Nieuwe schaatsen, advies gevraagd

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door erict21, 17 feb 2012.

 1. erict21

  erict21 New Member

  Even iets over mezelf:

  39, viking combinoren, 100% amateur, en kan niet langer dan uur op de ijsbaan rondjes schaatsen (dan te vermoeid).
  Doe wel aan voetbal/hardlopen.

  Ik wil me meer gaan toeleggen op skeeleren en schaatsen, gemerkt dat het toch wel erg leuk is om te doen! :)
  Maar omdat schaatsen best duur zijn wil ik me uiteraard goed voorbereiden, welke aan te schaffen.
  En dan misschien wel alleen een schoen met lossen ijzers/skeeler-wieltjes zodat ik kan wisselen.

  Ik lees goede berichten over bijv. raps v8 klapschaats.
  Maar... ik vraag me af of dat de beste schaats is t.o.v. de brede voeten die ik heb aan de voorzijde.
  Tevens vind ik nu de ondersteuning aan mijn enkels wel prettig, maar zal dat ook enigzins het geval zijn
  bij bijv. raps zonder die ondersteuning? Of is dat juist prettiger schaatsen?
  Kortom, stabiliteit heeft een hoge prio voor me.
  En last but not least... ik heb helaas snel last van koude tenen/voeten (los van het los of te vast zitten van de bindingen). Welke schaatsen/merken hebben ook aan de koude voet gedacht?

  Welke merk/types zouden jullie me adviseren?

  Alvast dank voor reactie!
  Eric
 2. wortelzicht

  wortelzicht New Member

 3. erict21

  erict21 New Member

  Dit is idd wel wat ik ongeveer zoek...
  Waarvoor dank.

  Maar andere suggesties blijvewn natuurlijk welkom :)
 4. vlasje79

  vlasje79 Member

  Tja, van Raps heb je natuurlijk schoenen en de klapset (V8) die je noemt. Ik rij zelf op de raps raven (schoen), maar ik zou je die niet aanbevelen als je een hoge schoen wil. Ik heb er overigens aardig mee moeten sleutelen (qua vorm; uitdeuken ed bij enkels), maar uiteindelijk rijdt ie voor mij nu heerlijk. De schoen geeft veel stabiliteit, maar ik zou hem niet iemand aanbevelen die juist die ondersteuning aan de enkels wil.
  De klapset (V8) heb ik ook en vind die goed. Ga gewoon eens passen bij een shop die een aantal modellen heeft staan. Bij de ijsbaan misschien eens testen?
  succes!
 5. erict21

  erict21 New Member

  Ik ga idd morgen n schaatsbaan om e.e.a. uit te proberen...
 6. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Als je vaak last heb van koude voeten, dan kun je goed zeezout nemen, bijvb dode zeezout , te kopen bij de tuinen, mischien kruidvat , iedergeval zulk soort winkels. neem daar met regelmaat een voetbad mee, heerlijk ontspannend, en super voor de doorbloeding! GEEN gekheid, hoor!!!
 7. erict21

  erict21 New Member

  Vanmorgen diverse schaatsen geprobeerd... Zandstra (Ving) zaten erg goed. Leken ook op degene die 'wortelzicht' noemde. Maar daarna ook de Salomon RS Carbon geprobeerd, met een raps klapschaats onderstel. Ik kon op die schaatsen maar 1 ding zeggen: Wow!!! Dat zat nog eens goed!

  Klein, miniscuul klein bijkomend dingetje... tussen deze twee die me het beste bevielen, zit ongeveer 250,- prijsverschil... :-(
  Ik zit nu te dubben...wel doen, niet doen...

  Wel nog een vraag over de Salomon's:
  Iemand enig idee welke raps of andere klapsets daaronder passen?
  Als ik zoek op raps wordt me niet direct duidelijk welke ik dan moet/kan hebben.
  Of zijn er nog andere goede merken, die liefst natuurlijk dan wat goedkoper zijn... ?
 8. Rinus

  Rinus Member

  Die Salomons zijn echt bedoeld voor op natuurijs. Je kan er technisch minder goed mee uit de voeten op de ijsbaan, laat staan dat je pootje over ermee kan (kan wel, maar is niet gemakkelijk). Verder kan je de ijzers eraf klikken, waardoor je stukken kan klunen die niet fatsoenlijk bevroren zijn. Die Zandstra's zijn (ik neem aan dat je deze bedoelt [​IMG]) van een heel ander soort en mijns inziens geschikter voor op de baan.

  Neemt niet weg dat je gewoon moet kiezen wat goed zit en waar je zelf het meest plezier van denkt te hebben.

  Als je op de Raps-site zoekt naar Thor of F1, dan kom je bij de kluunschaats van Raps uit (equivalent van de Salomons). Verder heeft Raps ook nog een of twee andere schoenen die je zouden kunnen interesseren (in 't zelfde straatje als de Zandstra's) namelijk de High Voltage en de Voltage. Viking heeft nog de Viking Unlimited die je zou kunnen proberen.
  Anders kom je uit bij de goedkopere combinoren met harde schaal aan de buitenkant of bij de duurdere composietschoenen zoals van Powerslide, Bont, de Raps Raven en de Viking Gold 2005.

  edit: ow, over die Salomons en wat daaronder past: vrijwel alle losse ijzers van M&M, Freeskate, Almgrens etcetera met een binding waar je Salomons op passen (zal wel de Pilot zijn).
 9. erict21

  erict21 New Member

  Rinus, da's een goed advies...
  Het is wel de bedoeling dat ik lange afstanden wil gaan doen. En er tijdens de lente/zomer/herfst skeelers onder kan zetten...
  Althans, dat lijkt me het gemakkelijkste...vandaar de voorkeur voor die salomon's.

