Inline-skate wedstrijden in 2021

Discussie in 'Skeeleren' gestart door Lorca, 5 jun 2021.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Nu de inline wedstrijden niet bezocht kunnen worden vanwege de coronamaatregelen (en de livestreams ontbreken of in matige kwaliteit zijn) lijkt het ook niet echt te leven op dit forum. We hebben inmiddels al enkele baan/weg wedstrijden gehad. Nu krijgt dat inline-specialisme al een paar weken rust (die competitie wordt volgend weekend weer hervat) zodat de marathon inline-skaters de volle aandacht op zich gevestigd krijgen. Zodoende vandaag twee mooie skeelermarathons gezien in Brakel, Gelderland (te streamen op de Facebook pagina van Skeelernieuws – deze keer in goede kwaliteit). Alweer de 4e KNSB Marathon van het seizoen, maar pas de eerste met zo'n beetje alle machtsblokken present. Pittig parcours ook. Zeer bochtig met een opvallend lastige scherpe bocht naar rechts en taai zwaar asfalt. Dat leverde niet geheel verrassend zware wedstrijden op, met veel tempoversnellingen en verbrokkelde groepjes.

  Bij de dames was direct zichtbaar dat A-ware voor het eerst dit seizoen van de partij was. Maaike Verweij trok namens die ploeg direct in de eerste kilometer ten aanval en bleef een kilometer of 20 solo vooruit, maar haar voorsprong op de peloton werd nooit groter dan 50 seconden. Comfortabel genoeg voor de concurrerende ploegen. Uiteindelijk werd ze op de helft van de wedstrijd ingerekend door de blokken van het Gewest Fryslan en Palet. Niet lang daarna ontstond er een kopgroepje met Van Maaren (Palet), Veen (Gewest), Wagemaker (die dit seizoen ook al een inline-worldcup wist te winnen) en Marijke Groenewoud (A-ware). Aanvankelijk kregen zij alle ruimte van het peloton, maar de samenwerking bleek getroebleerd in die groep (lijkt mij dat men niet met de rappe Groenewoud naar de finish wilde rijden). Het peloton onder aanvoering van Groenewoud's ploeggenoten Dul en Verweij kreeg dat door en besloot vervolgens, met succes, de kopgroep terug te rijden. Verweij hield vervolgens lang tot diep in de laatste ronde het tempo hoog in het peloton, waarna Dul al vroeg de eindsprint inzette voor Groenewoud. Die laatste hield echter in nadat zij zag dat Dul niet stilviel en dat de concurrentie niet kon volgen. Dul lijkt eenvoudig te gaan winnen, maar juicht eigenlijk te vroeg; veterane Roosenboom komt daardoor nog serieus dichtbij, maar de voorsprong blijkt voldoende. 1. Dul, 2. Groenewoud, 3. Roosenboom. Overtuigende dubbelslag van A-ware. Verweij krijgt wat mij betreft de prijs voor meest strijdlustigste skeeleraar vandaag. Knappe solopoging en nadat ze gegrepen was nog weer 20 km gebikkeld op kop van het peloton. Indrukwekkend.

  Bij de heren was het bijna letterlijk een afvalkoers. Aanval na aanval, kopgroep na kopgroep en de een na de andere skater die moest lossen; een waar slachtveld (met dank aan Jumbo-Visma, A-ware en Konvi Staphorst). Uiteindelijk mondde dat allemaal uit in een kopgroepje van een man of 15. Favoriet Jumbo-Visma was tegen het einde het meest alert en kreeg 3 man mee in de beslissende demarrage. Harink (A-ware) en Ronald Haasjes (Konvi) vergezelden hen. J-V kon zo in de laatste ronde zonder gevaar met de ijzersterke De Gier en Visser de sprint aantrekken en Robert Post maakte dat voorbereidend werk succesvol af. J-V had bij aanvang van het skeelerseizoen al aangekondigd serieus te focussen op dit inline-seizoen en komt die belofte ook na: alweer hun 3e zege in 4 marathons. Met 3 verschillende heren. Harink net als vorige week tweede (oogt heel fit: schrijf 'm maar alvast op voor de Alternatieve Elfstedentocht) en Haasjes kwam als derde over de streep. Jorrit Bergsma reed ondertussen z'n eerste wedstrijd van het seizoen. Mistte uiteindelijk bij de beslissende demarrage de boot, maar zette van achteruit met Jorian ten Cate (sterke junior!) en Marthijn Mulder een knappe achtervolging in (maakte zo nog een seconde of 10 goed in de laatste ronde). Ze kamen dichtbij, doch net te laat om nog kans te maken op de zege. Wel top 10. Hier geef ik de prijs voor meest strijdlustigste skeeleraar aan Casper de Gier die continu in de aanval trok. Met eervolle vermelding voor Jordy Harink.

  Fijn om weer een paar mooie marathons goed te kunnen volgen. Dat was ondertussen al véél te lang geleden!
 2. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Heb de livestream in Brakel gemist, maar goed dat er weer wat beelden zijn. De eerste wedstrijden op de piste in Heerenveen waren ook te zien via de Facebook pagina van Lindenoord. Van de wedstrijden daarna helaas alleen wat interviews via de YouTube van schaatsen.nl. De wedstrijden in Rotterdam en Medemblik moesten deels in de regen gereden worden.

  Even een kort overzicht van de succesvolste rijders.

  Dames sprint (500, 1000m, one lap):
  Elisa Dul 2x winst (500m en 1000m) in eerste weekend, daarna niet meer gereden.
  Lianne van Loon 2x winst (500m, one lap), 1x zilver, 1x brons
  Moniek Klijnstra 1x winst (one lap), 3x zilver
  Maya de Jong 1x winst (1000m)

  Dames lange afstand
  Berber Vonk 3x winst (2x afvalkoers, puntenkoers) , 1x zilver
  Elsemieke van Maaren 2x winst (puntenkoers en afvalkoers), 1x brons
  Lianne van Loon 1x winst (puntenkoers)

  Heren sprint
  Remon Kwant 4x winst (2x 500, 2x 1000m)
  Kay Schipper 1x winst (one lap), 2x brons
  Jenning de Boo 1x winst (one lap), 1x zilver

  Heren lange afstand
  Luc Ter Haar 3x winst (2x puntenkoers, afvalkoers), 1x brons
  Ruurd Dijkstra 1x winst (afvalkoers), 2x zilver, 1x brons
  Bart Hoolwerf 1x winst (afvalkoers)
  Jorian Ten Cate 1x winst (puntenkoers)

  De drie voorgaande marathons leverden allemaal verschillende winnaars op. Bij de dames Van Maaren, Roosenboom en Vonk. Bij de heren De Gier, Marthijn Mulder en Bart Hoolwerf.
  Laatst bewerkt: 8 jun 2021
 3. Kristian

  Kristian Active Member

 4. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Dit weekend de NK's op de weg en de marathon. Zojuist zijn de puntenkoersen gereden. Winst was bij de dames voor Marijke Groenewoud met daarachter Fleur Veen en Berber Vonk. Bij de heren Bart Hoolwerf voor Crispijn Ariëns en Gary Hekman. In beide koersen was er sprake van een lange ontsnapping.

  Beelden terug te kijken via skeelernieuws: Facebook
 5. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Bart Swings wint weer eens de marathon van Berlijn. Deze keer kwam hij solo aan. In 56 minuten. Pittig tempo!
 6. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

Deel Deze Pagina