Drontermeer Elburg - Kampen

Discussie in '2012-2013' gestart door knikker, 16 jan 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. knikker

  knikker New Member

  Vanmiddag poolshoogte wezen nemen op het Drontermeer tussen Elburg en Kampen. Eerste punt, bij de waterzuivering. Langs de kant een strook van 2-3 meter breed, 1 km. Redelijk ijs. Wel moeilijk om op het ijs te komen. Zwakke kanten. Waarschijnlijk ( te ) dun ijs geweest waarop de sneeuw is gevallen. Verder een groot stuk ijs met sneeuw bedekt. Verderop richting de vaargeul een stuk dat dus afgelopen nacht dicht gevroren is. Met een strenge nacht waarschijnlijk morgen wel begaanbaar.

  Tweede punt, Vogeleilanden. Alleen maar sneeuw. Niet zonder natte voeten op het zwakke ijs te komen. Sneeuw op het ijs heeft als ondergrond water. Niet te doen dus.

  Derde punt. Noordeinde. Niet zonder natte voeten op het zwakke ijs te komen. Waterpeil is gezakt waardoor eerste strook los ligt van de kant. Niet op het ijs geweest.

  Morgenmiddag nieuwe inspectie.
 2. paul82

  paul82 New Member

  Ik ben zeer benieuwd hoe het ijs er morgen bij ligt. Ik hoop a.s. zaterdag er te kunnen gaan schaatsen. Hoe is de situatie bij Roggebotsluis?
  gr, Paul
 3. knikker

  knikker New Member

  Traject Elburg Noordeinde is afwisselend sneeuw en 'vers' ijs. Aangezien laatste stuk richting Roggebot ook ondiep is zal hier wrs ook sneeuw liggen langs de kant en dus moeilijk begaanbaar.
 4. bosaap

  bosaap New Member

  Alfred, Al nieuws m.b.t. het ijs op het Drontermeer (Gisteren een boot door de vaargeul?)
 5. paul82

  paul82 New Member

  Mijn vader woont in Elburg en is vandaag gaan kijken bij het Drontermeer. Vanaf de strekdam bij elburg kun je c.a. 3km omhoog schaatsen richting Noordeinde (tot noordeinde kom je nog niet). Vanaf daar wordt het ijs onbetrouwbaarder en door sneeuw op het ijs ook lastig te bereiken vanf de kant. Dit kreeg hij te horen van de schaatsers die er reden. Op het stukje van 3km was het redelijk ijs. Er schaatsten dus meerderen. Wel wat gekraak hier en daar. Ik verwacht met de voorspellingen zoals ze nu zijn dat het gehele stuk van Elburg naar Kampen pas op z'n vroegst midden volgende week te schaatsen is. Hopelijk gaan ze er snel om met een veegmachientje.
  Heb jij nog nieuws Alfred?

  gr,

  Paul
 6. knikker

  knikker New Member

  Boot niet gezien gisteren. Ook geen sporen.

  Stukje van 3 km klopt. IJsdiktes varieren enorm en ijs is lang niet OVERAL betrouwbaar. Je kunt er schaatsen tot aan de Hoogspanningsdraden. Verder richting Noordeinde zijn er vandaag verschillenden doorgezakt t.h.v. gemaal. Hier had ik ook even getest maar het ijs vertelde me dat dit echt niet kon ( kraken, zakken ) en dus snel weer terug gegaan. Vandaag is er een groot deel vers ijs ( vanaf dinsdagavond ) redelijk stuk gereden. Scheuren, scheurtjes, water er door heen. Oppassen dus
 7. knikker

  knikker New Member

  De aanhoudende vorst heeft er voor gezorgd dat er vandaag goed en veilig geschaatst kon worden op het Drontermeer. Het verse ijs ( vanaf dinsdagavond na de sneeuw ) is nu voldoende dik ( 5 cm ) om veilig bereden te worden. Vanaf de zuivering Elburg is het ongeveer 2,5 km goed en mooi ijs. Het laatste stukje voor het gemaal is ERG onbetrouwbaar. IJs is dun en helemaal vol barsten. Vanmiddag trapten enkelen er ook weer doorheen.

  Gisteren reden we nog redelijk langs de kant, nu kon je veel 'hogerop' en volop genieten van een giga zwarte plaat ijs. Ondanks de striemende wind ( kracht 4 ) was het goed toeven aldaar.
 8. knikker

  knikker New Member

  Vanmiddag ook nog weer even een paar uurtjes geweest. De muziek is er grotendeels uit. Met andere woorden. Het is bijna overal zo dik dat het niet meer kraakt. Prachtig stuk zwart ijs van waterzuivering tot aan de vogeleilanden. Rond drie uur werd het allemaal anders door de sneeuw en de sneeuwjachten die op het ijs ontstonden. Geweldig om mee te maken, jammer voor het ijs.

  Ook Sjoerd nog gespot die de zware wind trotseerde :D
 9. Sjoerd

  Sjoerd Active Member

  Vandaag inderdaad twee uurtjes gereden. Hier en daar nog wel wat kraken, maar het hield goed.

  Wel een hele harde en koude wind. Gelukkig grotendeels vanaf de zijkant en niet pal tegen.

  Was voor de sneeuw weer van het ijs. Maar daar zal het niet beter van worden.
 10. LarsJ

  LarsJ New Member

  Vanmorgen en vanmiddag op het Drontermeer geweest. Goed bevallen. Er is een baan geveegd van Elburg tot aan de Bolsmerksluis, dat is bijna 4 km. Ter hoogte van Bolsmerksluis is een rondbaan van 2km, met over het algemeen mooi zwart ijs met weinig scheuren. Voorbij de sluis verder naar het Noorden is niet geveegd, daar kun je wel rijden, maar rijd je door de sneeuw.

  Er waren vanochtend enkele tientallen mensen en vanmiddag ongeveer honderd.
  Tip voor morgen voor mensen die het NK willen zien en zelf ook nog een stukkie willen schaatsen, dan rij je gewoon even naar de andere kant van Elburg.

  Parkeren kan op de dijk die daar geloof ik Zomerdijk heet, op diverse plekke langs de route.

  Koek en Zopie is ook aanwezig, ter hoogte van baan van 2km, zie foto.

  Bijgevoegde bestanden:

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina