Nieuwe schaatsen, brede voet

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Jmt1798, 28 nov 2012.

 1. Jmt1798

  Jmt1798 New Member

  Graag zou ik advies vragen voor aanschaf nieuwe schaatsen. Ik stond voor het eerst in 15 jaar op de baan en had het lastig. Ik skeeler aardig wat en in mooie schaats seizoenen van de afgelopen jaren woonde ik in het buitenland. Nu ben ik voor een jaar in Nederland en zou graag een mooie tocht willen rijden dit jaar. Dus behalve skeeler training dacht ik ook zo het schaatsen weer op te pakken. Nooit geweten dat al die jaren geleden waarschijnlijk de kramp in de voeten door enorme brede voeten kwam. Waar ik het gevoel heb dat ik netjes met skeelers overweg kan, stond ik briek en scheef op de gehuurde schaatsen, had pijn in de voeten en na het proberen van een maatje groter was het niet veel beter, nog harder aan de veters getrokken met als gevolg nog meer kramp. Deels zal dit trainen zijn, maar deels zal ook aan de brede voorvoet/ hoge wreef liggen. Met skeelers rijdt ik Bont jets en die vallen veel beter dan de Raps mondo die ik hiervoor ha, met het zelfde probleem. Ik zal een seizoen rijden en dan weer vertrekken naar buitenland, waar wel een mooie schaatsbaan op iets afstand is, dus geen frequente training. Mij waren combinoren aanbevolen bij het opmeten en zien van mijn voeten (ze werden niet eens meer opgemeten, het was gelijk "meneer ik zou u geen Viking marathon aanraden met zulke voeten"). Ik weet nou niet of dat (combinoren) nou iets is wat ik wil, deels omdat ik geen extra enkel support nodig heb en het daarom bijna een stap terug vind, maar wil ook geen grote bedragen uitgeven aan schoenen. Iemand een idee/tip??

  Ontzettend bedankt,
  Jan
 2. wortelzicht

  wortelzicht New Member

  Hoi, je kunt viking 2005 xbr kopen a 450€ of Maple sl800 wide a 289€ of de brede schoen van raps de raven blauw. Een andere optie is de zandstra comfort lap voor ongeveer 200€ schoen plus ijzer. Succes.
 3. edkoster

  edkoster New Member

  Hoi Jan,

  Ik heb ook het "brede voeten" probleem. Na 12 jaar niet geschaatst te hebben wilde ik 2 jaar geleden toch weer beginnen.
  Bij Jan v.d. Hoorn heb ik toen Viking Ultimates gekocht welke ze met een verfstripper verhit hadden zodat hij wat breder werd. Aangezien ik ongeveer weer opnieuw moest leren schaatsen had ik erg veel last van mijn voeten.
  Door mijn gebrek aan ervaring kon ik niet zeggen of dat door de te smalle schoen was, een kwestie van trainen.

  Na hier een jaar met veel pijn en moeite op geschaatst te hebben was de pijn wel minder, maar nog lang niet helemaal weg. Na een kwartiertje schaatsen moesten ze altijd weer even uit.

  Op 2januari dit jaar terug gegaan naar de winkel met de vraag of er nog andere opties waren. Grof gezegd waren er 2 opties:
  - Viking thermo breed
  - Viking Gold 2005 XBR
  Waarbij de eerste al flink duur was en de 2 daar nog een schepje bovenop doet ;)

  Aangezien ik niet zeker wist hoe fanatiek ik zou gaan schaatsen toen voor de goedkoopste optie (Thermo breed) gekozen en tot nu toe geen moment spijt van gehad!

  Eindelijk schaatsen zonder zere voeten! (afgezien van de kramp en spierpijn door mijn gebrek aan techniek/conditie ;))

  Is het niet mogelijk om je skeelerschoen om te bouwen tot schaats?
 4. BP

  BP Active Member

  Als het voor slechts een jaar is zou ik eens goed kijken of je geen ijzer onder je skeelerschoen kan zetten. Meestel heeft een skeelerschoen ene grotere steek maar daar zijn tegenwoordig wel een aantal ijzers voor beschikbaar. Scheelt je in de aanschafprijs en bovendien weet je dat de schoenen goed zitten. Denk bv aan het Marchese XT onderstel, de Raps V8 of de speciale adapter van Cadomotus.
 5. Jmt1798

  Jmt1798 New Member

  Bedankt voor de reacties, ik zal ze uitproberen. Jammergenoeg had ik deze extra kosten niet in overweging genomen toen ik skeelers kocht. Toen gekozen voor goede skeelers met 3 punt aanhechting voor het onderstel zodat je net iets lager zit met grote wielen, dus geen mogelijkheid om ijzers eronder te zetten.
 6. BP

  BP Active Member

  Denk dan toch eens aan die Cadomotus adapter, ze zijn daar zeer vindingrijk, ik denk dat dat past!!! Zie onderstaande afbeeldingen. Het middelste bevestigingspunt gebruik je dan niet.

  [​IMG]

  [​IMG]
 7. AbK

  AbK New Member

  Brede voeten, geen pijn meer willen bij het schaatsen en graag een tocht rijden op natuurijs. Klinkt als een gevalletje Salomon pro combi pilot. Ik heb er in ieder geval geen moment spijt van. Probeer ze maar eens uit, en laat je overtuigen. Nee heb geen aandelen in het bedrijf maar in het verleden wel veel zere voeten gehad als gevolg van te smalle leest. Ik heb eerst een tijdje schaatsen gehuurd, raad je aan hetzelfde te doen.

Deel Deze Pagina