ijzers onder schoenen richten

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door zamboni, 21 okt 2007.

 1. zamboni

  zamboni New Member

  hallo allemaal, ik ben bezig om mijn ijzers optimaal onder mijn schaatsschoenen te plaatsen, ik weet niet precies wat ik aan het doen ben , maar ik sta er nu goed op heb ik het gevoel, maar het voelt ook vreemd aan. heeft iemand informatie over hoe je dit de juiste manier moet doen, of misschien een website waar ik het op kan lezen? ik heb nu het gevoel dat de ijzers niet echt recht onder mijn voeten staan, ookal voelt het beter zo, ik denk dat mijn schaatsslag nu ietsie meer naar binnen stuurt.......... ik weet anders ook niet hoe ik het moet uitdrukken. ik voel me er in iedergeval beter op staan en dat bevorderd het schaatsen, maar iets klopt niet heb ik het gevoel. alle informatie, vragen etc zijn welkom. ik heb viking schoenen met raps ijzers, groetjes, rik
 2. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Het hangt er vanaf hoe goed je 'overkomt' tijdens het rijden. Heb je het gevoel dat je niet goed op de buitenkant van je ijzer komt dan kun je het ijzer aan de voorkant het beste iets naar binnen zetten. Als je juist te gemakkelijk overkomt dan moet je het ijzer iets naar buiten zetten.
 3. zamboni

  zamboni New Member

  dank je voor je snelle reactie :D mijn ijzers stonden in het midden van mijn voet/schoen en heb ze stukkie bij beetje naar binnen, richting hiel en bal voet, dat geeft het gevoel dat ik recht op de ijzers sta, met schaatsen voelt dat ook beter en heb het gevoel dat ik beter kan ballanseren terwijl ik glij. het rare gevoel is meer dat ik het gevoel heb heb dat de schaats nu meer naar binnen wil schaatsen, (niet binnenkant ijzer) meer recht uit wil inplaats van naar buiten zoals ik denk dat het zou moeten gebeuren. ik zal het nog beter proberen te vertellen, als ik mijn schaatsslag maak vanbinnen naar buiten heb ik het gevoel dat hij meer rechtuit wil dan zijwaards, helemaal als ik even op mijn schaats glij, ook heb ik het idee dat hij nu niet echt recht onder mijn voeten staat, teveel op mijn hiel en teveel naar mijn grote teen toe, dat voelt dan als een soort sturen naar binnen wat een soort rechtuit gevoel geeft. het is verdomde moeilijk om zoiets uit te leggen, maar misschien moet ik gewoon wennen aan de nieuwe stand. ik ben nog niet zo lang bezig, ik heb het gevoel dat ik goed op het midden van de schaats glij, dus niet op teveel zijkant. alles is verders goed, net mijn schaatsen in een 21 meter ronding laten slijpen en bloedscherp. ik probeer uit te vinden hoe jullie dit richten doen en of er misschien een methode is om dit juist te doen. bijvoorbeeld, voor in het middenhouden en ijzer bij de hiel stellen........ of juist andersom......... ik hoor het graag. groetjes, rik

 4. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Zet je schaats even op een vlakke ondergrond. Aan de kant dat die opvalt kan je wel zien of je ijzer teveel naar binnen of buiten staat.

  Verder is het gewoon voelen en uitproberen, zoals je al merkt is het uitleggen van gevoel bijna niet te doen... durf te experimenteren, vooral met grote uitslagen; verschuif je buis een stuk verder dan je nogmaal zou doen. Het werk waarschijnlijk niet maar je voelt wel of je op de goeie weg zit. Finetuning kost tijd....
 5. fred

  fred Member


  Voorkant stellen heeft toch meer te maken met sturen dan met overkomen? Als je op je schaats land, heb je toch 't meeste gewicht achter op de schaats?
  Ik heb 't altijd zo gedaan; eerst achter zorgen dat je er recht opstaat, dus 't gevoel dat als je op één been staat, je met je volle gewicht recht boven je ijzer staat. Daarna eventueel voor nog bijstellen, zodat je schaats recht naar voren stuurt.
 6. zamboni

  zamboni New Member

  ik ga dit zeker proberen, dit klinkt precies zoals het bij mij voelt, de schaats voelt goed, nu nog even de juiste richting op als ik afzet en begin te glijen, ik moet geloof ik ietsie naar buiten glijden en dat voelt nu als rechtuit en dan ga je corrigeren met je been. ik denk dat ik dit weekend wat ga fine tunen ( alkmaar) en dan geef ik wel een berichtje als ik er uit ben gekomen. iedereen bedankt voor de informatie en steun, groeten, rik

