Sporters van het jaar 2023

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Duif, 7 aug 2023.

 1. Duif

  Duif Well-Known Member

  Kandidaat nr. 1 bij de mannen lijkt me wel duidelijk
 2. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Mathieu van der Poel zal toch nooit winnen van onze Europees Kampioen Sprint: Merijn Scheperkamp?

  :p:p:p
  Nickel vindt dit leuk.
 3. Duif

  Duif Well-Known Member

  Dat wordt nog een zware dobber ja :D
  En met Max Verstappen als sportman van het jaar zijn we ondertussen wel een beetje klaar toch ?
  SprintMaster vindt dit leuk.
 4. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Hebben jullie vanavond nog het WK atletiek gekeken? Ik zie twee duidelijke kandidaten...
  mhp1988 vindt dit leuk.
 5. proeme

  proeme Well-Known Member

  sportvrouw van het jaar en sportploeg van het jaar bedoel je?
  leenstrafan vindt dit leuk.
 6. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik denk dat het zich wel voor een groot deel uitgekristalliseerd heeft. Hoeveel grote sportevenementen komen er nog?

  Sportman: Mathieu of Max. Ik vind de eerste. Max rijdt een heel sterk seizoen, maar heeft ook nauwelijks tegenstand. Mathieu heeft zoveel moois gewonnen dit jaar. Harrie Lavreysen verdient de derde nominatie, maar hij zal niet winnen. Hoewel hij het wel een keer verdient.
  Sportvrouw: Femke Bol. Bij een wereldtitel voor Sifan Hassen was het close geworden, nu kun je niet om Bol heen. Vollering misschien de derde nominatie? Of Jutta Leerdam? Of roeister Florijn? Misschien vergeet ik nog iemand. Veel goede sportvrouwen.
  Sportploeg: De 4x400-vrouwen weer. Hoewel ook de waterpolovrouwen (wereldkampioen) iets bijzonder hebben gedaan.
  fransvanbakel, proeme en Duif vinden dit leuk.
 7. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Heeft Max nauwelijks tegenstand, of lijkt dat slechts zo omdat hij zo goed is? De andere rijders kunnen zijn teamgegnoot Perez nl. vrij goed partij geven.
  Anyway ik zou ook voor MVDP gaan.
  Bij de vrouwen Bol lijkt me, maar erg veel goede kandidaten. Vollering, maar dan ook vVleuten (die tenslotte toch ook de Giro en Vuelta won). Ik vind Florijn een hele sterke kandidate ook, maar zal het wel niet worden omdat roeien relatief wat minder aanspreekt (?)
  Ploegen volledig met jou eens
  fransvanbakel en G1ant vinden dit leuk.
 8. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Jumbo Visma zal ook kans maken op sportploeg. Moeten eigenlijk winnen, ook al voelt het misschien niet heel Nederlands. Uniek seizoen gehad. Verder veel goud-winnende roeiploegen. Die categorie wordt behoorlijk spannend.
 9. Duif

  Duif Well-Known Member

  Met de Jumbo Visma wielerploeg heb ik niks. Draait voor 90% op buitenlandse renners. Van Baarle is de enige Nederlander van niveau, maar ook die moet zich volledig opofferen voor de buitenlandse kopmannen. En Olav Kooij is een groot sprinttalent, maar mag zijn kunsten alleen vertonen in B wedstrijden.
  Het is ook veelzeggend dat de beste Nederlandse wielrenner niet voor deze ploeg wil rijden.
 10. proeme

  proeme Well-Known Member

  Da's het lastige met sportploegen. Als Feyenoord de Champions League wint zullen ze toch als Nederlandse club gezien worden en ook genomineerd worden voor sportploeg van het jaar. En hoewel Feyenoord ook met heel veel buitenlanders speelt, zou die nominatie bij velen toch terecht aanvoelen, denk ik.
  Bij wielrennen voelt dat ineens heel anders. Misschien omdat er geen nationale competitie bestaat?
  Maar Jumbo Visma is wel een Nederlandse "club" met buitenlanders spelers, net als Feyenoord dat is.

  Maar laten we vooral niet vergeten: de verkiezing is sowieso appels met peren vergelijken. Een formule voor wat wel en wat niet, en wat beter zou zijn, die bestaat niet. Uiteindelijk is het vooral een gevoelsmatige afweging en gaat het dus om het gevoel van alle mensen die mogen stemmen.

  En ik gok dat Jumbo Visma om die reden niet gaat winnen van de estafettedames.
 11. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Ja, maar voor JV geldt in principe dat een Sloveen de Giro won, een Deen de Tour en een Amerikaan de Vuelta. In een shirt van een Nederlandse club.
  Als Feyenoord de Champions League wint, wint de club Feyenoord de Champions League. En dat is een Nederlandse club.
 12. proeme

  proeme Well-Known Member

  klopt. Wielrennen is wat dat betreft een hele rare sport. Het is een teamsport, maar met individuele winnaars. Net als de massastart en de marathon bij schaatsen dus. Als A-ware alle marathons van het jaar wint, met verschillende rijders, zeggen we toch ook dat A-ware fantastisch presteert?

