Schaatsen op oudere leeftijd

Discussie in 'Techniek & training' gestart door bykie, 25 jan 2013.

 1. bykie

  bykie New Member

  Ik ben inmiddels 47 jaar oud, ik wil het schaatsen gaan oppakken, vroeger op ijshockeyschaatsen gestaan, is ook al weer 30 jaar geleden, van de week voor het eerst op combinoren een rondje geschaatst , viel niet echt mee

  Is het schaatsen op deze leeftijd nog wel aan te leren, en is het dan het beste om lessen te nemen en hoe vaak per week raden jullie aan om te lessen, bv je kunt lessen volgen van 2 maanden maar ook van oktober tot maart

  Is het aan te raden om te beginnen met combinoren of toch maar gelijk op echte noren ?

  Het gaat mij vooral om het plezier, niet om de snelheid, wil wel een beetje fatsoenlijk over de baan gaan
 2. Myrna

  Myrna Member

  Ik denk dat het schaatsen op elke leeftijd mits er weinig tot geen angst is voor vallen en men niet snel last krijg van gewrichtspijn te leren is!
  Wel heb ik gehoord dat het inderdaad minder makkelijk is om te leren op latere leeftijd, maar dit verschilt natuurlijk ook per persoon.

  Ik denk dat het een idee is om 2x per week 1uur te gaan trainen en dan voor een instuifcursus te kiezen. Misschien kan dat dit seizoen nog?

  Succes!
 3. Myrna

  Myrna Member

  Oh, en over de noren. Ik schaatst op natuurijs op combinoren, en op de ijsbaan op klapschaatsen, en ik merk dat het technisch moeilijker is met combinoren.

  Maar als beginner heb ik het wel op combinoren geleerd. Ben toen na 1 jaar overgestapt op klapschaatsen.
  Dus ik zou doen wat het fijnste voelt. Misschien is het een idee om combinoren te huren bij de ijsbaan, daar een paar rondes op te schaatsen, en daarna noren te huren bij de ijsbaan en weer het zelfde te doen? En daar uit je keuze maken.
 4. bykie

  bykie New Member

  Ok dank je voor de tips , ga het zeker proberen, kijken waar het schip strand
 5. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  Ik ben 53 jaar en heb 19 jaar geleden combinoren gekocht. Ze waren toen net op de markt. Ik heb nooit les gehad. Ik schaats het liefst op natuurijs en probeer elk jaar minsten 1x op het ijs te staan. Vorig jaar voor het eerst een tochtje (Waterland) geschaatst. Vandaag bij mij om de hoek minstens 12,5 km geschaatst. Daar waren baantjes van ca. 500 meter geveegd. Mijn snelheid wordt elk jaar wat minder, het plezier niet. Mijn combinoren zitten heerlijk, geen last van koude voeten. Nadeel is dat je er moeilijk bochtjes (overstappen) mee kan schaatsen. Nu vind ik die bochtjes niet belangrijk, kom zonder overstappen ook wel de bocht door.

  Als ik nu nieuwe schaatsen zou kopen, zou ik weer voor combinoren kiezen, maar dat is persoonlijk. Zoals eerder aangegeven zou je eerst schaatsen bij de ijsbaan kunnen huren om te te proberen. Maar misschien ken je mensen van wie je ze een keer mag lenen.

  Schaatsen is niet aan leeftijd gebonden, net als lesnemen. Je zou eens naar een instuif kunnen gaan of eerst losse lessen nemen om te kijken of het wat voor je is.
 6. bykie

  bykie New Member


  Ja dat ga ik zeker doen , je kan hier bij ons op de baan een cursus volgen van 2 maanden , daar ga ik me volgend seizoen voor inschrijven , kan ik altijd zien of ik het geleerd krijg n of ik er zin in blijf houden

  Dank voor de tips
 7. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Een schaatsvriend van me is 85. Hij rijdt 3x per week, wil nog dit jaar een goede bocht leren rijden :)
 8. Guus1972

  Guus1972 New Member

  Ik ben veertig en vind mijzelf ook niet zo jong meer om nog met schaatsen te beginnen. Op mijn dertiende heb ik leren schaatsen, maar les had ik nooit gehad. Ik heb vorig jaar voor mijn verjaardag een intensiefcursus van mijn vrouw cadeau gekregen. De cursus volgde ik in de voorjaarsvakantie terwijl buiten bijna tropische temperaturen heersten. Dat was erg leuk om te doen.

