Materiaal onderhoud megatopic

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door J03llV, 14 mrt 2018.

 1. J03llV

  J03llV New Member

  Goedenavond dames en heren van schaatsforum.nl!

  Afgelopen week voor het eerst mijn eigen schaatsen aangeschaft! Weliswaar 2e hands maar ben nu trotse eigenaar van de Marchese Carbonio met Silversaya NSX onderstel. Gelijk laten slijpen bij Dave van Dam in Haastrecht, top service! Eind van deze week uitproberen op het ijs in de Uithof. ( Eerste keer op klappers dus dat beloofd wat.. evt. 1st timer tips helemaal welkom)

  Nu heb ik me afgelopen week in de rondte lopen zoeken op zowel dit forum als op de site van cadomotus om tips te zoeken van het onderhoud van deze schoenen en dit onderstel, zowel als de klapschaats in het algemeen. Hier en daar vind ik wel bits en pieces wat betreft schaats onderhoud, maar mij leek het handig om een centraal topic te hebben waar beginners zoals ik gelijk kunnen vinden wat er nodig is om de periode van April tot Oktober door te komen en zonder gebreken weer gelijk het ijs op kunnen begin winter.

  Waar zoek ik naar?
  - Onderhoud van de schoen zelf. ( Verzorging buitenkant, binnenkant )
  - Onderhoud van het klaponderstel. ( Lager, veer, brug etc. )
  - Onderhoud van het ijzer. ( Wel/niet invetten, wanneer slijpen e.d. beschermer om bij het lopen, stoffen hoes wel/niet om bij opslag )

  Nu zoek ik zelf naar het onderhoud voor mijn schaats specifiek, maar ik zou ook graag de 'leefregels' zien voor alle andere schaatsen zodat er een centraal punt is waar men kan zoeken ( Denk aan Viking, Maple, Evo, Salomon ). Ook hoor ik graag de tips en tricks van jullie, wat betreft handigheidjes die wellicht zelf zijn uitgevonden!
 2. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Ik heb zelf cadomotus shorttrack schoenen. Belangrijkste is dat de binnenkant van de schoen ook droog wordt gehouden.

  Schaatsen altijd zonder hoezen opbergen.
 3. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Lopen (als het kan) op harde beschermers. Na het schaatsen meteen de schaatsen droogmaken en in zachte beschermers doen. Vervolgens thuis laten opdrogen zonder beschermers en niet te dicht bij een verwarming, dat is slecht voor het leer.

  Wat bedoel je met schaatsen invetten? Tijdens het seizoen zou ik dat sowieso niet doen, eventueel wel als ze in de zomer liggen te wachten, niet vergeten het vet er weer af te halen voordat je dan weer gaat schaatsen.

  Verstuurd vanaf mijn MotoG3 met Tapatalk
 4. Headrider

  Headrider New Member

  Hieronder mijn weetjes/bevindingen vanuit mijn ervaring:

  1. Na iedere 2e schaatssessie (zelf) slijpen...
  2. Na elke schaatssessie, direct ijzers goed droogmaken met handdoek..
  3. Schaatsen bij thuiskomst nogeens droogmaken en ''op de kop ' wegzetten zonder beschermers
  (dus ijzers omhoog, zodat er geen vocht vanaf de schoen op het ijzer kan vallen ..roestvorming wil je niet hebben!)
  4. Enkelsokjes van neopreen gebruiken bij het schaatsen (nooit meer blaren!)
  5. Lacelock gebruiken bij het '' veteren" van de schoen.
 5. J03llV

  J03llV New Member

  Ja, invetten na het schaatsseizoen. De één zegt van wel, de ander weer van niet. Vroeger was het wel nodig, nu schijnt het niet meer nodig te zijn?
  Voor het droogmaken na het schaatsen, moet ik dan per se een speciale 'schaatshanddoek' aanschaffen van Viking o.i.d.? Of voldoet een normale badhanddoek ook waar ik mezelf ook mee afdroog?
  Heb helaas geen eigen slijpblok, maar ik ken wel iemand die dat kan dus dat ga ik dan maar vragen!
  Op de kop wegzetten is een hele slimme! Niet over nagedacht nog zelf.
  Lacelock gebruik ik ook inderdaad, de schoen van marchese is best stijf zelf met een goeie pasvorm dus in principe kan ik em ook normaal veteren.
  Schaatsen jullie met blote voeten of met dunne sokjes? Ik draag dunne sokken in mijn schaats namelijk. I.v.m. het behoud van het leer aan de binnenkant. Of kan dit geen kwaad met blote voeten?
 6. Spits

  Spits Active Member

  Blote voeten in m'n Evo Helium, meer grip. Misschien "slijt" het leer sneller, maar met sokken voelt het niet lekker (heb eigenlijk een hekel om er zonder sokken in te gaan, maar je moet wat). De neopreen hielsokken heb ik ook nog een paar keer gebruikt, maar daar krijg ik zweetkakken in. In m'n Salomon schaatsen doe ik merino wollen sokken, maar daarin maakt gevoel (voor mij) een stuk minder uit, wel lekker warm. Na elke schaats sessie inderdaad goed de ijzers afdrogen, thuis nogmaals, en daarna een doekje met wat WD 40 erlangs. In de opslag (zomer) doe ik wat Evo wax op de ijzers, wat ik er weer afhaal als het winterseizoen/schaatsen weer begint.
 7. J03llV

  J03llV New Member

  Als ik mijn ijzer open klap hoor je de veer piepen.. Herkent een ieder van jullie dit probleem? Of is het geen probleem? Kan ik er iets op spuiten om het te verminderen.
  Ook bleef gister tijdens het schaatsen de nok af en toe hangen in de hak dus klapte niet echt soepel open. Nu een beetje vaseline op gesmeerd en zie wel hoe het gaat.
  Wat heeft de WD-40 voor werking op het ijzer?
 8. Spits

  Spits Active Member

  WD40 is voor preservatie kort termijn, verdrijft vocht. Niet te gebruiken voor smering, want daar is het eigenlijk te dun en schraal voor. Voor piepende veren zou je een (spuit) vet met teflon kunnen gebruiken. Viking heeft dacht ik ook een soort "klapperspray" (zelf geen ervaring mee).

  Edit: De klapperspray is van Raps.
  Laatst bewerkt: 18 mrt 2018
  J03llV vindt dit leuk.
 9. Headrider

  Headrider New Member

  Heeft iemand ervaring met het onderhoud van de Maple comet's?
  Ik wil het witte achternokje vervangen en de lagers vervangen..
  maw waar moet ik op letten?

  bedankt

Deel Deze Pagina