  Voorkant stellen heeft toch meer te maken met sturen dan met overkomen? Als je op je schaats land, heb je toch 't meeste gewicht achter op de schaats?
  Ik heb 't altijd zo gedaan; eerst achter zorgen dat je er recht opstaat, dus 't gevoel dat als je op één been staat, je met je volle gewicht recht boven je ijzer staat. Daarna eventueel voor nog bijstellen, zodat je schaats recht naar voren stuurt.[/quote]
 7. Enkeltje

  Enkeltje New Member

  Ik wil mijn ijzer (links) ook verplaatsen, maar weet nu niet of dat vóór moet (Sprintmaster), of achter (Fred), of allebei (schaatswinkel). Mijn instructeur van de schaatsschool vindt sowieso dat ik het niet moet doen, want volgens hem is het "levensgevaarlijk". Toch sta ik inmiddels rechts (zonder verplaatsen van de ijzer) kaarsrecht, terwijl dat links niet wil lukken, dus met een beetje verschuiven wil ik mijn linkerkant een eindje op weg helpen Graag tips van de experts (en die zijn er in overvloed, zo heb ik inmiddels gemerkt :lol: ).
 8. binne

  binne New Member

  Misschien weet ik een oplossing. :lol:
  Wanneer de linkerenkel nog steeds naar binnen is geknikt, kan het verstellen van het ijzer verbetering opleveren.
  Er spelen ook enige andere factoren mee die kunnen bijdragen.
  1. LZP nóg beter boven de schaats brengen. [balans]
  2. De punt van de schaats, bij plaatsing, beter in de glijrichting richten.
  3. Ingeval van dames-x-benen de knie iets naar buiten corrigeren [knie boven schoen], zodat de schoen met het onderbeen "meekomt" en de schoen aldus rechterop komt te staan.

  Binne
 9. Enkeltje

  Enkeltje New Member

  Dat van die knie ga ik (woensdag) nog even proberen...
 10. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Als je instabiel staat moet je de achterkant verplaatsen, de voorkant verzetten beïnvloed je met name de sturing mee.
 11. Jan Doornbusch

  Jan Doornbusch New Member

  Oude discussie waar ik als trainer veel ervaring mee heb.
  Wanneer je de originele Vikings bekijkt staan de ijzers iets naar binnen. Helaas hmm kun je nu ijzers en schoenen van elk merk combineren en ze er dus ook makkelijk fout onder zetten. Zelfs in schaatswinkels gebeurd dit en wel veel te vaak.
  Wanneer je een loopvlak analyse laat maken blijkt ook dat het evenwicht en zwaartepunt van je evenwicht niet in het midden van je voet zit. Voor en achter niet. Die loopt dan vaak tussen dikke teen en de volgende teen en links op de hak. Daar hoort ook het ijzer op te worden gericht. Blijft wel persoonlijk maar dit is als richtlijn al een hele verbetering. Veel leden van mijn schaatsgroep dachten na verandering te moeten wennen. Maar het bleek gelijk al VEEL beter te voelen.
 12. yoda

  yoda Member

  mij is geleerd tussen grote en de teen er naast
  achter op de achillis pees
 13. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Het ijzer moet bij de enkel recht onder je achillespees staan. Dit kan je checken door op het droge je schaatsen aan te trekken en de veters los te laten. Ga nu op 1 been staan. Lukt dit? dan staan ze goed. Blijft je schaats omklappen? dan staan ze te veel naar buiten of naar binnen. Trek een lijn langs je achillespees door de schoen en plaats je ijzer daar waar die uitkomt. Van daaruit maak je kleine aanpassingen (millimeterwerk) naar links of naar recht net zolang tot je wel in balans kan staan.

  Als je beide enkels gedaan hebt ga je naar de voorkant toe. Ga zitten op een stoel, doe je ogen dicht en til je voeten (met je schaatsen aan) op, ontspan je enkels helemaal en plaats nu je voeten voor je gevoel recht naar voren weer op de grond. Doe je ogen open en kijk naar je ijzers. Staan ze recht naar voren? prima. Staan ze niet recht naar voren dan kan je kijken of je kleine aanpassingen kunt maken. Meestal horen je ijzers voor tussen je grote teen en je tweede teen in te staan. Maar ook dit is millimeterwerk. Uiteindelijk komt het uit op gevoel bij het schaatsen. Je moet het gevoel hebben dat je op het rechte eind je schaatsen recht naar voren kunt plaatsen zonder dat ze gaan krassen of glijden. Laat ook een ander kijken of je je schaatsen goed recht naar voren neer zit tijdens het schaatsen.

