Synthetisch ijs

Discussie in 'IJs' gestart door Sjoerd, 20 feb 2005.

 1. Sjoerd

  Sjoerd Active Member

  Ik werd onlangs gewezen op de volgende site:

  http://www.olympic-ice.nl/

  Dit bedrijf verkoopt synthetische ijsbanen.

  Het zou de volgende voordelen hebben:

  Voordelen:


  Synthetisch ijs vormt een oplossing voor een oud dilemma en toont aan hoe men, met minimale kosten en met bijzonder lage onderhoudskosten, een plaats kan ontwikkelen en bouwen waar men kan schaatsen en die tegelijkertijd een gemakkelijk aan te passen recreatiecentrum kan zijn.

  1. Lage onderhoudskosten in vergelijking met natuurijs (slechts 10 % van de normale kosten)
  2. De mogelijkheid om gedurende het ganse jaar door te exploiteren.
  3. Veel verschillende gebruiksdoeleinden.
  4. Een lange levensduur (betrouwbaarheid)
  5. De draagkracht.
  6. Een hoge flexibiliteit (de schaatspiste kan om het even welke vorm hebben en kan overal worden opgezet waar er een goede ondergrond is)
  7. Milieuvriendelijk.
  8. De schaatspiste hoeft niet noodzakelijk in een gebouw te worden ondergebracht om functioneel te zijn.

  Het feit dat kunstijs 10% minder glad is dan natuurijs maakt het ideaal voor amateurschaatsers en voor beginners. In ieder geval hoeft men rekening te houden dat kunstijs (op basis van water) een rendement heeft van 85% na 1 uur gebruik en 75% na 2 uur gebruik indien het niet wordt vernieuwd. Synthetisch ijs daarentegen heeft een rendement van 90% gedurende 10 jaar.

  Tijdens het schaatsen op synthetisch ijs moet men iets meer inspanningen verrichten waardoor het uitermate geschikt is voor sportbeoefenaars, hockeyspelers, snelheidsschaatser en kunstschaatsers, omdat het op een natuurlijke manier de spieren versterkt en de snelheid verhoogt, zonder dat het nodig is om met gewichten en leibanden te trainen zoals dat wel het geval is op kunstijs.

  ---------------------

  Iemand ervaring mee??

  Sjoerd
 2. allard

  allard Active Member

  Verder lezen kom je dit tegen:
  Lijkt mij mooi trainingsijs, omdat je dan misschien beter kan trainen, maar wedstrijden zou ik er nooit op rijden.
 3. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Misschien een alternatief voor skeelerbanen..grote voordeel ook bij regen te gebruiken en niet die zwaardere skeelers aan je voeten.

  Misschien een ideetje voor in Flevoland..gewoon 4 meter breed en 30 km lang aanleggen ipv kunstijsplan van Heideman..lijkt me ook wat milieuvriendelijker. 1 vaste rijder met zeker: Mark O. die wil liefst het hele jaar schaatsen...

  Krizz

  ben wel bang dat de kosten vrij hoog zullen zijn...maar dat zijn de energierekeningen van kunstijsbanen ook.
 4. Patrick1

  Patrick1 New Member

  Ik zou ook eens kijken naar deze site:

  www.art-ice.nl

  Ziet er ook allemaal goed uit.
  Zou het een doorbraak kunnen worden?
 5. Tjark

  Tjark Active Member

  doorbraak? kom op zeg... genoeg reclame gemaakt hier voor die onzin! hahaha...

  ok, dat nep ijs is natuurlijk prima voor een pretpark of voor mensen die hooguit 1x per jaar (of minder) ooit op _echt_ ijs staan.

  Maar zeker geen vervanging voor echt ijs...
 6. HA01761

  HA01761 Active Member

  Hihi, wat een grapjurken.
 7. HA01761

  HA01761 Active Member

  Aan de andere kant, het is natuurlijk wel lekker makkelijk om het af te zeiken omdat het voor langebaanwedstrijden niet geschikt is, maar om op een plein een baantje neer te leggen voor kinderen ofzo is het wel leuk natuurlijk.

