Die verdomde enkels.....

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door ulinda, 16 okt 2011.

 1. ulinda

  ulinda New Member

  Met veel enthousiasme Marathon I gekocht (lage potten erop, ijzers gesteld etc.) en naar schaatsles. Aldaar veel enkelleed, kreeg het maar niet voor elkaar om uberhaupt recht te staan. Van alles geprobeerd, tapen, straps, oefeningen, sportpodo. Maar het blijft tobben. Dus vanuit de kast gaan ze nu de verkoop in. Balen, want ik wil toch wel weer heel graag het ijs op (even er tussenuit geweest zeg maar). Nu de vraag, wat voor schaatsen moeten het worden?

  Overigens ben ik een fanatieke recreant die nu eindelijk wel eens een bocht wil lopen.....

  Hoor graag jullie ervaringen, advies. alvorens ik de winkel in stap.

  Alvast bedankt.
 2. ronvv69

  ronvv69 New Member

  Weet je zeker dat het probleem zit in de enkels ? De eerste paar uur in het seizoen op dunne hoge klapschaatsen heb ik ook veel moeite met de stabiliteit maar dit wordt vanzelf beter door gewenning en kracht toename van de spieren die voor stabiliteit zorgen. Maar zo te horen is dit bij jou niet het geval (maar ik ken uiteraard niet je schaatservaring en conditionele toestand).
  Een optie is dan te kiezen voor schoenen die (deels) over de enkels vallen. Deze zijn er in verschillende varianten: ijshockey achtige, harde skeelerschoenen etc. Je kunt eens rondkijken op de site van Zandstra sport daar hebben ze wel wat keuze. Zelf heb ik als skeelerschoen model 9944 race maar deze vind ik te stug om mee te schaatsen (hiervoor gebruik ik de Viking Marathon thermo). Gewoon gaan passen bij een betrouwbare schaatsenverkoper en proberen of je ze mag ruilen als de schoenen niet voldoen. Als je nog vragen hebt stel ze gerust !
 3. wortelzicht

  wortelzicht New Member

  Huur eerst eens schaatsen met een hogere schoen, bij bijna elke baan kun je wel Salomon clicknoren huren.
  Een andere optie is de Zandstra-Ving comfort klapnoor, hier ben ik zelf ook op begonnen tot ik teveel snelheid kreeg in de bochten en toen overgestapt op thermoplastische schoenen van Powerslide. Succes.
 4. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Alhoewel de marathon I een leuke schaats is zijn het echt schaatsen voor de beginnende schaatser en geven ze weinig zijdelingse stabiliteit. Als je de mogelijkheid hebt probeer dan eens een thermoplastische schoen die hoog genoeg is om ook steun aan de enkels te geven. Naar mijn ervaring maakt dit veel uit. Mijn broer kan op marathon mid niet met rechte enkels staan. Op Gold 2000's is het probleem direct verholpen.
 5. Corne

  Corne New Member

  Hoi,


  "Overigens ben ik een fanatieke recreant die nu eindelijk wel eens een bocht wil lopen....." - herkenbaar! :D

  Wel is het zo dat bochten lopen het beste gaat in de schaatshouding, en dan wil je niet je enkels helemaal op slot zetten met zo'n hoge schoen. Ik snap het wel: deze geven natuurlijk wel veel support, maar da's leuk voor lange tochten op natuurijs. Op een schaatsbaan kom je toch redelijk snel de bocht weer tegen en wil je in de schaatshouding de bocht door kunnen lopen dan moet je niet vast zitten...snappie?? :?

  Je enkelbanden goed trainen (daar hebben ze vast wel wat oefeningen voor bij je schaatsles), welilcht een iets stijvere schoen (= thermoplastisch) en dan veel oefenen! het is mij in één seizoen gelukt om van alleen-rechtdoor naar redelijke-bochten te gaan.

  Ik hoop dat het je lukt! Want als het een keer lukt, een hele bocht mooi doorlopen... dan voelt dat zooo goed!

  groetjes,

  Corné
 6. ulinda

  ulinda New Member

  Dank voor jullie adviezen. Ga maar eens naar schaatswinkel in Ter Aar en ook aldaar eens advies inwinnen en schaatsen inruilen..en ondertussen blijf ik natuurlijk de oefeningen en lol in het schaatsen houden, dan nog maar even scheef en zonder bocht, hi hi
 7. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Gek hè, dat veel schaatsmateriaal voor beginners juist zo ellendig weinig steun geeft. Het lullige is dat je als beginnend schaatser vaak nog niet zeker weet of je het wel echt, echt leuk blijft vinden. Je schaft dus niet al te duur materiaal aan en.. (tadaaaah!) het blijkt ontmoedigend moeilijk te zijn allemaal.

