Ervaringen met Viking Pure ijzers

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Olivier_B, 4 feb 2022.

 1. Olivier_B

  Olivier_B New Member

  Met de deur in huis.. Opzoek naar een nieuwe klapset voor langebaan en natuurijs. Niveau gevorderd, maar ga geen wedstrijden rijden. Schoenen worden CBC, EHS of viking afhankelijk van de pasvorm. Ivm met natuurijs gaat mijn voorkeur uit naar een ijzer met bootvorm aan de voorkant. Mijn huidige set is Viking marathon + maple blizzard, dus wordt een upgrade.

  Mijn oog viel onder andere op de Viking Pure ijzers. Heeft iemand al ervaring deze ijzers? Wat zijn de voornaamste verschillen in rijgedrag met de Nagano special 2005's? Zijn er goede andere opties? (Sprintijzers lijken me niet zo geschikt?)

  Vriendelijke groet,
  Olivier
 2. lekker_skeuvelen

  lekker_skeuvelen New Member

  Ik heb aan het eind van het seizoen nieuwe schaatsen gekocht, ging van raps Lion naar groothuis gb17+ pure. De pure bevalt mij erg goed, en heb in de bochten geen last van dat het ijzer een paar mm lager is. Ervaring op natuurijs heb ik er (nog) niet mee, misschien komt dat ooit maar de vorm van de schaatsen lijkt me daarvoor ideaal (al zie ik iedereen ook vrolijk op sapphire en icon op natuurijs schaatsen). Rijgedrag met de nagano's kan ik helaas niet vergelijken, heb zelf alleen op maple blizzard gereden.

  Andere opties zijn inderdaad de nagano special's, maar vraag ook eens bij een specialist naar de R304 (balance) en/of R980 (pressure) van cadomotus. Die hebben een wat meer afgeronde punt, niet helemaal de "bootvorm" van de pure maar wel iets in die richting.

  Gr, Sven
 3. Olivier_B

  Olivier_B New Member

  Dag Sven,
  Dank voor je reactie. Ik heb afgelopen februari de Viking Pure ijzers gekocht i.c.m. een EHS Hurricane schoen (die is vrij breed). Zit als gegoten en schaatst super op kunstijs. Natuurijs heb ik nog niet kunnen proberen. Dat de ijzers 5mm lager zijn dan wat ik had, maar ik merk daar niet echt verschil van. Ook erg tevreden met de klap die ze maken, niet te hard, niet te zacht. Mechanisch werkt soepel en zou ook schijtvaster zijn.

  Mvg,
  Olivier
  lekker_skeuvelen vindt dit leuk.
 4. lekker_skeuvelen

  lekker_skeuvelen New Member

  Hoi Olivier,

  Leuk om te horen! Ik deel jouw ervaringen met de ijzers, helaas maar een uurtje of 10 kunnen schaatsen voordat de baan dicht ging :p. Toch jammer dat je zondag niet in Winterswijk was, ik zag de nieuwsberichten ook te laat... Natuurijs in april :)

Deel Deze Pagina