M'n schaatsmaat skeelert te snel

Discussie in 'Skeeleren' gestart door Lange1, 4 mei 2015.

 1. Lange1

  Lange1 New Member

  Hallo experts,

  Het afgelopen jaar heb ik veel geschaatst met een schaatsmaat. Ook de alternatieve elfstedentocht in oostenrijk ging mooi samen. We schaatsen hetzelfde tempo.
  Nu zijn we allebei aan het skeeleren gegaan, maar helaas blijkt dat m'n maat een stuk sneller skeelert.
  Scheelt toch wel zo'n 2 km per uur. Mijn vraag: hoe kan dit?
  We hebben beide raceskeelers. Hij heeft Powerslide C6 met 100 mm hyper stripe wielen. Ik powerslide infinity met 110 mm infinity wielen.
  Uiteraard lastig om te zeggen zonder ons te zien, maar zitten deze verschillen vaak in techniek, materiaal of kracht? Wie o wie?
 2. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  - Beide schoenen zijn thermoplastisch, ik neem aan dat je ze ook hebt laten heat molden (vacüum zuigen en naar de voet vormen)
  - Wielen zijn vergelijkbaar, al werden de Hyper Stripes meer als regenwielen gebruikt.
  - Grootte van de wielen: het kan zijn dat je problemen hebt om technisch goed om 110mm te rijden. Iemand die met speedskaten begint zou ik sowieso nooit aanraden om met 4x110 mm te beginnen.
  Het meest waarschijnlijk is het een kwestie van techniek, je moet de speciale skeelerslag aanleren als je tot nu toe alleen maar geschaatst hebt. Dus hoger ritme en skate iets meer aan de buitenkant (schouderhoogte) neerzetten.
 3. janneman

  janneman New Member

  kan eigenlijk voor geen meter me op ijs redden... maar er zijn inderdaad behoorlijke verschillen.

  op wielen kan je "doublepushen" ; eerst naar binnen drukken dan draaien (zonder glijden.... is dat op wielen) en naar buiten drukken. Een wielenframe klapt natuurlijk niet, zodat het laatste stuk van je afzet anders wordt. Bij een skeeler moet je dan je voet meer nadrukkelijk met de hiel naar buiten drukken anders blijf je "hangen" op het voorwiel.

  Ik zou het niet zo in het materiaal zoeken.

  andere vergelijking; ken iemand die veel fietst. op de fiets hou ik die niet bij, op skeelers ziet zij alleen m'n achterkant als ik d'r niet duw.
 4. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Mijn ervaring is dat rijders met een mindere techniek op het ijs beduidend langzamer rijden dan op skeelers. Ijs is veel kritischer
 5. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Active Member


  2km/h is niet zoveel.. Daarbij is skeeleren een heel andere sport dan schaatsen (hoewel het op elkaar lijkt, is je techniek anders). Verder las ik ergens dat 110mm minder efficiënt is dan 100mm onder de 35km/h.
 6. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Dat zou ook mijn gedachte zijn. Misschien moet je de vraag omdraaien: waarom is jouw maat niet ook sneller op het ijs. Misschien is je maat gewoon sterker en fitter, maar is jouw schaatstechniek beter waardoor je op het ijs toch gelijkwaardig bent.
  Nogevendit vindt dit leuk.
 7. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Dit draadje is een jaar oud en de Original Poster is ook een jaar niet meer online geweest.
 8. zauflauf

  zauflauf New Member

  Nieuwe vrienden zoeken? :p

Deel Deze Pagina