  Maar dan moet de fabrikant niet met onzinnige claims komen.
 8. Tjark

  Tjark Active Member

  nou grapjurken... iedereen weet toch dat alle wereldtoppers op trainingskampen gaan op ijsbanen als Den Haag, Deventer, Geleen om goed te kunnen trainen op het extra zware ijs??? ;)

  maar dit synthetische ijs zal zeker zo z'n plek hebben, maar 't zal nog wel ff duren voordat het 'ons langebaners' zal kunnen bekoren.


  Misschien is een 160/200m rechte baan wel leuk voor kortebaanwedstrijden ;)
 9. HA01761

  HA01761 Active Member

  Outdoorwedstrijden op schuurpapier a la Jaap Edenbaan gaan het weer helemaal worden in 2007-2008 :lol:
 10. Tjark

  Tjark Active Member

  uhhu, schaatsen gaat helemaal retro in het komende seizoen! 11stedentocht erbij, klap-houtjes (ok, minder retro, maar rijdt wel fijn) en de ard-en-keesie muts&kledij....


  ik mag het topic niet kapen ik mag het topic niet kapen ik mag het topic niet kapen ik mag het topic niet kapen ik mag het topic niet kapen ik mag het topic niet kapen ik mag het topic niet kapen ik mag het topic niet kapen ik mag het topic niet kapen ik mag het topic niet kapen ik mag het topic niet kapen ik mag het topic niet kapen ik mag het topic niet kapen ik mag het topic niet kapen ik mag het topic niet kapen ik mag het topic niet kapen ik mag het topic niet kapen ik mag het topic niet kapen ik mag het topic niet kapen

  zo... en nu weer on-topic...
 11. ducatif1

  ducatif1 Member

 12. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  De eerste toepassingen van synthetisch ijs zijn in deze video te zien: http://www.5min.com/Video/What-is-Synth ... -171054678

  Is dit de volgende revolutie in het schaatsen? Momenteel is het natuurlijk nog iets langzamer dan natuurlijk ijs, maar wetenschappers staan niet stil. Het is milieuvriendelijk (geen koeling nodig) en goedkoop. Iedereen kan een ijsbaan in zijn eigen tuin aanleggen. Dit zou ook een enorme impuls kunnen zijn voor de schaatssport aangezien er in principe overal geschaatst zal kunnen worden (stel je voor: In 2025 een WB wedstrijd in Rio de Janeiro).
 13. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Ik ben alvast erg benieuwd naar het eerste wereldrecord op plastic!
 14. Flipkikker

  Flipkikker New Member

  is dit anders dan die plastic ijsbaantjes die ze soms in het centrum van steden neerleggen??
 15. Flipkikker

  Flipkikker New Member

  trouwens, waarschijnlijk is de beroemde reclame met sven op dit soort ijs gemaakt.. kijk maar.. naar ene stukje making of..

  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2zeefXGLlJQ[/youtube]
 16. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Ook de PVV is geinteresseerd in de mogelijkheden van synthetisch ijs.

  http://nos.nl/artikel/574178-pvv-wil-el ... stijs.html

  @mods: Moet dit topic niet in het "ijs" subforum?
 17. AndreM

  AndreM New Member

  Volgens mij is afgelopen jaar aangetoond dat het niet mogelijk is om zonder faillissement waarbij de eerste investeerders het nakijken hadden een 5 km. baan (flevonice) te exploiteren dus 200 km... waar hebben we het over? Weer een onzinplan van de PVV om aan te tonen dat ze de Nederlandse vaste waarden omhelzen (zwarte piet, spruitjes en nu dus ook schaatsen...). Hiermee wordt in ieder geval weer bewezen dat PVV geen enkele last heeft van realiteitszin. Laat je dus niet foppen door deze lieden zou ik zeggen.

  Terug naar het onderwerp: Ik meen dat er (vele) jaren geleden in de omgeving van Roosendaal al eens een kunststofijsbaan was. Helaas kon ik er zo gauw niets over terugvinden. (Mijn info dateert nog van voor het Google tijdperk)
 18. wimijpelaar

  wimijpelaar Member

  Blijk wel dat je achter loopt want ik heb weer 85km geschaatst Jaaaaa op FLEVONICE jaaaaa

Deel Deze Pagina