  Daarnaast zou je nog iets kunnen spelen met de stand van de ijzers in de bocht. Hoe meer je de punten naar links zet, hoe meer druk je opbouwt in de bocht, maar ook hoe eerder je benen vol lopen. Dit is vaak een trade-off. Een sprinter wil vaak meer druk in de bocht, een stayer wil misschien wat minder. Dit is echter wel tienden van millimeterwerk en moet je pas doen nadat je voor je gevoel al lekker kunt sturen op het rechte stuk.

  Voor wat betreft het openklapmoment (de voor- of achterstand) van de klapschaats. De enige manier om dit goed te doen is door contact op te nemen met de fabrikant van je ijzers of door zelf wetenschappelijke metingen te verrichten. Als je je ijzer meer naar achter staat, klapt je ijzer eerder open en ben je eerder druk kwijt. Als je ijzer meer naar voren staat bouw je meer druk op, maar heb je ook minder ontspanning in je enkel. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het optimum wordt bereikt als het scharnierpunt precies in lijn staat met de bal van je voet. Voor 95% van de schaatsers zit dat op dezelfde plek. Nu heeft alleen iedere fabrikant een ander klapmechanisme waarbij het scharnierpunt op een andere plaats zit t.o.v. contactpunten in de brug. Daarnaast heeft elke schaatsschoen ook een andere steek. Hoe het openklapmoment zich vertaalt naar de juiste voor- of achterstand van het ijzer bij een specifieke schaatsschoen kan alleen de leverancier van het ijzer jou vertellen. Er is geen mogelijkheid dit te voelen tijdens het schaatsen anders dan door geavanceerde wetenschappelijke metingen. Ja, je kunt verschil voelen tussen verschillende posities, maar niet of dit ook daadwerkelijk beter of slechter is.
  Mannes viking vindt dit leuk.
 14. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  is dit verstellen iets dat voorbehouden is voor schaatsen vanuit de hogere prijsklasse?
  Zoja, wat doen mensen dan die schaatsen met evo adore, nagano silver, etc? Voortkwakkelen? Of valt alles te trainen?
 15. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Dit is zeker niet voorbehouden voor schaatsen met hogere prijsklassen. Het goed plaatsen van het ijzer onder de schoen is een voorwaarde om goed en lekker te kunnen schaatsen. Ook als jij wat goedkopere schaatsen koopt dan mag je verwachten dat de verkoper het ijzer er goed voor jou onder zet, kijkend naar jouw voet en enkel. Bij een goede schaatswinkel doen ze dit ook gewoon voor je en kan je meerdere keren terug komen als het nog niet helemaal naar wens is.

  Helaas zijn er nog steeds mensen die zelfs het dubbeltje nog te duur vinden voor een plaats op de eerste rang. Zij kopen hun schaatsen online om zo nog een paar tientjes goedkoper uit te komen. Helaas komen deze mensen vaak bedrogen uit. Ze komen er pas tijdens het schaatsen achter dat ze toch nog niet lekker schaatsen doordat het ijzer er niet helemaal goed onder staat, niet goed thermoplastisch naar de voet gevormd of zelfs helemaal te groot zijn. Het aanmeten van een paar schaatsen en er voor zorgen dat ze echt helemaal goed zitten en lekker schaatsen is werk dat specialisme vereist. Juist beginners zou ik altijd aanraden om schaatsen, hoe duur dan ook, gewoon in een goede schaatswinkel te kopen. De tips die ik hierboven geef zijn slechts voor de eigenwijze of onwetende enkeling.