  Ik vind zo'n plastic schaats (combinoor) helemaal niet zo'n slecht idee voor beginnende schaatsers. Ze bieden erg veel steun, ze zitten warm en comfortabel, terwijl de prijs juist erg laag is. Heb er zelf wel eens een paar maal op gereden. Bochten rijden leverde geen enkel probleem, maar een 500m rijden in uiterst diepe zit... dat wordt waarschijnlijk lastiger. Eerlijk gezegd valt dat ook nog even buiten de doelstellingen van een schaatser die aan het begin van diens carrière staat.

  Wanneer je het geld kunt missen als kiespijn en inmiddels al zeker weet dat je schaatsen echt superleuk vindt, dan is zoals Eelco hierboven aangeeft een thermoplastische schoen een goede investering. Ga in dat geval niet bezuinigen op de schoenen en blijf uiterst kritisch bij het passen. Een paar goede schoenen verhoogt het schaatsgenot enorm, je kunt er dan bij wijze van spreken een heggeschaar onder monteren en die later vervangen door iets beters.
 8. edosmit

  edosmit New Member

  het kan soms jaren duren voor je stevig op een schaats staat ik heb er 3 seizoenen over
  gedaan om stevig op lage noren te schaatsen, en ben begonnen op combinoren
  dan krijg je het gevoel.

  ik zou de schaatsen nog even bewaren, misschien sta je aan het eind van het seizoen
  goed op de schaatsen.

  succes
 9. HA01761

  HA01761 Active Member

  Met een fikse portie leed in het begin hou je alleen de echte bikkels over :wink:
 10. edosmit

  edosmit New Member

 11. vikoning

  vikoning New Member

  Hoe zit dat precies? Wat is zijdelingse stabiliteit en waarom heeft de Gold 2000 dat wel en de Marathon 1 dat niet?
  Waarom kan een beginnende schaatser wel met een 'mindere' schaats uit de voeten en een gevorderde schaatser niet? Dat zou eerder andersom moeten zijn toch? Iemand die goed kan schaatsen moet het ook op minder materiaal kunnen?
 12. Enkeltje

  Enkeltje New Member

  Kijk, Viking heeft vele schoenen gemaakt, en eigenlijk is het een behoorlijk raadsel waarom, want feitelijk zijn er maar een paar heel goed. Het zal wel te maken hebben met consumentenvraag (bestedingsruimte) enzo, want als het niet uit maakt hoeveel het kost kan iedereen natuurlijk het beste op volledig thermoplastische schoenen schaatsen omdat die nu eenmaal de meeste steun geven. Beginners hebben die steun nog meer nodig dan gevorderden, en mensen met probleemvoetjes kunnen de steun al helemaal goed gebruiken. Ik ben een kenner, want ik heb ook erg verdomde enkels, en heb inmiddels ook heel wat schaatsen aan mijn voeten gehad :?
  PS: ook dit jaar vraag ik aan Sint weer nieuwe enkels....
 13. HA01761

  HA01761 Active Member

  Idd, het heeft vooral met geld te maken.

  Stijfheid: Natuurlijk heeft iedere schaatser (binnen bepaalde grenzen) baat bij een stijve schoen die veel steun biedt. Een beginner omdat die nog zo stevig staat, en een wedstrijdschaatser omdat die veel harder afzet en veel hogere snelheden haalt in de bocht.

  Maar..... een keiharde stijve schoen zonder goede pasvorm is een drama, geeft allemaal drukplekken enzo. In de hogere prijsklassen is daar een simpele oplossing voor: de thermoplastische schoen: door m warm te maken en naar je voet te zetten bereik je een pasvorm zonder drukplekken, terwijl hij toch zo stijf is dat hij genoeg steun geeft.
  Helaas is zo'n thermoplastische schoen (door gebruikte materialen of gewoon prijspolitiek, dat moet je Viking maar vragen) flink duurder, en niet iedere beginner heeft zin om € 800 voor een paar schaatsen neer te leggen.

  Goedkopere schoenen zijn dus niet thermoplastisch, en wil je die een beetje passend krijgen, dan moet je ze dus ofwel heel slap maken (zoals de Marathon Mid) zodat ze zich vanzelf een beetje naar de voet vormen, of je krijgt lompe klompen met een stijve buitenkant voor de stevigheid en een dikke zachte binnenvoering tegen de drukplekken (combinoren etc), maar daarin heb je weer geen ijsgevoel.
 14. Enkeltje

  Enkeltje New Member

  Maar zo duur zijn die schoenen niet hoor. Ik weet niet waar jij ze gekocht hebt..... Voor ca € 330 heb je al volledig thermoplastische schaatsschoenen van Raps, en die van Viking kosten inderdaad wat meer, maar zeker geen € 800.
 15. HA01761

  HA01761 Active Member

  Ik bedoelde de prijs van een setje complete Gold 2005's inclusief onderstel en alles.

