Nieuwkoop

Discussie in '2011-2012' gestart door skater, 2 feb 2012.

 1. skater

  skater Member

  Heeft er al iemand info over de Nieuwkoopse Plassen en de Meije?
  Meestal zijn die redelijk snel begaanbaar, maar heeft de wind het dit keer verpest?
 2. SjorsH

  SjorsH New Member

  Op de noordeinderplas heeft de wind het verpest. Afgelopen nacht is hij dicht gegaan. Bijgevoegd een foto van vanmorgen.

  Tussen de plassen door is denk ik het meeste morgen begaanbaar. Zelf ga ik morgen naar de groene jonker. Daar schijnen de condities beter te zijn.

  Bijgevoegde bestanden:

 3. Peter73

  Peter73 New Member

  Kan iemand (Sjors?) mij wat preciezer vertellen waar 'De Groene Jonker' nou is? Ik wil er morgen heen maar GoogleMaps helpt niet echt en ik zal toch iets moeten invoeren in m'n TomTom.
  Ik dacht dat het hetzelfde was als de Noordeinderplas, maar dat is dus niet zo.

  Alvast bedankt.
 4. SjorsH

  SjorsH New Member

  De groene jonker is een nieuw natuur/vogel gebied nabij zevenhoven wat natuurmonumenten onder water heeft gezet. Dit staat ook nog niet op de satellietbeelden van google mals. Zodra ik zometeen thuis ben zal iets meer informatie geven.
 5. SjorsH

  SjorsH New Member

  Ik heb zelf niet gezien hoe het nu bij de groene jonker is. Ik zag op facebook dat er vanmiddag schaatsers waren gesignaleerd en op twitter was deze afbeelding te zien vanmiddag:

  [​IMG]

  Vandaar dat ik het daar morgenochtend ga proberen. Het is geen garantie op goed ijs :wink:

  De groene jonker is een klein plasgebied die is ondergelopen. De locatie is hier:
  http://maps.google.nl/maps?q=52.181...4.827547&spn=0.032053,0.077162&num=1&t=m&z=14

  een foto van het gebied:
  [​IMG]
 6. Peter73

  Peter73 New Member

  Super Sjors, bedankt!
 7. Diaantje

  Diaantje New Member

  Hoe was het vandaag op de Jonker?
  Ik wil er dit weekend naartoe gaan met de kinderen
  maar ik weet niet hoe het erbij ligt.
 8. Erikoo

  Erikoo New Member

  Is er al iets meer bekend over Aarlanderveen en de Nieuwkoopseplassen. Zijn er mensen die daar vandaag zijn geweest?
  Ik zou graag morgen gaan maar het is nogal een eind rijden. Als het niet te doen is hoor ik het graag.
  gr Erikoo
 9. campaioen

  campaioen New Member

  Goed nieuws, in natuurgebied "de groene jonker" kan goed geschaatst worden. Mooie egale ijsplaat onder 4 cm losliggende sneeuw. Vele mensen hebben om de beurt een stukje geveegd, waardoor een gedeelte van het prachtige rondje (circa 3 km) sneeuwvrij is. Dit is echter nog lang niet klaar dus kom allemaal helpen! Ook door de sneeuw is prima te schaatsen.

  Belangrijk: Parkeer je auto NIET op de dijk, maar rij naar beneden, door de hekken en zet hem op het land daar. Meer mensen willen schaatsen en dit hoeft op deze manier niet bemoeilijkt te worden door een verkeersinfarct bovenaan de dijk.

  Have fun!
 10. Ruud

  Ruud New Member

  Hallo Erik,

  Ben vanmiddag komend vanuit richting Alphen, opgestapt op de zuidelijke lange wetering bij Aarlanderveen. Eerst een paar slechte stukken met windwakken daarna goed ijs met een geveegd traject! Ook de sloot richting de ijsbaan Zwammerdam is geveegd.
  Daarna de Ziendeweg overgestoken en rechtsaf, ondanks de ( losse ) sneeuw redelijk berijdbaar.
  Vervolgens langs de plezierjachtjes richting Meije.
  Na de boerderijen linksaf terug naar Nieuwkoop. Overmoedig geworden door het stevige ijs wat meer in het midden gaan schaatsen en hups, er bijna doorheen, zo dun was het daar, maar langs de kanten is het goed. Vervolgens tussen de rietkragen door naar de Zuidplas. Aan de overkant zag ik een paar schaatsers richting de brug maar het ijs langs de plas was zo hobbelig en slecht dat ik ben omgekeerd en doorgereden naar de Ziende, wederom over goed ijs.

  Veel plezier, Ruud
 11. Irmaschaatst

  Irmaschaatst New Member

  Groene Jonker

  Bedankt alle mensen die ervoor gezorgd hebben dat we vanmiddag hebben genoten op de Groene Jonker. Een mooi veilig rondje, waar we heerlijk konden schaatsen met de kids. Superbedankt!
 12. haiti

  haiti New Member

  Vandaag deel van het traject dat Ruud hierboven beschrijft gereden (haaks op de sloot naar ijsvereniging Zwammerdam), was top, lekker stuk geveegd en super ijs.
 13. Erikoo

  Erikoo New Member

  Vandaag geweest Bij de Nieuwkoopse plassen en de Meije na het bericht van Ruud. Heerlijk geschaatst. Het is prima te schaatsen. Wel uitkijken voor scheuren die soms wel diep worden. Onder de sneeuw zijn ze niet te zien.
  Tussen de Rietkragen wel iemand door het ijs zien zakken dus blijven oppassen. Ook gehoord dat de politie, mensen van het meer hebben afgehaald omdat het te gevaarlijk was. Hoe waar dit bericht is weet ik niet maar wij zijn het meer toch maar niet opgeweest. Kortom het is goed te doen maar blijf wel opletten.

  Ruud bedankt

  Erik
 14. mjongebreur

  mjongebreur New Member

  Er is to mijn verbazing nog steeds niet geveegd bij Noorden en rietgebied bij zuideinderplas. Gister daar ondanks sneeuw goed geschaatst, vandaag niet meer te doen. De sneeuw is te 'vast' geworden. Wel een leuke ronde te schaatsen vanaf Nieuwkoopseweg( Vlak bij n207) naar Ziende weg dan richting Noorden dan doorsteekn naar Aarlanderveen, volg het geveegde spoor. Goed ijs, geveegd, +/- 15 km, mooi, wel bij aarlanderveen regelmatig klunen (dijkje en lage bruggetjes). Niet voor de hardrijders. Was weer een prachtige schaatsdag
 15. marzz

  marzz New Member

  Gisteren met meerdere mensen de Zuideinderplas overgestoken. We zijn vanaf Nieuwkoop vertrokken. Binnendoor langs wat tricky plekken naar de plas geschaatst. Daar overgestoken over het maagdelijke ijs, om verderop linksaf te gaan. Via Meije zijn we weer doorgestoken naar Nieuwkoop. Niet overal even veilig, maar zeker te doen!
 16. JanNatuurlijk

  JanNatuurlijk New Member

  Ik ben het eens met mjongebreur. Ik heb vandaag mijn eerste schaatskilometers sinds 3 jaar afgelegd. Ik ben vanaf de rotonde bij het Aarkanaal de Grote Wetering opgeschaatst en via behoorlijk mooi ijs (de geveegde baan was hier en daar wel smal) naar de Ziendeweg gereden. Ik heb geprobeerd richting de Meije te gaan maar het ijs werd wegens de vastgevroren sneeuwlaag erg moeilijk begaanbaar (inclusief de fondantstukken langs windwakken). Dus maar besloten terug te gaan naar de Ziendeweg en er een rondje Aarlanderveen van te maken. Het ijs langs het Zuideinde richting Aarlanderveen was perfect. Er moest wel hier en daar even gekluund worden. Het laatste stuk van Aarlanderveen parallel aan de Machineweg/Korteraarseweg (een smalle sloot) begon goed maar werd na een paarhonderd meter ronduit slecht. Strompelen tot aan de rotonde waar mijn rondje van 13,6 kilometer ten einde kwam.
 17. skater

  skater Member

  Is er nog geen zicht op een langere geveegde ronde bij Nieuwkoop? Als ik het goed lees is er niets veranderd sinds zondag en toen was het al harken door de aangekoekte sneeuw :(.
 18. Maartens

  Maartens New Member

  Nieuwkoop zelf was vanmiddag nog steeds slecht maar een eerste smal baantje wordt geveegd (zie foto) en ze zijn nog bezig. Het best kun je echter na het oversteken van de Ziendeweg zsm de vaart richting de Meije opzoeken. Een beetje zoeken over die paadjes, hij ligt rechtsvoor als je rug naar de Ziendeweg is. Vanaf die vaart is het een heerlijk eind schaatsen door de Meije op geveegde baan met prachtig zwart ijs (wel 21 bruggetjes totaal) tot ca. 2 km na het dorp is er geveegd alhoewel sommige korte stukjes ineens niet geveegd zijn, gewoon even doorsteken. Mijn tocht vanaf ijsclub Zwammerdam met de hele Aarlanderveense wetering en het stuk naar de Meije op en neer was 30 km.
  Ik zag dat de sloot van de Meije dorp naar de plas ook geveegd was, heb ik zelf niet verkend.

  Maarten

  Bijgevoegde bestanden:

 19. Sendar

  Sendar New Member

  Zaterdag had ik ook langs de Zuiderplassen een rondje gegaan, maar zoals meer mensen aangeven verschilt heel erg per plek. Ik probeer ook op http://natuurijs.winteralert.nl/?venue=180 een update te doen, dan heb je een goed historisch overzicht.
 20. marcovonk

  marcovonk New Member

  Vandaag geschaatst bij Nieuwkoop, Meijetocht. Smal baantje, erg druk, maar weg van de uitgezette tocht naar Nieuwkoop rustig. Matig ijs, behalve waar ijsclub Zuideinde had geveegd!

Deel Deze Pagina