Nieuwe schaatsen voor een plezier-schaatser

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door schaatser1, 7 feb 2013.

 1. schaatser1

  schaatser1 New Member

  Hoi,

  Iedere jaar wacht ik weer vol spanning af op het natuurijs. Na vorig jaar ontzettend veel geschaatst te hebben op mijn recreatieve schaatsen van de aldi smaakte dat dit jaar naar meer. Via marktplaats heb ik noren gekocht. Lage leren noren van viking. Iemand met eeen eigen slijptafel heeft ze geslepen en vertelde mij dat ze al een jaar of 30 oud zijn. En dat ijzer mooi onderhouden was en nog helemaal in orde. De schaats zit bij gewoon goed rond mijn voet en rijdt lekker. Ook heb ik eigenlijk geen last van zere voeten en zwabberende enkels.

  Omdat ik schaatsen op noren erg moeilijk vond ben ik op schaatsles gegaan. En tot nu toe bevalt het me echt ontzettend goed. Ik zou ook graag volgend seizoen graag verder blijven gaan met schaatsen. Ik vraag me nu af, is het misschien een investering om nieuwe schaatsen te kopen? Aan wat voor schaatsen moet ik dan denken? Ik heb al wel wat onderzoek gedaan en mijn budget is misschien niet erg hoog. Ik had zelf 200 euro in gedachten. Het gaat mij bij het schaatsten vooral om het plezier. Ik heb er heel veel lol in om te schaatsen en je bent op die manier lekker in beweging. Ik rijd er zowel mee op de baan (1x in de week) als op natuurijs.

  Ik heb al wat bij mensen rondgevraagd maar die komen gelijk aan met schaatsen van 400 a 500 honderd euro. Ik heb zelf ook al wat rondgekeken en dacht aan de volgende. Ik begreep dat vooral de schoen belangrijk is en voor mij voor de fun het ijzer niet echt belangrijk is.

  Raps silvertrack met 60 rc onderstel. Prijs spreekt me wel erg aan. http://skate-dump.nl/index.php?pg=artinfo&id=1392
  Raps lion met 60rc onderstel. Ook deze is prijstechnisch vrij. Zelfde schaats is er ook met een V4 onderstel. gunstig. http://skate-dump.nl/index.php?pg=artinfo&id=1468
  Raps voltage met 60 rc ondrstel. Komt vrij goed uit een schaatstest van de kampioen. Schoen lijkt me vrij hoog en dat heb ik volgens mij niet nodig. http://skate-dump.nl/index.php?pg=artinfo&id=1468

  Nog een vraag. Zijn de prijzen bij skate-dump altijd zo of zijn dit schaatsen van een vorig seizoen? Dan weet ik hoe snel ik naar Middelburg moet gaan. Is sowieso de dichtsbijzijnde schaatswinkel. Maar het is nu carnaval enzo.
  Zijn deze schaatsen daadwerkelijk een verbetering of kan ik dan nog beter even op mijn oude noren blijven rijden?
  Alvast bedankt voor de moeite!
 2. Hoi 1,

  ik ken het assortiment van skate-dump wel aardig en je kunt er niet ver mis mee zitten. Ze verkopen inderdaad wel overjarige modellen onder het motto op=op, vandaar dat er bij bepaalde modellen ook beperkt maten aanwezig zijn.

  Ik schaats zelf ook op een Raps schoen (de oude trouwe zwart/witte RV) maar de schoen moet je wel liggen. Sommige mensen zweren bij RAPS, anderen kunnen er niets mee en hebben liever VIKING of BONT of ieder ander merk dat goed zit.

  Als je nu geen last hebt van zwabberende enkels en je lekker rijdt op je standaard vikinkjes dan zal RAPS ook wel gaan. Als het goed is zit er een stevige kuip in die veel meer stevigheid geeft dan je nu hebt, de voltage wordt dan misschien een beetje te hoog.

  Gezien het feit dat je toch van plan bent om naar de zaak zelf te gaan zou ik zeggen...pas ze lekker allemaal...!!!!!

  Succes, Hedzer
 3. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Ik zou het geld lekker in je zak houden en pas gaan investeren wanneer je echt super enthousiast wordt. Met het materiaal dat je hierboven vermeldt ga je er kwalitatief gezien niet echt op vooruit. Je mooie traditionele leren noren rijden uitstekend en zitten prima, geef je zelf al aan. Ik zou het dus voorlopig niet doen.