  Zo kun je ook zeggen dat Jumbo-Visma fantastisch presteert. En dat klopt ook gewoon. En tsja, Jumbo-Visma is een Nederlandse ploeg.
 13. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

 14. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Geen enkele schaatser of shorttracker genomineerd dit jaar in wat voor categorie dan ook. Redelijk uniek, denk ik. Komt niet zozeer door een slecht jaar van onze schaatsers, maar vooral omdat veel andere sporters het heel goed hebben gedaan. En dan wordt het voor schaatsers/shorttrackers in een niet-Olympisch jaar toch erg lastig. Het imago van 'Nederlandse sport' helpt dan niet mee.

  https://nos.nl/artikel/2501112-bol-...ortgala-wordt-het-drie-op-rij-voor-verstappen

  Lijstje genomineerde komt overeen met wat ik in augustus en september voorspelde. Florijn boven Vollering vind ik toch wel verrassend. Ik zou Vollering hebben gekozen.

  Wie moeten er winnen. Ik vind Bol, MvdP, 4x400 en Zeeman.

  Enige hoop op schaatssucces is dat Angel Daleman talent van het jaar wordt. Daarvoor worden nooit genomineerden bekend gemaakt.
 15. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Het zijn wel echt moeilijke afwegingen, zeker tussen de 3 vrouwen, die alledrie echt beestachitg goede prestaties hebben geleverd. Persoonlijk zou ik dan voor Florijn of Bol gaan omdat Hassan al 2 keer heeft gewonnen, maar zelfs tussen Florijn en Bol kan je makkelijk argumenten bedenken voor beide. Toch maar Bol dan vanwege de sport met absolute wereldstatus.

  Ook bij de ploegen lastig. Het jaar van JV is praktisch niet te overtreffen, maar de 4x400 is in een absolute wereldsport waar ze ook nog eens de absolute wereldtop landen hebben verslagen. Ook de waterpolo dames een waanzinnige prestatie. JV zal er wel uitvallen omdat dat minder als 'echt' Nederlandse ploieg wordt gezien. Zal toch wel de 4x400 worden.

  Bij de mannen hoop ik VDP maar het kan zomaar weer Verstappen worden. Lavreysen lijkt me geen kans te maken.
  G1ant vindt dit leuk.
 16. ReneW

  ReneW Active Member

  Lijkt me vrij logisch dat Max gaat winnen. Heeft alle records verbroken en was heel constant. Geen tegenstand is denk ik ook niet waar. Zie Perez het niet kunnen tegen de rest. Vd Poel goede piek momenten maar andere jaren nog meer gewonnen naar mijn idee. Bij de dames Bol. Wat die presteert in zo'n grote sport is echt bijzonder.
 17. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Mwoa, 2 monumenten in 1 jaar winnen en daarbij ook nog zowel WK weldrijden als op de weg, dat is toch wel een bijzonder jaar.
  Maar het is zeker waar dat Verstappen zoveel records heeft gebroken dat hij het zomaar kan worden. Ik zou hte persoonlijk jammer vinden omdat uiteindelijk de tegenstand bij de F1 toch vrij minimaal is geweest dit seizoen.
 18. ReneW

  ReneW Active Member

  Ik denk dat Verstappen vaak tekort word gedaan met dat argument. Ik denk namelijk dat het niet is omdat Max zo'n goede auto heeft gekregen dat hij zoveel heeft gewonnen maar dat men dankzij Max zijn feedback de auto zo optimaal hebben weten af te stellen. Anders had Perez ook wel meer gepresteerd. Wat betreft vd Poel heb je natuurlijk ook gelijk dat die weer echt unieke prestaties heeft geleverd. Denk ook dat veel mensen meer sympathie hebben voor niet gemotoriseerde sporten anders was Jefrey Herlings een aantal jaren terug ook al eens sportman van het jaar geworden. De populaire sporten maken wat dat betreft toch meer kans.
 19. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Verstappen is een fenomeen. Ik denk één van de beste, meest constante Formule-1-rijders ooit. Heel veel anderen hadden dit jaar in zijn stoeltje wereldkampioen kunnen worden, als hij niet mee had gedaan. Maar niemand had het met deze overmacht gekund, dat weet ik vrij zeker. Hij heeft zijn beste jaar ooit gekend en is veruit de bekendste en grootste Nederlandse sporter wereldwijd. Dus genoeg argumenten om voor hem te kiezen.

  Puur vanwege het feit dat hij al drie of vier keer heeft gewonnen en de prijs niet eens wil winnen, zou ik nu voor Van der Poel kiezen. Die heeft ook een ongekend topjaar gehad.

  Het blijft lastig om een autocoureur en een wielrenner met elkaar te moeten vergelijken. Ik weet vrij zeker dat Van der Poel een stuk meer voor moet doen voor zijn sport. Maar Verstappen is het denk ik mentaal nog een stuk zwaarder.
 20. mi

  mi Well-Known Member

  Ik denk dat men in Nederland nogal geneigd is te onderschatten hoe fysiek zwaar F1 rijden is. Ook zij trainen dagelijks met fysio zowel conditie (racefiets, hardlopen) als kracht. Zijn prestatie dit jaar plaatst hem echt in het rijtje van de allergrootsten in die sport. Het feit dat men denkt dat er weinig concurrentie was zegt alles.
  Buitencategorie en met afstand de grootste sporter die Nederland in jaren heeft gekend.
  Maar deze prijs interesseert hem echt geen zier.
  Dus val hem en zijn familie er dan niet mee lastig (zijn vader en zus moesten de prijs komen ophalen de afgelopen jaren).

  Het blijft appels en peren maar ik heb dit jaar een voorkeur voor MvdP. Ook grootste prestaties, prachtige wereldtitels, gereden met heel veel lef.
  G1ant en Duif vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina