KPN Marathoncup/Meerdaagse/Natuurijs Grand Prix 2022-2023

Discussie in 'Marathon' gestart door Lorca, 22 aug 2022.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Twee weken geleden was de deadline voor de marathonteams om de CSOM-formulieren in te dienen met inschrijving van de teams. Inmiddels zijn de startlijsten van komend seizoen gepubliceerd. Zie hier: https://knsb.nl/marathon/voorlopige-startlijsten-21-22/
  Tot aan de start van het nieuwe seizoen kunnen teams wijzigingen doorvoeren of schaatsers inschrijven, dus de lijsten zijn nog niet definitief. Wat valt er vooralsnog op bij de heren?

  Het Powerslide skeelerteam komt bij de heren nu ook op de schaats samen. Jason Suttels, Bart Swings en Felix Rijhnen rijden volgend seizoen hun marathons in het pak van IKO, samen met jongelingen Yves Vergeer en Kayo Vos. Een leuk en sterk team, al zal het voornamelijk een gelegenheidsmarathonteam blijven gelet op langebaanambities. Rijhnen en Swings rijden hoe dan ook primair World Cups en als Suttels zijn limiettijden haalt heeft Swings eindelijk weer een landgenoot mee in de World Cup Mass Starts. Niettemin laat het schema van komend seizoen naar mijn idee deelname aan een aardig aantal wedstrijden toe. Meer dan drie moet zeker lukken. Powerslide-rijder Loubineaud (voorheen Port of Amsterdam) staat overigens niet meer op de startlijst. Rijhnen en Suttels zijn niet de enige buitenlandse nieuwkomers. Ook de Amerikaanse Mass Start-rijder Ian Quinn gaat marathons rijden. Liet als gelegenheidsrijder al goede dingen zien (won een beloftenmarathon). Hij komt volgend seizoen uit voor Royal A-ware. Logische ontwikkeling: Jillert Anema zocht nog naar een 5e rijder en Quinn trainde de afgelopen jaren al geregeld mee met die ploeg. Geen derde seizoen bij A-ware dus voor de onlangs geopereerde Deen Philip Due Schmidt - hij staat niet meer op de startlijst. Liet door een hardnekkige scheenbeenblessure weinig zien, maar was op natuurijs toch verrassend sterk. Verder maakt de Belg Indra Medard de oversteek (met zijn gehele Sprog-ploeg) van de beloften naar de senioren. Tenslotte doet er een klein KNSB Talenteam mee in de topdivisie. Daarin zitten 3 talenten van de topdivisieploegen. Tjerk de Boer namens A-ware, Max van Honschoten namens Reggeborgh en Remon Vos namens Bouw en Techniek. Goed dat ook zij in de topdivisie rijden komend seizoen. Ik ben benieuwd of zij dan ook wisselrijder voor hun ploegen (mogen) zijn.

  Wat valt op bij de dames?
  - Team Zaanlander heet volgend seizoen Team Albert Heijn Zaanlander. Subtiele naamsverandering, maar op de achtergrond natuurlijk zeer betekenisvol. AH intensiveert de samenwerking;
  - de komst van Arianna Pruisscher houdt in dat er definitief geen plek is voor Melissa Wijfje in het marathonteam van AH Zaanlander. Hoewel ik denk dat de marathons een goede trainingsvorm zijn voor Wijfje, veranderd er wezenlijk weinig. Ze reed vorig seizoen slechts 1 marathon;
  - JV komt voor het eerst met een marathonteam voor vrouwen. Evelien Vijn en Myrthe de Boer van de Developmentploeg en Merel Conijn van de hoofdploeg vormen een drietal. Op de achtergrond een belangrijke ontwikkeling en misschien een voorbode voor meer. Voor nu een logische ontwikkeling daar Vijn, Conijn en De Boer al geregeld marathons reden en waarschijnlijk ambities hebben op de Mass Start. Gelet op de ontwikkeling van Groenewoud en Dul bij Zaanlander, zal Orie er inmiddels ook wel heil in zien.

  Voor de rest geen echte ontwikkelingen bij de dames. Behalve dan dat Lollobrigida voor het eerst in jaren geen startnummer heeft. Ze zal vast weleens opduiken met een wildcard om mee te doen, zo hoop ik. Gelukkig blijft Italië in de vorm van Laura Lorenzato (team A6) vertegenwoordigd in de topdivisie.
 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  De startlijsten zijn opnieuw bijgewerkt. Een internationaal team (International Collective) maakt zijn entree in de topdivisie. Bij de heren vormen langebaanploeggenoten Cornelius Kersten en Thomas Geerdinck (terug na 4 jaar afwezigheid) een team met de Deense broers Philip & Stefan Due Schmidt, Fransman Timothy Loubineaud (Powerslide-collega van Swings, Rijhnen en Suttels, maar komt niet met hen in één team) en Australische inliner Mitchell Ross. Bij de beloften zien we Portugese inliner Miguel Bravo zijn marathondebuut maken voor A6.

  Bij de dames krijgt de Duitse inliner Josie Hofmann een beennummer, nadat ze vorig seizoen al een paar keer in actie kwam voor A6. Ze rijdt aankomend seizoen samen met Ellia Smeding en Sandrine Tas in het International Collective. Tas zien we dus terug in de marathons na 2 jaar afwezigheid. Hopelijk gaat het deze keer beter dan toen - gelet op haar klasse op de skates zou ze het spelletje in ieder geval goed moeten beheersen. Ze maakte toen ook nog maar net de overstap naar de schaats.

Deel Deze Pagina