  Eventueel kun je investeren in echt goeie schoenen en die voorzien van een vaste pisbakkenstalen set ijzers. Voor 200 euro is echter de keuze in schoenen beperkt: je zult dan vrij harde kunststof schoenen tegenkomen die niet te vergelijken zijn met jouw leren materiaal. Naast die schoenen wil je bovendien nog een beetje geld over houden voor de ijzers. Dan denk ik dat je snel teleurgesteld zult worden. Spaar lekker door en bekijk het over een paar jaar nog eens.
 4. schaatsbart

  schaatsbart Member

  hallo , ik heb vanmiddag via marktplaats deze adverteerder gevonden, heeft eigen website.
  www.Bikon.nl
  is zeker de moeite waard om eens te scrollen, ook kun je erlangs.
  Ik heb er net een setje raps voltage schoen met 60 rc iojzer besteld voor op natuurijs; ken de schoen inmiddels en geeft veel steun, ook geschikt voor skeeleren, dus t is maar wat jezelf wilt.
  succes, en je leeft nu!
 5. HA01761

  HA01761 Active Member

  Precies mijn gedachte. Als je nu goede lage noren hebt (Viking mid??) die goed bevallen is een setje van de allergoedkoopste Rapsen nauwelijks een vooruitgang. (en als je goed wilt leren schaatsen moet je natuurlijk geen combinoor-achtige schaats zoals de Voltage nemen).

  Beter nog even doorsparen en tzt een paar thermoplastische schoenen a la Viking Marathon Special of Gold.
 6. schaatser1

  schaatser1 New Member

  Ik heb nu inderdaad een viking mid. Ik twijfelde zelf ook al heel erg of ik met een budget van 200 euro wel schaatsen kan aanschaffen die echt een vooruitgang zijn. Combinoren uitgezonderd want dat lijkt me inderdaad niks. Eigenlijk gaat het op deze hardstikke goed.
  Maar ben toch wel benieuwd naar wat er te krijgen is voor een wat beperkte budget. Misschien dat ik van toch nog eens in Middelburg ga kijken en gewoon een aantal pas. Dan voel ik echt het verschil tussen een duurdere en wat goedkopere schaats en dan weet ik waarvoor ik kan gaan sparen.

  Sparen gaat immers makkelijker als je een doel hebt he!
 7. HA01761

  HA01761 Active Member

  Een thermoplastische schoen zoals de Gold of Gold 2005 zo uit de doos passen is zinloos, want hij zit pas goed als hij warm naar je voet is gevormd.
 8. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Ja, ik begrijp toch ook dat je budget niet zo hoog is. Uiteraard zijn die thermos van viking hartstikke goed investering. Dan moet je t geduld maar opbrengen en op een goede tweede hands set gokken, kijk ook een bij van der hoorn, in ter aar, ze plaatsen tweede hands aanbiedingen ook op de site, en een belletje staan ze voor open.
  Die raps voltage nog even , ik heb idd de indruk dat de nieuwe versie een soort semi softboot; combi noor is, heb t over de schoen. Echter de blauwe versie is meer een skeelerschoen, met wel het comfort van verharde kuip en stevige enkelsteun, zou die beslist geen combischoen noemen. Soms zijn deze produkten gewoon wat goedkoper omdat ze oudere types zijn. Viking is erg waarde vast. Maar bedenk, dat de ontwikkelingen in verharde schoenen enorm is geweest de laatste jaren , en dan denk ik dat met een lager budget best kunt slagen.
  Goede ijzers zijn relatief duur, dat zal wel zo blijven, echter hebben veel modernere schoenen de mogelijkheid om onderstel te veranderen, en kun je dus nog op de groei kopen en investeren.
  Zal trouwens nog een plaatje posten van de raps die ik bedoel, als ze binnen zijn.
  Hcr 60 is volgens mij een algemeen ijzer hardheid , dat zal vaak voor de intensieve schaatser uiteindelijk te zacht zijn.
  hier de link van de voltage.http://www.marktplaats.nl/a/sport-en-fi ... ousPage=lr
  Hier hebben ze een ruime keuze aan verschillende merken ijzers. let op diverse ijzers voor 250 euro, met 64 hcr. de balangrud kan bovendie vast zowel als klap, dat is best prettig voor natuurijs. en met 64 hcr heb je een sterk ijzer waar je echt serieus lang plezier van hebt. Zie ook de maple staan, en de raps v12, scheelt toch gauw weer 100 a 200 euro met viking speciaalijzers.http://www.demolenschaatsen.nl/shop/sch ... ellen.html
 9. Rinus

  Rinus Member

  Wellicht een wat late reactie, maar ik wilde hem toch even plaatsen.

  Ik ben van mening dat je wel degelijk opschiet met een setje Raps Lion. Een kuipschoen zit vrijwel altijd beter dan een leren schoen met een genageld/vast ijzer. Bovendien heb je de mogelijkheid om je ijzer ten opzichte van je schoen te verplaatsen, wat je bij een vaste schoen niet hebt. Beide suggesties die je zelf doet wat betreft Lion bij Skate-dump zijn prima.

  Overigens ben ik het eens met de heren/dames hierboven dat je beter geen soft boot/halfhoge schoen/combinoorschoen kunt nemen. Heb je weinig aan voor je techniek, is alleen leuk als je een paar keer per jaar op natuurijs schaatst. Als je eens in de week schaatst in het seizoen zou ik gewoon lage schoenen nemen.

Deel Deze Pagina