met mijn linkerenkel. Als ik over ben gestapt lukt het me vaak niet om mijn linkerenkel recht te houden maar laat ik hem omklappen, waardoor in het meest extreme geval de linkerkant van mijn schoen het ijs raakt. Meestal houd ik wel gewoon contact met mijn ijzer met het ijs, maar dan dus niet met een rechte enkel. Mogelijk is dit er in geslopen doordat mijn oude schaatsen te slappe schoenen hadden.
  Weet niet of iemand herkent wat ik bedoel dat fout gaat?
  Ik probeer er nu heel erg op te letten door goed diep te zetten en druk te houden op mijn linkervoet maar het wil nog niet helemaal lukken. De docent die ik vorige week had zei dat ik hier snel mee moest stoppen want dat het heel moeilijk af te leren is. Ik geloof dat ik inderdaad al in het stadium zit waarin het moeilijk af te leren is...
  Heeft iemand tips/oefeningen die ik zou kunnen doen om hier vanaf te komen???

  Groet Karlijne
 2. schaatsbart

  schaatsbart Member

  beste karlijn, zou echt wat extra hulp daarbij van je leraar vragen, want dat klinkt niet goed. ik vind het ook moeilijk zo iets van te zeggen , doe ik dan ook even niet.
  privelesje nemen, en het probleem samen doornemen, kan t echt aanraden, in groepsverband is daar denk geen tijd genoeg voor, om op in te gaan.
  succes. :?
 3. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Beste Karlijne,

  Op welke baan schaats je? Als het op mijn thuisbaan Utrecht is dan kan ik je mogelijk helpen door te kijken en vervolgens een tip te geven.

  Mvg

  Schaatstinus
 4. Hartklep

  Hartklep New Member

  Misschien ga je in de bocht te veel voor op je linkerschaats staan. Daardoor wordt de natuurlijke blokkade van je enkel weggenomen. ik zou erop letten dta je je linker knie ook in de bocht goed naar voren brengt. daardoor blijf je makkelijker achterop je schaats staan en denk ik dat je enkel makkelijker stabiel blijft. Succes
 5. Schaatstom

  Schaatstom New Member

  Beste Karlijne,

  Het is goed dat je al bezig bent met het diep zitten en het druk houden op je linker been in de bocht. Hoe zit het met je enkelhoek in de bocht? Probeer in de bocht je knieen goed naar voren te drukken(wel achterop blijven zitten), hierdoor zet je je enkels als waren op slot. Blijf ook tijdens de afzet van je linkerbeen, goed in de bocht hangen en blijf druk houden.

  Probeer deze oefening eens: Probeer vaart te maken op het rechte eind voor de bocht, zorg ervoor dat je net voor de bocht in de juiste houding zit. In de bocht maak je 1 afzet met rechts en zet je je rechterbeen over je linkerbeen. Blijf deze houding aannemen(zet niet met links af!) en probeer de bocht zo uit te glijden. Zonder dat je enkel omklapt. Deze oefening is misschien nog wel beter met ondersteuning van iemand.
 6. HA01761

  HA01761 Active Member

  Strek je links niet te ver onder je door?
 7. Karlijne

  Karlijne New Member

  Hoi allemaal,
  Bedankt voor het meedenken! Ik had niet door dat je je enkel als het ware op slot kunt zetten als je goed genoeg doorzakt en ik geloof dat dat precies is waar ik op moet letten. En ook op het niet te ver onder me door strekken van mijn voet, want ik heb het vermoeden dat ik dat ook niet helemaal goed doe. Dus hier kan ik zeker verder mee aan de slag!

  Schaatstinus, ook heel erg bedankt voor je aanbod om een keer mee te kijken. Helaas gaat dat niet lukken want ik schaats in Den Haag.

  Nogmaals bedankt en iedereen weer veel schaatsplezier!

  Groetjes Karlijne
 8. ijszoeker

  ijszoeker New Member

  Gaat het al beter? Mijn oude schaatsschoenen hadden bij mijn linker teen een slijtageplek. Mijn nieuwe, twee seizoenen, niet meer.

  Ik denk dat het zo zit. Als je op je linker schaats staat en je gewicht (lichaamszwaartepunt, LZP) te veel naar rechts ligt (wat je kunt voorkomen door je billen naar binnen te draaien) en je wilt toch met links afzetten, ga je je linker schaats overdreven schuin op het ijs zetten. En je buigt je enkel naar links beneden naar het ijs. Dan kan je schoen het ijs raken. Als je LZP wel naar binnen ligt, staan ijzer, voet, knie en heup in één rechte lijn. Knie naar voren en enkel op slot helpt. Dat moet volgens mij de oplossing zijn. Hoe scheef je mes dan op het ijs staat, is een kwestie van snelheid. Je kan ook langzaam langs de bording aan de buitenkant een bocht lopen. Dat is alleen afhankelijk van de hoek van je schaatsen. Pootje over kan ook bijna rechtdoor.

  Succes

Deel Deze Pagina