Onderdendam e.o.

Discussie in '2010-2011' gestart door albertgeertsema, 21 dec 2010.

 1. albertgeertsema

  albertgeertsema New Member

  Vandaag in Onderdendam opgestapt. Naar Baflo geschaatst. Daarna naar Mensingeweer. Vanaf Baflo naar Mensingeweer was ik de eerste. Prima ijs overal, dun laagje sneeuw. Volgens mij moeten er al veel meer vaarten begaan baar zijn. Laat het weten. Onderdendam naar Winsum is ook grootendeels begaanbaar, op een groot eenden wak na
 2. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vandaag net al gister route Molenrij-Wehe-Baflo-Onderdendam gereden, maar nu terug via Winsum-Mensingeweer-Wehe-Molenrij. Heenreis bij Mensingeweer direct even bij de brug gekeken en Jawel daar is vandaag iemand door het ijs gezakt !@! Voorzichtig dus de rest van de tocht ! Naar en door Baflo geen problemen en prima ijs. Het smalle gedeelte tussen Baflo en Onderdendam word slechter, ook zitten hier veel door de sneeuw onzichtbaar geworden scheuren. De brug vlak voor Onderdendam hebben we geklund hier lag te veel water. Ook de brug N361 Winsum leek niet meer vertrouwd en hebben we via de binnenbetonning geklund, vervolgens klunen bij het grote eendenwak. Richting Mensingeweer zijn we er bij de grote duiker ook maar af gegaan en in Mensingeweer hebben we de beide bruggen vermeden. Voor het laatst nog een keer klunen bij Abelstok sluisje en met de kop in de wind naar huis.
  Doordat er bij Lauwersoog nog steeds gespuid word verwacht ik de komende dagen een afnemende ijsdikte onder de bruggen. PAS OP !!
 3. wouterslang

  wouterslang New Member

  Vandaag heb ik ook even wat rondom winsum gekeken en het wak bij onderdendam zit er nog steeds. Ook onder de brug van de n361 durfde ik het niet te wagen :) Door de vele sneeuw was het wat mij betreft sowieso wat "spannend", misschien toch met een paar man even de ronde sneeuwvrij maken over een breedte van een paar meter? Het ijs wat er onder zit lijkt op veel plaatsen echt prachtig ijs en in Winsum zelf zijn veel mensen al ijverig aan het vegen!
 4. Trece

  Trece New Member

  Noorderrondritten?

  Zal het dan eindelijk gebeuren? Worden de NRR eindelijk verreden? Mijn Iesbewies brand mij in de portemonee. Hopende de 160 km te kunnen voltooien. Zijn er mensen met ervaring op deze afstand? valt het mee of tegen?
 5. Anonymous

  Anonymous Guest

  Is er vandaag nog iemand van Onderdendam naar Baflo-Wehe-Zoutkamp. Zoutkamp reitdiep -Winsum geschaatst ? Ben erg benieuwd naar de ijssituatie onder de bruggen.
 6. gosse

  gosse New Member

  Ik heb alleen in de omgeving van Winsum geschaatst, maar mijn indruk is dat het ijs vooral bij de bruggen een
  behoorlijke tik heeft gehad van het weer van gisteren. Eerder kon je zonder probleem onder alle bruggen door, maar onder de meeste bruggen staat nu weer water. Er wordt door durfals nog wel steeds onderdoor geschaatst.
 7. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vandaag de ronde Winsum-onderdendam-baflo-eenrum-mensingeweer-Winsum geschaatst.
  Het ijs onder de brug bij onderdendam is niet vertrouwd dus klunen. Daarna heb je tot aan de splitsing warffum/baflo slecht ijs. Met de wind in de rug richting baflo met redelijk goed ijs. In baflo konden we onder alle bruggen door. Tot aan mensingeweer goed schaatsijs. Bij de brug In Mensingeweer van het ijs en al klunend door Mensingeweer. Na de brug bij de provinciale weg konden we het ijs weer op. Een paar honderd meter verder een wak, dus weer even klunen. Voordat we Winsum konden binnen schaatsen, moesten we nog 3x van het ijs, maar dat kon de pret van deze avontuurlijke tocht niet bederven
 8. Anonymous

  Anonymous Guest

  Bedankt voor de reacties beste schaatsvrienden.
  Het stuk Mensingeweer-Winsum blijft dus een kluntraject.
  Een mooie doorschaatsronde zou denk ik kunnen zijn: Winsum over reitdiep naar Zoutkamp vervolgens klunen naar het andere kanaal in Zoutkamp en vervolgens Ulrum-Leens-Wehe-Baflo-Onderdendam_Winsum.
 9. proeme

  proeme Well-Known Member

  Re: Noorderrondritten?

