Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
1997giorgio1 zei:Ik heb dit op de skeelers een geprobeert met een prototype wiel van Powerslide. Het wiel was grofweg 1/7 lichter dan reguliere 110mm wielen. Ik moet zeggen, dat ik het niet fijn vond, het voelde gewoon te licht. Voor mij is lichter dus absoluut niet altijd beter. Weet natuurlijk niet hoe dit op de schaatsen is, maar ik blijft voorloping nog even bij Maple. Zeker als je uitrekent dat het nogal een behoorlijk prijsverschil is:
10,62 euro per gram tov van de viking nikkel. En ja mijn vrienden, jullie lezen het goed. PER GRAM!
kwani zei:1997giorgio1 zei:Ik heb dit op de skeelers een geprobeert met een prototype wiel van Powerslide. Het wiel was grofweg 1/7 lichter dan reguliere 110mm wielen. Ik moet zeggen, dat ik het niet fijn vond, het voelde gewoon te licht. Voor mij is lichter dus absoluut niet altijd beter. Weet natuurlijk niet hoe dit op de schaatsen is, maar ik blijft voorloping nog even bij Maple. Zeker als je uitrekent dat het nogal een behoorlijk prijsverschil is:
10,62 euro per gram tov van de viking nikkel. En ja mijn vrienden, jullie lezen het goed. PER GRAM!
Om nog maar een mooie vergelijking te geven met skeeleren. De Matter G13 is een stuk zwaarder dan de "gele" Matter Juice. Toch zie je bij grote toernooien niemand meer op gele matters rijden, maar minstens het het halve deelnemersveld op Matter G13, gewoon omdat de kwaliteit van een wiel van grotere invloed is dat het gewicht.
Datzelfde geld denk ik voor ijzers. Marchese ijzers kunnen wel zoveel gram lichter zijn, maar als het verder gewoon baggerijzers zijn heb je weinig aan die paar gram verschil. Ik zeg niet dat het slechte ijzers zijn overigens, ik heb er geen ervaring mee. Maar het is natuurlijk heel goed mogelijk dat Viking of Maple ijzers sneller zijn, ondanks een hoger gewicht.
0,3 seconden sneller over 500 meter
Hans Gijsen is een Nederlandse schaatstechneut die de volgende berekening maakte. De vergelijking is kracht = massa x acceleratie. Als de kracht constant is en de massa afneemt, neemt de acceleratie toe.
Uitgangspunt in de berekening is het gewicht van de benen. Stel, deze weegt 13 kilogram, dan levert een gewichtbesparing van 75 gram in de schaats een verbeterde acceleratie van 1% op.
De opening op de 500 meter is dan niet 10,0 seconden, maar 9,90. Rekenen we met deze verhoogde snelheid in de opening door over 500 meter, uitgaande van de snelheid van een eindtijd in de 35 seconden, dan levert dat 0,3 seconden tijdwinst op.
Dat is het verschil tussen winst of een vijftiende stek!
HansGijsen zei:Die getalletjes komen niet uit de lucht vallen, dat noemen ze natuurkunde.
Was het maar zo'n feest. Zelfde kracht x hogere snelheid = hoger vermogen. Dat krijg je niet zomaar cadeau. Energetisch (ATP-verbruik in de spier) niet, en dan heb je ook nog zoiets als een kracht-snelheidsrelatie van de spier.HansGijsen zei:En dan: De Kracht die de schaatser voorhanden heeft is een gegeven. Daar traint hij of zij hard voor.
lijkt mij ook. Ik moet altijd mijn hele gewicht van start tot finish brengen. :? Voor de rest is het naar mijn mening een veels te veel vereenvoudigde berekening dus niet realistisch. Maargoed, als je alle andere factoren vergeet, of zegt dat ze gelijk zijn met andere buizen is er natuurlijk een klein voordeel.Aanname 1 waar het al fout gaat is dat het enige waar het om gaat bij schaatsen het versnellen van de benen is.