Schaatskoorts

Discussie in 'IJs' gestart door Wakrijder, 25 jan 2012.

 1. Wakrijder

  Wakrijder Member

  Gaat het gebeuren? Wakrijder gaat zijn agenda inrichten om volgende week donderdagochtend leersumseveld te pakken en vrijdags ovp! De voorpret is begonnen.
 2. flevolander

  flevolander New Member

  Hoop dat je dan niet je naam eer aan doet 8)
  Maar inderdaad mooie vooruitzichten :mrgreen:
 3. Wakrijder

  Wakrijder Member

  Op genoemde locaties is dat geen probleem, maar blijf natuurlijk liever droog.
 4. eoosterhof

  eoosterhof Member

  Ik heb dit in mijn hele leven dat ik het weer in de gaten houd nog nooit gezien! Wat een pluim...

  [​IMG]
 5. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Beetje overdreven, volgens mij had je ook zo'n periode eind december 1996, begin januari 1997.
 6. eoosterhof

  eoosterhof Member

  Ik ben nog niet echt oud... toen hield ik het weer niet in de gaten! De winters 2009 en 2010 waren de eerste dat ik op natuurijs heb geschaatst, dus dat is lekker makkelijk praten voor mij. :wink: :D
 7. ola26

  ola26 New Member


  Mooi was die tijd. :mrgreen: Het zou heel mooi zijn als er werkelijk een soortgelijke periode aan zou komen. 8)
 8. sgsdebruijn

  sgsdebruijn New Member

  Hier ook al zo zenuwachtig/blij/onrustig als een kind zou het.......
 9. eoosterhof

  eoosterhof Member

  Een sublieme ijspluim.... Alle weermodellen waren deze avond eensgezind, we krijgen zeker meer dan een hele week kou. grote kans op doorzetting, de gemalen in Friesland worden stil gezet.
  [​IMG]
 10. Oxylus

  Oxylus Well-Known Member

  Ik wordt er wel een beetje zenuwachtig van. Over hoeveel dagen wordt het eerste ijs verwacht dat dik genoeg is?
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  wat betekenen de getallen langs de verticale as?
 12. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Het aantal centimeters ijs neem ik aan.
 13. eoosterhof

  eoosterhof Member

  Ja, het aantal cenimeters ijs, het grijze vlak is vanwege de onzekerheid op de langere termijn.
 14. proeme

  proeme Well-Known Member

  maar... dan hebben we volgens het gemiddelde (blauwe lijn) in een week tijd 15cm ijs. Van mij mag het, maar is dat niet onrealistisch snel?
 15. Pieter1971

  Pieter1971 Member

  Inderdaad, dit is onrealistisch snel. Het water is nog veel te warm gezien de hoge temperatuur afgelopen maanden. Het ijs zal dus in werkelijkheid langzamer groeien. Het belangrijkste is dat we (bijna) echt kunnen schaatsen.
 16. eoosterhof

  eoosterhof Member

  Let wel! Het gaat hier om stilstaand water van 1 meter diepte en voor regio noordoost, waar een aantal nachten strenge vorst (<-10°C) wordt verwacht.
 17. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik woon ook in het noord-oosten van Nederland, dus dat is alleen maar goed.
  slechts 1 meter diepte en stilstaand water is wel belangrijke info inderdaad.
  wat betekent zoiets voor eventuele toertochten? onzekerheid hou je altijd, maar hoe groot schat je de kans dat we volgend weekend al op het ijs kunnen staan?
 18. Hugo

  Hugo New Member

  Die grafiek geldt alleen voor het noordoosten en voor water met een diepte van 1 meter, dus dat is wel realistisch, maar niet te vergelijken met diep water en de rest van Nederland.
  Ik heb de afgelopen 3 jaar altijd deze pluimen in de gaten gehouden, deze is totaal niet extreem vergeleken met die van de afgelopen 3 winters (die gaven 15 dagen vorst tot -18 aan, nu slechts tot -10 en veel korter). Maar het zal wel genoeg zijn om volgend weekend te gaan schaatsen :)

  Zie ook deze grafiek: [​IMG]
 19. eoosterhof

  eoosterhof Member

  Ik weet niet of je weet wat het zijn, maar kijke eens naar die MOS temperaturen, die zijn veel lager dan de gewone pluim. Ik verwacht inderdaad eind deze week op verschillende plekken te kunnen schaatsen, zeker op natuurijsbanen, slootjes en polders. Meren duren nog wat langer natuurlijk, maar er zijn sterke aanwijzinen in de hoofdmodellen dat de winter na het weekend gewoon even hard doorgaat, wel zou er zaterdag wat sneeuw kunnen vallen. Overigens ligt hier nu ook een heeeeel klein beetje sneeuw, maar dat is in de kortste keren alweer gesublimeert (rechtstreekse verdamping) door de lage luchtvochtigheid en dauwpunt.
 20. eoosterhof

  eoosterhof Member

  Vannacht gaat het in het noorden afkoelen tot -8°C en plaatselijk zelfs -9°C. Aande grond dus strenge vorst! De meeste plassen, vijvers, polders en slootjes zullen duscwel dichtvriezen, voor zover dit nog niet was gebeurd. Even afwachten hoe met de meren zal vergaan, er staat wel vrij veel wind. Golfjes zouden de ijsaangroei kunnen beperken. Hoe verder je naar het zuidwesten hoe minder koud het wordt, in Zeeland minimaal -4°C. Morgen komt het in het noorden niet boven de -3/-4°C uit terwijl het in het uiterste zuid westen maar net onder nul blijft. Dinsdag overdag ongeveer dezelfde situatie.

  Gisteravond en vandaag is er in grote delen van het land een beetje sneeuw gevallen, maximaal 1cm (plaatselijk 2cm). Dit is dus niet heel erg voor het ijs dat er al lag. Maar in Limburg is op sommige plaatsen meer dan 5cm gevallen, dit bevorderd natuurlijk niet de ijsgroei.

  Pas op vrijdag en zaterdag zijn er weer wat neerslagsignalen, het is nog wel afwachten waar, wanneer en hoeveel er gaat vallen. Sneeuw is in deze situatie erg lastig te voorspellen. Hopelijk is het ijs dan al dik genoeg om er op te kunnen staan, zodat we het weg kunn schuiven.

  Langere termijn:

  Het blijft zeker tot maandag winters, daarna is er nog enige onzekerheid. Een aantal kleinere en minder belangrijke modellen gaan voor een zachter weetype, de oostelijke stroming waar we nu dus in zitten wordt daar doorbroken. Maar de grotere modellen gaan vooralsnog voor een langere vorstperiode, waarbij het na het weekend nog kouder zou kunnen worden dan deze week, vanwege het sneeuwdek dat er dan zou kunnen liggen. Het is dus echt afwachten, langzaam komt er meer zekerheid!

  Veel schaatsplezier alvast,
  Eoosterhof

Deel Deze Pagina