  Ik wil ook zo'n Iesbewies aanvragen. Het mag natuurlijk niet gebeuren dat ik bij noorderrondritten dit jaar of volgende jaren langs de kant sta...

  maar: op de site staat dat een Iesbewies 3 jaar geldig is. Als ik vervolgens het pdf-formulier download (om in te vullen en op te sturen), staat daar "tot 1 december 2011". Dat is geen 3 jaar in mijn ogen...

  wat nu? gewoon insturen en dan komt het goed?
  (ik hoop natuurlijk dat het geen fluit uitmaakt omdat er voor 1 december 2011 al Noorderrondritten zijn, maar toch)
 10. Anonymous

  Anonymous Guest

  Hallo,

  Ik wil morgen (30-12) van Winsum naar Zoutkamp schaatsen. Is het te doen? Is er iemand die er recent heeft gereden?
 11. Anonymous

  Anonymous Guest


  Heb vandaag nog een stuk reitdiep Rode Haan- Electra geschaatst, het is te doen maar het is enorm zwaar. De sneeuw was gisteren nog zacht maar vandaag (door de vorst) voelt het alsof je door beschuit schaatst.
 12. Anonymous

  Anonymous Guest

  ---
  Uit de gelderlander:
  IJsvloer op veel plaatsen nog zwak
  zondag 26 december 2010 | 21:00 | Laatst bijgewerkt op: zondag 26 december 2010 | 21:03

  Bob de Vries juicht als hij het Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs op zijn naam schrijft. foto ANP

  BAFLO - In het westen en midden van het land is het uitgesloten langere schaatstochten te houden. In het noorden en oosten van het land is de situatie een stuk beter. Dat geldt vooral voor delen waar minder sneeuw is gevallen. Grote schaatstoertochten laten nog op zich wachten nu de sneeuw ijsgroei tegengaat.


  De Noorderrondritten en de Oldambtrit worden deze week zeker nog niet gereden. Dat is de inschatting van de voorzitters van de ijsverenigingen Piet Wieringa en Bert Hoogstraten. „Overdag is het rond het vriespunt en ’s nachts rond -4. Dat is te weinig. Het moet een week -10 worden”, zegt hij. De sneeuw gooit roet in het eten. „De ijsdikte is op grote delen van de Oldambtrit goed” , zegt Hoogtraten. „Maar door de sneeuw is de kwaliteit slecht. Het ijs is bros en je zakt er in weg.”

  De Belterwiede bij Wanneperveen biedt wel een schitterende schaatsronde. De zes kilometer van de marathon van vorige week ligt er goed bij en er kan ook volop worden geschaatst op de Belterwiede ten westen van de Blauwehandseweg.
  ---

  Als de dikte goed is, maar de kwaliteit van de toplaag slecht, waarom veegt/borstelt men de boel dat niet? Ik heb niet gestudeerd voor ijsmeester maar 'Baat het niet, dan schaadt het niet'.

  Wat gebeurt er dan als het een week -10 is? Wordt de toplaag dan opeens beter?

  Kijk, als we gaan zitten wachten op een week -10, dan is het niet zo moeilijk om een geschikte ijsvloer te voorspellen.

  Het lijkt me dat het weer van de afgelopen weken al behoorlijk uniek was (en dus een kleine kans). De kans dat er daarna nog een keer een week -10 komt lijkt me one in a million.
 13. Anonymous

  Anonymous Guest

  Heel er bedankt voor je reaktie! Dan zoek ik morgen een geveegde baan, waarschijnlijk Schildmeer.

  Mvg, Geert Mesander.
 14. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vandaag Winsum-Lauwersoog gereden. Goed ijs op het reitdiep maar wel sneeuw: je kunt je schaatsen niet goed sturen. Best jammer: perfect zwart ijs maar ook een laag sneeuw.
  Daarvoor: tussen Winsum en Onderdendam werkijs.
 15. gosse

  gosse New Member

  Op 2e kerstdag werd er geveegd vanuit Onderdendam ri Winsum.
  Ook in Winsum zelf is aardig geveegd.
  Dinsdag zag ik een baan vanuit Onderdam ri Baflo.

  Weet iemand of er op dit traject : Winsum-Onderdendam-Bafo-Mensingeweer(-Wehe-Ulrum)
  geveegd is?

  Ik deed dit 1e kerstdag, maar ik vrees dat dit na de dooi van maandag, en de vorst van
  nu, morgen geen doen meer is (aangevroren bovenlaag) als er niet geveegd is.
 16. Anonymous

  Anonymous Guest

  Ten westen van Mensingeweer is er nergens geschoven.
  Met een beetje mazzel zijn de ondergelopen stukken dusdanig glad dat je hierop nog redelijk uit de voeten kan.

Deel Deze Pagina