  Maar pootje over tijdens oefenen op de schaatsbaan is natuurlijk wel essentieel...
  Ik heb dat in de twee rondjes die ik getest heb in 1 bocht kunnen doen, maar bemerkte wel dat dat inderdaad lastiger was om stabiliteit te houden.

  Die zandstra's hebben weer als nadeel dat je het onderstel niet kan wisselen. Hoewel, nadeel... nadeel is dan dat ik aparte skeelers moet aanschaffen (extra kosten???). En daarmee een andere schoen weer heb.

  Dus lastig... ik ga er nog eens een paar nachtjes over slapen...
 10. Rinus

  Rinus Member

  Onder die Salomons heb ik nog nooit een skeeleronderstel gezien (en volgens mij is dat ook niet de bedoeling).Wel een langlaufski...

  Als je skeelers en ijzers onder één schoen wil zetten, dan kan je het beste kijken naar de Raps High Voltage denk ik, hoewel ik net bij de Zandstra/Ving Long Track II lees dat je er zowel schaatsen als skeelers onder kunt zetten. Haal je ze niet door elkaar?
 11. erict21

  erict21 New Member

  Misschien een beetje late reactie. Ik heb uiteindelijk toch voor de Salomons gekozen, omdat deze gewoon veruit het beste zitten. De raps high voltage waren te smal voor m'n voeten. Vervelend was inderdaad wel dat pootje over heel veel oefenen vereist. Maar uiteindelijk is me dat ook wel gelukt na 50km schaatsen :).
  Ik ben uiteindelijk zeer tevreden met m'n aankoop :)
  Wel jammer overigens dat er geen skeeler-onderstellen zijn voor deze schoen. Gat in de markt???
 12. Eveen

  Eveen Member

  Hallo,

  Ik ben ook op zoek naar nieuwe schaatsen. Schaats nu op hoge softboot schaatsen maar krijg last van mijn schenen als ik dieper ga zitten. Ik zoek eigenlijk lage(re)schaatsen die wel voldoende steun aan mijn enkels geven,hebben jullie goede tips? Ik wil volgend seizoen schaatsles nemen en minimaal 1 x per week op de ijsbaan trainen en met natuurijs natuurlijk naar buiten. Die Zandstra's die Rinus noemde,is dat misschien een optie of kan ik beter kijken naar iets als Viking gold 2005 XBR,die wel een stuk duurder zijn.
  Benieuwd naar jullie reacties!
 13. Eveen

  Eveen Member

  Ik reageer nog ff op mijn eigen vraag :D Ik heb ook nog de Bont LT JET gezien,dit ziet er ook wel goed uit,is er iemand die hier ervaring mee heeft? Alleen jammer dat er hier in het noorden geen dealer zit :(
 14. Rinus

  Rinus Member

  Wat voor schaatsen heb je nu? Merk/type of plaatje?

  Als je het ervoor over hebt kan je die 2005's kopen. Da's wel een beetje een cruiseschip kopen als je net met je sloep over de loosdrechtseplassen bent gevaren.

  Ik zou eerst wat techniek kweken en daarna pas richting de hele dure schaatsen gaan, dan weet je zeker dat je het leuk vindt en haal je ook het maximale uit je schoenen.

  Over de Jet LT is behoorlijk wat te vinden, dus ik zou nog even de zoekfunctie of google gebruiken. Ik zou je aanraden om eerst een Marathon-schoen van Viking te kopen en daar een vast ijzer onder te zetten. Dan kan je een hele tijd vooruit en daarna verder kijken. Vikings zijn behoorlijk waardevast, dus die raak je gemakkelijk weer kwijt als je andere schoenen wilt.

  Edit: de Zandstra's uit mijn eerdere post zijn leuk voor op natuurijs en fijn voor op de baan, maar belemmeren je in je voortgang als je fanatiek gaat schaatsen. Neemt niet weg dat je ook eerst een tijdje die kan proberen als tussenfase tussen je huidige combinoren en een lagere schoen.

  Ander advies: probeer eens een paar betere huurschaatsen of een paar andere schaatsen dan dat je nu hebt. Bij de betere ijsbanen kan je allerlei soorten huren.
 15. Eveen

  Eveen Member

  Rinus hartelijk dank voor je goede adviezen!
  Momenteel schaats ik op Softbootschaatsen van Nijdam maar bij deze schaatsen krijg ik last van mij schenen.
  Ik denk dat de Zandstra's op dit moment misschien wel de beste keuze zijn,betaalbaar en weer iets sportiever dan wat ik nu heb. Volgens seizoen neem ik schaatsles en als het dan echt heel goed gaat kan ik dan wel overstappen naar een nog lagere en duurdere schoen. Voor ik een aankoop doe neem ik je advies om er eerst een paar te proberen ter harte,op die manier merk je natuurlijk het beste wat bij je past.
 16. slenter

  slenter New Member

  Ik lees hier dat Eric oa. Solomons heeft kunnen proberen op de schaatsbaan. Dat zou ik ook graag willen.

  Weet iemand bij welke winkel zoiets kan? Liefst in Noord-Holland / Amsterdam. Maar verder weg kan ook wel.

  Alvast bedankt.

Deel Deze Pagina