Afbramen, voor, tijdens of na het slijpen?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door JJS, 19 nov 2022.

Tags:
 1. JJS

  JJS Active Member

  Een vraagje over het afbramen. Ik volg eigenlijk altijd het verhaal dat je met het braamsteentje de bramen ombuigt om ze vervolgens met de slijpsteen te verwijderen. Ik braam dus enkele malen tijdens het slijpen af en eindig altijd met de grote slijpsteen.

  Ik lees ook veel opmerkingen over afbramen NA het slijpen. (zonder verdere motivatie) Wat ik wel als nadeel van mijn manier van afbramen zie is dat ik mijn braamsteentje altijd op de tiende milimeter nauwkeurig exact op dezelfde plek tegen de ijzers zet (ik schuif hem immers over de tafel) en dat daardoor een groef ontstaat precies waar ik die niet wil hebben.

  Hoe doen jullie dat eigenlijk?
 2. Eelco

  Eelco Well-Known Member

 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik heb vorige maand een slijpcursus gevolgd om de kennis over slijpen op te frissen en daar was de instructie grofweg: eerst met de grove kant van de grote steen, dan afbramen, dan de fijne kant, dan weer afbramen, en eventueel nog polijsten met een polijststeen of polijstdriehoek.
 4. senior

  senior Member

  Dat lijkt mij ook de meest logische gang van zaken.
 5. JJS

  JJS Active Member

  Mijn indruk, na een beetje proberen de afgelopen weken... Na afloop nog even afbramen biedt een beter resultaat. Tussendoor in plaats van slijpen even snel de braamsteen langs de ijzers houdt de boel ook scherper en maakt dat je minder vaak hoeft te slijpen.

Deel Deze Pagina