(meeste) baanrecords

Discussie in 'Lange baan' gestart door strawbale, 11 jan 2017.

 1. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Håvard Bøkko staat op 22
 2. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Dat heeft Mjøsaman inmiddels voor ons gedaan (en ik net voor Håvard Bøkko)
 3. strawbale

  strawbale Well-Known Member

 4. strawbale

  strawbale Well-Known Member

 5. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  PS: (dus) inclusief inmiddels gesloten banen?
 6. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Ik heb ze uit de WSSSA-resultaten. De Duitsers zijn pas sinds 2002(?) in de lucht, de WSSSA sinds 1973 en is veel completer wat betreft resultaten uit het verleden. En door spitwerk komen er ook nog steeds resultaten uit het verleden bij.
  Om een idee te geven. Ik heb inmiddels 2520 banen. Niet dat ik van alles resultaten heb en van sommige is het de vraag of het geen mini (shorttrack-achtige) banen zijn en of het geen dubbele zijn (de kunstijsbaan in Helsinki heet in het Zweeds Åggelby en in het Fins Oulunkylä, zoals Helsinki voor de Zweedstalige minderheid Helsingfors heet), maar toch....

  Overigens vind je de Grote Geschiedenis vaak ook terug in die uitslagen uit het verleden. Dat het schaatsen in China verdween tijdens die wilde jaren van Mao. Dat er tussen de beide Wereldoorlogen in Scandinavie aparte schaatscircuits waren voor de (socialistisch/communistische) arbeiders en voor de "bourgeois"-schaatsers. Met aparte clubs, aparte banen en aparte wedstrijden en ook aparte wereldkampioenschappen. Rijders uit de Sovjetunie zal je nauwelijks aantreffen in de ISU-wereldkampioenschappen van die tijd, maar die reden wel degelijk, ook in het buitenland en goed ook.
 7. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Interessante bijdrage - merci beaucoup!

  Thuis hadden we vroeger de Schaatsjaarboeken en later Schaatsseizoen - toen een bron van informatie. Met mijn vader hielden een systeemkaarten bij voor alle rijders en vergeleken die aan het eind van het seizoen met het nieuwe boek. In de krant vond je tijdens het schaatsseizoen regelmatig uitslagen van 'verre wedstrijden', zoals op Medeo.
  Duif vindt dit leuk.
 8. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  McSmit en Elina vinden dit leuk.
 9. McSmit

  McSmit Active Member

  Het lijstje was van de toen geldende BR's, maar dat heb ik toen eenmalig uitgezocht. Ik heb zo 1-2-3, niet een overzichtje van wat Kramer nu aan BR's heeft staan.
  strawbale vindt dit leuk.
 10. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  We komen, inclusief grote vierkamp, op zo'n 55 inmiddels.
 11. McSmit

  McSmit Active Member

  Je moet ze wel weer checken, want de 1500m Boedapest was 2 dagen na de 48 BR-lijst al verbeterd door Konrad Nagy.
  strawbale vindt dit leuk.
 12. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  heb het gecheckt, maar kan mijn png niet uploaden :(
  55 BRs, waarvan 10x grote vierkamp
 13. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Dan nog even de onbekenden uit het oorspronkelijke top-10 lijstje.

  Bjørn Baldursson was de grote man van het IJslands schaatsen in de jaren '50. Laten we zeggen de clubkampioen, want de IJslanders reden alleen op het eigen eiland. En blijkbaar is IJsland één groot ijsland, want er werd op veel plekken een baantje aangelegd. Alleen al 14 banen in (of rond de plaats) Akureyri. Waar Baldursson het baanrecord reed. Baldursson is een keer een maandje in Noorwegen geweest, maar bleek daar een middelmatige schaatser te zijn. Daarna is het IJslandse schaatsen compleet ingestort, eind jaren '70 was er nog een kleine stuiptrekking met wat overgeleverde resultaten. Sindsdien wordt er niets meer van vernomen. En dus staan de baanrecords van plaatsen als Gaulverjabæjarhreppur nog steeds op Baldursson's naam. Ik tel er nu 36. Net als de Ijslandse records overigens.

  Dan Ketil Sikveland en Arnulf Agasøster. Die zul je ook niet tegenkomen in de uitslagen van grote wedstrijden. Zij komen beiden uit het westen van Noorwegen, waar in de jaren 60 en 70 blijkbaar op elk beschikbaar meertje een ijsbaan werd uitgezet. Als ik ze zo op Google Earth bekijk, vraag ik me soms af hoe je daar in hemelsnaam komt. Zeker in de winter....Sikvelands baanrecords liggen in de buurt van Stavanger en Agasøster's vooral op het eiland Stord, tussen Bergen en Stavanger in. Met het openen van kunstijsbanen in die 2 plaatsen, verviel de noodzaak om op die meertjes te rijden, waardoor de baanrecords nog steeds staan. Van Stord kwam nog een schaatser uit voorbije jaren (Storelid?). Het eiland heeft inmiddels een klein kunstijsbaantje.
  Hakkie2, Nickel, Sidekick en 5 anderen vinden dit leuk.
 14. strawbale

  strawbale Well-Known Member

 15. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  N.a.v. dat verhaal over Bjørn Baldursson een correctie maken door alleen baanrecords op te nemen van ijsbanen waar nog regelmatig wordt geschaatst?

  Wat is de waarde van records als niemand een poging kan doen om het record te verbreken?
  SprintMaster vindt dit leuk.
 16. proeme

  proeme Well-Known Member

  met zo veel historici en nog meer geïnteresseerden hier... kunnen we de lijst met baanrecords niet in een GoogleDocs-excel-bestand zetten, of in een document in dropbox, of iets anders soortgelijks. En dan gezamenlijk bij blijven houden? Lijkt me een mooie statistieken en op die manier blijft hij ook up-to-date. En in zo'n bestand kun je ook filteren welke banen je wel en niet gaat meetellen.
  Sidekick vindt dit leuk.
 17. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Vond dit wel opmerkelijk: alle BRs op naam van één familie - Olympisch Stadium Montreal
  Screen Shot 2017-01-19 at 22.34.35.png Screen Shot 2017-01-19 at 22.34.28.png

Deel Deze Pagina