  P.S. Alleen bij de aller goedkoopste schaatsen waar het ijzer er vast onder staat kan dit natuurlijk niet aangepast worden. Hier zal je dus wel genoegen moeten nemen met hoe het ijzer er van de fabriek uit onder wordt gezet.
  Laatst bewerkt: 30 nov 2015
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 16. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Maar kan dat dan nagenoeg altijd wanneer ijzer er niet vast onder staat? Is er bij die schaatsen ook speelruimte voor (zoals bij een evo adore) of is dat gewoon vijs erin en klaar?
  Volledig akkoord met je visie op kopen in winkel vs online trouwens. De mijne zijn gekocht in winkel, maar vraag me af of er wel iets verzet kan worden.
  Vraag me ook af of het wel moet, had veel moeite met op 1 been te rijden, maar nu lukt dat al aardig met rechts, maar amper met links. Ik had met mijn vorige schaatsen (viking comfortnoren die iets te groot waren) het gevoel dat ik bv ook heel moeilijk op de buitenkant terecht kwam, moest mijn voet al helemaal kantelen om ietwat op die buitenkant te staan... mede dankzij nuttige info en hulp in de schaatswinkel nieuw paar gekocht (zie eerdere topic evo adore vs nagano silver) en de evo's nu zitten nu een pak 'aansluitender' (zie eerdere topic). Is nu natuurlijk wennen aan een lage schoen die hoger op het ijs staat, met rechts heb ik eigenlijk amper aanpassingsproblemen, maar met links is op 1 been schaatsen even moeilijk, ik zak veel te makkelijk in met mijn voet richting binnenkant (ik heb geen steunzool en heb me ook laten vertellen dat dat in schaatsen eigenlijk sws geen goed idee is). Ik denk en hoop dat het eerst gewoon heel hard wennen is omdat ik slecht in die comfortnoor zat vroeger en omdat het me vroeger met rechts uiteindelijk ook prima gelukt is, maar er bestaat ook een mening (van anderen) dat het goed zou zijn indien ik ijzer een tikkie zou kunnen verplaatsen (maar dat leek ze niet echt mogelijk met mijn schaats).
 17. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Ook bij vaste schaatsen is het mogelijk om ze zijwaarts te verplaatsen. Niet voorwaarts of achterwaarts, want dat is niet nodig bij vaste schaatsen. Er zit aan de binnenkant van de schoen een bout die je met een lange inbussleutel los zou kunnen halen. Alleen als de ijzers vastgenageld zitten aan de schoen kan het niet.

  Als je twijfelt zou ik ermee terug gaan naar de winkel en nog even goed naar de stand van het ijzer laten kijken ten opzichte van jouw achillespees. Overigens, waarom laat je het woord steunzool vallen? Heb je ergens het gevoel dat jouw schoen je niet voldoende steun biedt in jouw voetholte? In dat geval zou het ook kunnen zijn dat de schoen niet helemaal bij jouw voet past en dat een schoen met een iets hoger voetbed uitkomst zou kunnen bieden. Sluit jouw schoen wel overal gewoon goed aan dan denk ik eerlijk gezegd dat het ook deels wennen is en deels aan jouw techniek ligt. Overkomen en op 1 been schaatsen zijn moeilijke dingen om goed te doen. Vaak wordt overkomen verwart met aansnijden op de buitenkant. Overkomen is een gevolg van een goede zijwaartse afzet, juiste timing en goede plaatsing en een lange valbeweging. Er zijn mensen die de schaats prima op de buitenkant aansnijden, maar vervolgens nog steeds niet overkomen. Er zijn ook mensen die de schaats op de binnenkant aansnijden en daarna pas overkomen (Heather Richardson). Om goed over te komen moet je dus niet focussen op hoe je de schaats aansnijdt. Je voet draaien of andere rare dingen met je enkel doen is al helemaal geen goed idee. De spieren en gewrichten in je enkel zijn hier niet voor gemaakt. Bovendien loop je zo ook extra risico op een zwabbervoet.
 18. Eelco

  Eelco Well-Known Member


  1) Als je geen steun hebt onder je volledige voetbed kan het uiteraard geen kwaad op zoek te gaan naar zolen in je schoen die je wel de benodigde steun geven. Doorzwikken is niet goed. Of dit komt door een gebrek aan techniek (geen goede enkel en kniehoek onder andere), fysieke instabiliteit of dat het uit de schoen komt valt niet te zeggen.

  Techniek kan je door een goede schaatstrainer laten beoordelen
  Fysieke instabiliteit = fysiotherapeut
  Schoen = orthopeed-/ ervaren personen zoals schrijvers Utrecht en footconnection Culemborg.

  2) Indien mogelijk ijzer verplaatsen is de meest aan te raden remedie voordat je andere oplossingen gaat zoeken.
 19. yoda

  yoda Member

  zeekoei wat heb je nu voor schaatsen merk
  of schoen en ijzer de merken weet niet waar je op schaatst
 20. Cervino

  Cervino New Member

  Zo stellen dat je lekker op de schaats staat.
  Veters uit schoenen halen of goed los. De stelschroeven ook los, in zoverre dat je niet alle kanten in zwiept.
  Ga in de schoenen staan op tapijt of rubbermat.
  Plaats eerst de hak goed boven het ijzer. Zet deze dan iets vaster.
  Daarna de punten verstellen zodat je lekker ontspannen op het ijzer komt te staan.

  De 1 heeft chaplin voeten , de ander het soort waarbij de tenen meer rechtuit of zelfs naar binnen wijzen.
  Dat bepaalt vaak ook de positie van je ijzer.

Deel Deze Pagina