[Gebruikerservaringen] DMT slijp-/wetsteen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Sjoerd, 25 okt 2011.

?

Geef hier aan wat je zelf van de DMT slijp-/wetsteen vindt.

 1. Voldoende (***)

  0 stem(men)
  0,0%
 2. Onvoldoende (**)

  2 stem(men)
  15,4%
 3. Slecht (*)

  0 stem(men)
  0,0%
 4. Goed (****)

  3 stem(men)
  23,1%
 5. Zeer goed (*****)

  8 stem(men)
  61,5%
 1. Sjoerd

  Sjoerd Active Member

 2. HA01761

  HA01761 Active Member

  Als je er eentje naar me opstuurt zal ik mijn ervaring posten :wink: :mrgreen:
 3. Herbertje

  Herbertje Member

  Dan hou ik me ook aanbevolen :mrgreen:
 4. Trece

  Trece New Member

  Geen idee, ben een schaatser die nog 'gewoon' slijpt met de ouderwetse wetsteen. Naar mijn mening voor amateurs zoals ik ruim voldoende. En echt... ze worden goed scherp. Heb gister tijdens het slijpen nog het topje van m'n duim af gesneden over m'n ijzer. :cry:
 5. MartijnBlaas

  MartijnBlaas Member

  Gebruik de steen nadat ik met mijn gewone vikingsteen heb geslepen. Ben echt super tevreden over de steen, hij slijpt echt super goed!
 6. ronvv69

  ronvv69 New Member

  Ik overweeg een DMT slijpsteen aan te schaffen vooral vanwege het vermeende ontbreken van (hardnekkige) bramen na het slijpen. Er zijn 3 varianten te koop: extra fijn/grof, fijn/extra fijn en fijn/grof. Welke van deze is aan te raden bij gemiddeld kunstijsbaan gebruik ?
  Ik ga er zelf vanuit dat fijn/extra fijn voldoende is als ik de schaatsen regelmatig bijwerk. Iemand al ervaring mee ??
 7. allard

  allard Active Member

  Het hangt vooral af op wat voor een kunstijsbaan je schaatst. Als je vooral in Thialf, Groningen of Enschede rijdt, is de extra fijn/fijn versie voldoende om je schaatsen af en toe bij te werken.
  Als je op een semi-overdekte baan rijdt, lijkt het me handiger om een grovere kant te hebben. In dat geval kan je denk ik het beste de extra fijn/grof versie nemen. Je hebt dan een vrij grove kant om een scherpe kant te zetten, en een fijne kant om te polijsten.

  Als je regelmatig zeer botte schaatsen hebt, zou je eventueel ook de extra grof/grof versie kunnen overwegen. Als je geen wedstrijdrijder bent is de polijstafwerking van de grove steen goed genoeg om prettig op te kunnen schaatsen. Je moet alleen met de extra grof kant goed uitkijken dat je niet te veel slijpt in een keer, want een ronding slijp je er dan zo uit.
 8. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Ik schaats op Utrecht en heb een combi van mijn traditionele slijpsteen en een DMT fijn/ zeer fijn (rood en groen). Ik werk mijn schaatsen elke keer bij met de DMT steen. Dat gaat goed. Zo'n 1 keer in de anderhalve maand moet ik even met mijn ouderwetse slijpsteen aan de gang. Voor het plaatsen van de boarding moest ik wat vaker slijpen met de grove steen omdat er meer rotzooi op de baan lag.

  Ter info: Ik rijd zo'n 3 keer in de week met PM ijzers.
 9. knukkel

  knukkel Member

  Klinkt toch wel aantrekkelijk...
  Moeilijk om een keuze m.b.t. de grofheid te maken. Ik rij op een half overdekte baan en ik gebruik de polijst driehoek na het slijpen.
  Kan ik dan beter de grof/fijn of de grof/extra fijn pakken??
 10. VvW

  VvW New Member

  Sinds een jaar of 6 slijp ik hoofdzakelijk met diamant, eerst Diaprof, waar ook DMT slijpvlakken op zitten. Sinds kort slijp ik met een grote DMT "steen" en dat voelt veel nauwkeuriger. In "noodgevallen" pak ik de klassieke steen weleens ter hand.
  Vooral het ontbreken van een braam is erg prettig.

  Trouwens ik gebruik rood en groen.
 11. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Dit lijkt mij, wel een supersteen, vooral met de belofte van duurzaam vlakblijven, en die polijsteigenschappen zijn met diamant super. Ik zou dan als je gaat polijsten wel je slagen recht eindigen, ipv het gebruikelijke diagonale slijpen.
 12. allard

  allard Active Member

  Met diamant hoef je niet diagonaal te slijpen. Dit wordt bij normale stenen namelijk vooral gedaan om de uitholling te vertragen en de slijtage dus te beperken.
  Omdat diamant hier geen last van heeft, kan je altijd slagen maken in de lengterichting.
 13. schaatsbart

  schaatsbart Member

  ok, dat is helemaal mooi! Goed dat ik van t bestaan weet nu; even een kerstman zoeken, volgend jaar mag ook!Komen die grofheden overeen met die kleine plaatjes zoals ook dito.nl die verkoopt?
  Dan zou ik denk toch voor de grove en de fijne gaan, de laatste komt dan overeen met het rode steentje, dan het laatste met zandstra driehoeek, of krant, zover mijn ervaring met de kleine steentjes, ondanks dat die groene wel top is! Ideaal dat je je ronding niet snel eruit slijpt!
 14. dito

  dito New Member

  Hallo,

  De DMT diamant slijpstenen worden door dito.nl geïmporteerd vanuit USA.
  De firma Dito is de officiële importeur van deze stenen.
  En inderdaad is fijn op de diamant plaat hetzelfde als de rode diamant braamsteentjes.
  Deze diamant platen worden ook door de topschaatsers gebruikt.
  Bij zuivere schaatsbanen en regelmatig naslijpen voldoet de fijn/extra fijn (W8NB EF).
  Op natuurijs kan de grof/ fijn (W8NB FC) uitkomst bieden om wat bottere schaatsen snel weer scherp te krijgen. De voordelen zijn al in de test aangegeven.

  Geplaatst door: DITO.NL
  Ton de Raaff

Deel Deze Pagina