  Losse schoenen zijn redelijk te doen, en voor beginners is een setje Gold 2005 schoenen met Mid buizen en vast lage potten misschien niet eens zo'n gek idee.

  Maar € 300 voor een setje schoenen blijft natuurlijk best veel geld voor sommigen...
 16. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Ja, heel vervelend!
  Zou zeker voor een thermoschoen gaan!
  Als viking boven je budget ligt, want met 800 ga je dat niet redden, dan zou ik eerst maar een goed googelen, iid bijvb raps, en zoek een aantal dealers redelijk in de buurt, bel ze op stel je vragen, en ga dan vooral langs, passen!
 17. edosmit

  edosmit New Member

  en voor 600 heb je 2e hands gold 2005 compleet.
 18. Tjark

  Tjark Active Member

  Zoek ook eens bv op de Bont Long Track Jet. Die zijn ook thermoplastisch en 199 euro (oid). Goede schoenen voor die prijs, beter dan wat Viking bv heeft in die klasse.

  Kun je een mooi onderstel bij uitzoeken.
 19. IJskrasser

  IJskrasser Member

  De klacht over 'enkels' (meestal 'zwakke enkels') bij het schaatsen is een lang bestaand misverstand, en is telkens en opnieuw te horen. Ook ikzelf heb hem waarschijnlijk geuit. Het misverstand is dat mensen op de schaats, of beter gezegd IN de schaats, steun zoeken die ze niet nodig hebben, en vaak niet kunnen krijgen. Men staat op van die enge smalle ijzers, en hoe kun je daar nou balans op houden? Klassiek is dat men dan maar met naar binnen geknikte enkels in de schoen gaat hangen. Dat doet pijn aan de ogen om naar te kijken, maar nog meer pijn om te ondergaan. De foute conclusie die zo iemand met veel pijn in de enkels trekt is dat hij of zij 'zwakke enkels' heeft. De goede conclusie is dat zo iemand een totaal verkeerde techniek heeft gebruikt.

  De gouden regel bij het schaatsen wat dit betreft is dat de enkel NOOIT zijdelings geknikt moet worden, en dat het schaatsijzer dus ALTIJD in het verlengde van het been blijft. Het 'snijden' van het ijzer bij de afzet komt dus NIET voort uit knikken, maar uit de veranderende hoek van het afzettende been.

  Men kan het vergelijken met fietsen. Hoe kan men nou balans houden op van die smalle banden? Dat kan ook niet, zonder snelheid. De oplossing zit NIET in zijwieltjes, of met 2 fietsers tegen elkaar aan te gaan hangen (vergelijk enkels). De oplossing zit hem in het zijdelings verplaatsen van de steunpunten (wielen) onder het lichaamszwaartepunt. Dit doet men door te sturen, mits men snelheid heeft. De wielen blijven altijd in het verlengde van het frame. De stand van de wielen op de weg wordt uitsluitend bepaald door de hoek van de fiets, en dat dan alleen bij het hangen in de bocht omdat men een zijdelings kracht op de weg moet uitoefenen om die bocht door te kommen. Dit alles kan dus zelfs op een éénwieler.

  Hoe houdt men nu die enkel recht bij het schaatsen (zijdelings gezien)? Men kan het zoeken in uitrusting. Een oudere poging waren de 'skischoenen', die in feite uitnodigden tot de foute 'hangtechniek' en meestal ook de bewegingsvrijheid in voorwaartse richting hinderden. Tegenwoordig zijn er de 'frames', zoals aan de 'langlauf-schoenen', lichtere constructies die redelijk het voorgaande nadeel hebben weggenomen. Maar eigenlijk zijn die hoge hulpmiddelen niet nodig, en kan men gewoon lage schoenen gebruiken, mits men zich aan een goede techniek houdt. Daarbij helpt wel een goed contact met de schaats te hebben via de schoen. En dan is de pasvorm en enige stevigheid cruciaal, zodat men op thermoplasme uitkomt. Daarover zag ik hier al meer staan.

  Ziedaar de opties w.b.t. uitrusting mijns inziens. Basis blijft echter een goede techniek. Als men daar niet in gelooft en zich probeert vast te klampen aan hulpmiddelen, dan blijft het eigenlijk aanmodderen.

Deel Deze Pagina