Schaatskaart vaarten etc. in Groningen

Discussie in '2010-2011' gestart door Ugo Hoekstra, 21 dec 2010.

 1. Ugo Hoekstra

  Ugo Hoekstra Member

  Nu de vaarten, kanalen, maren en rivieren beschaatsbaar worden en het er op lijkt dat er steeds meer kan door aanhoudende vorst lijkt het me goed dat idereen hier vermeld wat er beschaatsbaar is.
  geef aan: wat je geschaats hebt, datum, kwaliteit van het ijs, bijzonderheden etc.

  Garnwerd naar Zoutkamp 21-12-2010 / 40 km vv
  prima ijs kwaliteit ongeveer 8 cm bij garnwerd meer naar zoutkamp waarschijnlijk nog dikker.
  Bijna geen sneeuw op het ijs wel een beetje rijp
  bij Rode Haan kun je onder meest rechtse bruggat (vanaf Garnwerd)
  bij Electra moet je klunen 50 meter voor sluis er af gaan. (dichter bij is BOMIJS langs de kant!!!)
  Prachtige tocht gemaakt met Henk. Hij plaats nog een verslag met filmpje en foto's
  Helemaal niemand gezien!!!! (wel sporen van gister en vanaf Winsum ook sporen gezien)

  Pekel Aa 20-12-2010
  Bij brug aan rand van Winschoten op ijs gestaan. Zag er perefect uit en erg sterk!!
  Helaas niet geschaats kan volgens mij prima

  Willems kanaal
  Bij Haren een stuk op het Willemskanaal gelopen
  Weet niet of je hier nu meeteen moet gaan schaatsen meer het ijs is wel erg sterk!!
 2. Ugo Hoekstra

  Ugo Hoekstra Member

  Onderdendam e.o.
  door albertgeertsema ยป di Dec 21, 2010 20:35

  Vandaag in Onderdendam opgestapt. Naar Baflo geschaatst. Daarna naar Mensingeweer. Vanaf Baflo naar Mensingeweer was ik de eerste. Prima ijs overal, dun laagje sneeuw. Volgens mij moeten er al veel meer vaarten begaan baar zijn. Laat het weten. Onderdendam naar Winsum is ook grootendeels begaanbaar, op een groot eenden wak na
  kopie uit ander forum
 3. gosse

  gosse New Member

  Net even Winsum en omgeving verkend. In de Brake en op het Winsumerdiep wordt
  volop geschaatst.
  Je kunt onder alle bruggen door, zelfs die in de provinciale weg.
  Net buiten Winsum richting Reitdiep/Mensingeweer ligt helaas een groot eendenwak, waar je niet
  langs kunt zonder klunen.
  Richting Onderdendam zit een eendenwak bij de botenstalling, maar daar kun je volgens mij wel langs.

  Hier en daar is door particulieren een stukje geveegd.
  Hopelijk valt er niet te veel sneeuw meer.

  Als ik de overige berichten hier lees, denk ik dat het rondje Winsum-Onderdendam-Baflo-Mensingeweer te doen is, met een paar keer klunen.
 4. Anonymous

  Anonymous Guest

  Damsterdiep

  Hoe zit het met het damsterdiep ?
 5. ragger

  ragger New Member

  damsterdiep ijs ziet er sterk uit, er lopen een paar sporen maar er ligt wel een paar cm sneeuw op (groningen-ten post). Ik vind het zelf nog niet aantrekkelijk.
 6. albertgeertsema

  albertgeertsema New Member

  Vandaag hebben we een mooie route geschaatst via Mensingeweer, Wehe den Hoorn, Ulrum en Zoutkamp. In Wehe den Hoorn kraakte het ijs soms wat onheilspellend. Voor de rest erg mooi ijs met een dun laagje sneeuw. In Zoutkamp zagen we dat er aan de randen nogal wat water op het ijs was gelopen. Waarschijnlijk vanwege spuien. Jammer. We hebben gekluund naar het reitdiep en daar was het prachting. Wel een harde tegenwind, valt toch altijd weer tegen. Maar schitterend. Bij Electra een klein stukje klunen, bij Roode Haan kun je gewoon onder de brug door. Tegen half drie weer terug in Winsum, waar ook inmiddels ook onder alle bruggen geschaatst kan worden.
 7. adriaanhelmantel

  adriaanhelmantel New Member

  Vandaag een schitterende tocht gereden.