  Ik was één van de langzaamste leerlingen van de groep, maar ik heb er geen minuut minder plezier om gehad. Het duurt langer voordat je dingen onder de knie hebt. Ik wilde het "bij blijven houden" en ben in de zomer gaan skeeleren en nu met natuurijs heb ik pas weer voor het eerst op het ijs gestaan. Dat ging duidelijk beter dan tijdens de natuurijsperiode die we vorig jaar hadden. Vorig jaar wilde ik op termijn ook nog wat korte tochtjes kunnen rijden, maar ik moet zeggen: het verbeteren van je techniek vind ik voorlopig ook nog hardstikke leuk. De angst om te vallen ben ik tijdens de cursus snel kwijt geraakt.

  Volgend jaar ga ik zeker nog kijken dat ik een nieuwe cursus kan volgen, maar dan liefst over langere tijd: een cursus over het halve of hele seizoen, liefst in oktober al starten. Ik denk dat op oudere leeftijd veel herhaling geen kwaad kan en dat is ook helemaal niet erg.
 9. ronv

  ronv Member

  Leeftijd zal niet alles zeggen denk ik. Maar ik ben pas 40 en het schaatsen wat ik voor mijn 38 kon was niet om naar huis te schrijven en toen ik dus 3jaar geleden ineens wat 'vrije tijd' over had schaatsles genomen en is me goed afgegaan heb ook van die combinoren van zandstra 3592 maar ben er wel achter dat ik andere wil. Mag graag op natuurijs en op een kunstijsbaan rijden. Vorig jaar voor het eerst een toertocht meegedaan zonder training ofzo was ook maar totaal 75km (3rondjes) op een slecht parcours en weersomstandigheden.  btw in ons groepje zaten ze van jong tot 'oud'
 10. Renata63

  Renata63 New Member

  Ik ben 49, nooit schaatsen geleerd. Nu bezig met een cursus van 10 lessen, hoewel ik als de dood was om te vallen (tijdens de eerste les braken twee medecursisten ook nog hun arm, niet echt geruststellend) ben ik nu na drie lessen wel zover dat ik de schaatsbeweging begrijp en steeds minder bang word om op één been te glijden. Bovendien is het geweldig leuk om met medecursisten variërend in leeftijd tussen 20 en 70 jaar zo'n klasje te volgen.

  Ik ben wel de langzaamste van allemaal, maar de meesten hebben ooit wel eens eerder geschaatst maar zijn overgestapt op noren. Maar het maakt allemaal niet uit en ik ben er van overtuigd dat ik aan het eind toch echt wel een klein tochtje zal kunnen schaatsen.
 11. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Ik ben ook 53 nu , en 6 jaaar gelden begonnen, in de juegd ok flink geshaatsd in de duinen op de poeltjes , die in mijun voorstelling enorm waren. nu weet ik dat het niet uit maakt! schaatsen is niet leeftijd gebonden! Ga 3 maal per week, ookj al hoeft dat niet, per se!
  ga maar lekker aan de gang; geen scenario, in de start, maar kijk maar, of je er prettig bij voelt!!!
 12. ijszoeker

  ijszoeker New Member

  Ik ben 65 en schaats al 60 jaar. In 1985 een kruisje. En toch: zo'n 3 x per week schaats ik en probeer ik mijn techniek te verbeteren. En, guess what, volgens mij lukt het. Het gaat om beter schaatsen, technischer schaatsen. Techniek. Dat betekent: geen geluid maken. Ieder krassen betekent onrendabel gebruik van je kracht. Gemakkelijk is het niet. Dit jaar is mijn doel: achterop zitten en diep zitten. Echt achterop zitten en diep zitten. Kwestie van doen en doen en doen. En doen. En lees de andere onderwerpen op het forum, over je lichaamszwaartepunt (LZP) en afzetten, bochten en wat niet meer. Eigenlijk zijn alle verhalen hetzelfde. En ga langfs de kant staan en kijk hoe de 'echte' schaats(t)ers rijden. Bedenk hoe jij zou willen kunnen schaatsen. En doe dat gewoon.
  En geniet ervan.

Deel Deze Pagina