starten (alweer)

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Babe, 12 mrt 2007.

 1. Babe

  Babe New Member

  Ik zie dit seizoen veel schaatsers, vooral Amerikanen, starten met één hand aan het ijs. Volgens mij noemde Bart Veldkamp dit een 'downstart'. Deze techniek zou uit het skeeleren komen, klopt dat? Wat zijn precies de voor- en nadelen? Waarom doen de Nederlanders dit niet? Wie weet hier meer over of heeft er zelf ervaring mee?
 2. Lieke

  Lieke New Member

  ik heb dit wel eens geprobeerd, en nou ben ik al niet zon startwonder ( :roll: ) maar daarmee kwam ik al hélemáál niet weg..
 3. trui

  trui New Member

  Heeft tuitert dit niet een tijdje gebruikt of doet hij het nog steeds. Die komt ook uit de skeelersport. Je staat zoals ik kan zien denk ik stabieler. Maar meer weet ik er ook niet van.
 4. Kimmy

  Kimmy New Member

  Volgens Bart Veldkamp heb je bij deze start veel minder kans op een valse start.
 5. Babe

  Babe New Member

  Dat klinkt best logisch.
 6. Lars

  Lars New Member


  Dit is geen skeelerstart, maar een start afgeleid uit de atletiekwereld
 7. Flurie

  Flurie New Member

  Misschien iets voor Timmer?
 8. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Mijn trainer zei dat een onderzoek had uitgewezen dat dit de meest efficiente manier van starten was. Weet alleen niet wat voor onderzoek het was....
 9. Krijn

  Krijn Member

  is een hele goede manier van starten...mij ligt die wel...

  echter 1 x vol in een wedstrijd geprobeerd en de lies begaf het...

  je moet er dus wel goed warm voor wezen en veel oefenen!
 10. Lieke

  Lieke New Member

  ik ben zowiezo al niet zo goed in starten, maar deze start vind ik echt helemaal niet handig!
 11. Stefan

  Stefan New Member

  Zou het mogelijk zijn dat iemand mij een theorie geeft van deze start? Ik wil hem zelf gaan oefenen, maar ik kan nergens de theorie vinden. Iemand een site daarvoor? Zou wel geweldig zijn!
 12. Tjark

  Tjark Active Member

  qua theorie is de downstart niet heel anders dan de atletiekstart en na 2 passen het zelfde als een andere start.

  Het 'grote' verschil zit 'm in het afzetbeen. Met de schaatsstart zet je af met je achterste been, met de downstart met je voorste. Bij beide starts is het belangrijk dat het afzetbeen een goede schuine hoek maakt met het ijs zodat je bij je afzet meteen naar voren gaat (heel veel mensen hebben bij de schaatsstart hun achterste been te recht op/verticaal staan, deze moet goed schuin naar voren staan).

  bij de downstart plaats je je voorste been en ga je op je andere knie zitten. Op dit moment moet je knie van je voorste been al duidelijk _voor_ (dichter bij de startlijn) blijven dan je voet. Je voorste voet moet goed ingedraaid zijn zodat je grip/steun hebt als je naar voren springt.

  Bij 'Klaar' til je je heupen iets op en plaats je je achterste been bij zodat je 'staat'. Bij 't startschot spring je weg met je voorste been en begin je met rennen.

  Je kan ook met beide benen afzetten en dan 1 sneller naar voren halen zodat je overgaat op rennen. Dat is dan de 'kikvorsstart' (weinig gebruikt maar kan licht in combinatie met de downstart gebruikt worden).

  Al met al: probeer een paar van die starts van de amerikanen bv te bekijken en kijk goed naar waar hun handen/ellebogen/knieen zitten als ze zitten, klaarstaan en weggaan.
 13. ijsmonster

  ijsmonster Member

  bekijk dityoutube filmpje: Tucker Fredericks vs Kang Suk Lee met commentaar van Tucker. Tucker doet een downstart. De film begint in slow motion dus je kunt erg goed zien wat er gebeurt.
  Het tweede deel van het filmpje is op normale snelheid.

  Dit is hetzelfde filmpje, maar nu voorzien van commentaar van "national long track sprint team head coach" Ryan Shimabukaro
 14. Stefan

  Stefan New Member

  Bedankt man! :D

Deel Deze Pagina