  Opgestapt op het Damsterdiep tussen Wirdum en Garrelsweer. Daarna richting Appingedam gereden. halverwege links richting Oosterwijtwerd. Hier had nog niemand gereden, maar was prima te doen, ook onder de bruggen. In Oosterwijtwerd gebruik maken van de speciaal neergelegde 'bak' onder de brug (anders kans op een kletspoot). Daarna ronde gemaakt richting Krewerd en Holwierde en aan de westkant Appingedam ingereden. Daar de ronde gemaakt langs de hangende keukens en weer terug naar Wirdum. Mijn vriendin ging verder met de auto en wij met z'n 3-en richting Ten Boer. Bij de brug in Winneweer zit een eendewak, even klunen dus. Brug in Ten Post was oke. Voor Ten Boer rechtsaf richting Westerwijtwerd. Het ijs onder de brug voor de Eemshavenweg was niet goed, ook klunen. De brug van de Eemshavenweg wel onderdoor gereden, maar was best spannend. Daarna door naar Fraamklap en Onderdendam. Ook hier nog geen sporen maar goed te doen. Vanaf de sluis lag er water op het ijs en leek het allemaal wat raar, maar toch doorgereden naar Onderdendam. Daar geklund om verder te gaan naar Bedum. Bij het grote eendenwak teruggegaan. IJs was best oke, maar waren gewaarschuwd dat het verderop bij de melkfabriek slecht zou kunnen zijn. In Onderdendam na een warme chocolademelk opgepikt door mijn vriendin.

  Over het algemeen prima ijs, wel op de meeste plekken een beetje sneeuw. Op sommige plaatsen een stukje geveegd, maar dat was weinig. Op het einde begon het te sneeuwen en werd het ietsje zwaarder. We hebben ons wel verwonderd dat er niet meer geschaatst werd en dat we op sommige stukken de eerste waren.

  Nu hopen dat het niet veel gaat sneeuwen en dan volgende week Noorder Rondrit!
 8. Anonymous

  Anonymous Guest

  Zondag vanuit Groningen het Boterdiep verkend. Eerst een stuk gefietst. Tussen Beijum en Zuidwolde was, op wat jongelui bij de sluis t.o. Hornbach, verder niemand op het ijs. Maar het ziet er goed uit. Na Zuidwolde voorbij de Eemshavenweg ben ik bij de molen opgestapt. Het ijs is erg bobbelig en moet nog veel overheen gereden worden wil het mooi worden. Op andere stukken zit stevige sneeuw van 2-3 cm waar je wel doorheen zakt maar niet meer kunt sturen met je schaats. De eerste brug onder de Groningerweg geklund. In Bedum weer klunen langs drie bruggen. Bij de ijsbaan wordt er fanatiek geveegd. De volgende brug hangend aan de balken onderdoor gegaan, maar het zag er erg betrouwbaar uit. Bij de spoorbrug een flink stuk geklund tot voorbij de DOMO. Nog eens 500 meter verder waren drie verdachte plekken over de breedte van de vaart. Helaas de verkeerde kant gekozen en een natte broek gehaald. Het ging van stevig ijs over op een paar cm dik bevroren sneeuw. Kennelijk had het gemaaltje al het ijs eronder weg gesleten. Het was toch al laat dus maar weer snel terug. De automobilist nog bedankt dat hij stopte en hulp aanbood. Volgende keer maar weer eens proberen, vroeger vertrekken en beter opletten. Dan moet Onderdendam te halen zijn van waaruit volgens de berichten weer verder geschaatst kan worden. Achter het huis op het ijs stappen om vervolgens over de Noord-Groningse vaarten en door de dorpen te schaatsen vind ik toch mooier dan rondjes over het PWmeer/Schildmeer.

  Menno van den Bemt
 9. SchaatserIJ

  SchaatserIJ Member

  Is er ook een Groninger die een kaart kan en wil intekenen, zoals in NW Overijssel is gedaan?
 10. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vandaag nog even de ronde Molenrij-Wehe-Abelstok-Schouwerzijl-RodeHaan-Zoutkamp-Ulrum-Leens-Molenrij gereden.
  Het Reitdiep is nog prima te schaatsen, de Groninger Maren zijn echter bar slecht.
  Advies: Garnwerd-Zoutkamp-Lauwersmeer (voor zover het Lauwersmeer te bereiken is)

Deel Deze Pagina