Advies gevraagd bij nieuwe schaatsen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Jak, 14 feb 2012.

 1. Jak

  Jak New Member

  Hallo allemaal,

  Ik ben een recreatieve schaatser en ben op zoek naar nieuwe schaatsen. Het rijden van lange afstanden vind ik belangrijker dan sprint, en ik rij regelmatig op de baan maar het liefst op natuurijs.

  Ik heb redelijk smalle voeten en vanwege mijn goede ervaringen met de Viking Marathon I heb ik gekeken naar de Viking Marathon Special en Marathon Allround. Wat zijn jullie ervaringen hiermee, en welk onderstel past hier goed bij?

  Ik hoor graag jullie mening.

  Mvg, Michiel
 2. HA01761

  HA01761 Active Member

  Geen ervaring met de Marathon Special en de Allround, maar ik vind de Gold een erg fijne schoen, is ook niet zo breed.
 3. bertvermeij

  bertvermeij New Member

  Ga niet af op merk / type.
  Ga naar een goede zaak waar ze diverse merken verkopen en van elk merk verschillende types op voorraad hebben. Pas verschillende schoenen en kies op gevoel wat het beste zit.
  Het resultaat is soms verrassend....
 4. Jak

  Jak New Member

  Maar betreft de ijzers; is een sprint ijzer ook geschikt voor lange afstanden of is dit meer voor sprinten op de baan?
 5. jancellara

  jancellara New Member

  Probeer ook bij de betere schaatshop of je een thermoplatische schoen aan kunt krijgen, deze gaan ze dan verwarmen, dan wordt de "hars"die erin zit zacht, hierna doe je de schoenen weer aan ( met hele dunne sokjes) en komt er een plastic zak om je schoen en gaan ze hem vacuum trekken, zodat de schoen precies om je voet gaat zitten en dan zit ie als gegoten...Beter kun je niet krijgen. En dan moet het prijstechnisch allemaal nog uit kunnen ....

  Succes
 6. wortelzicht

  wortelzicht New Member

  Een sprintijzer is iets hoger meestal 5 mm zodat als je echt hard door de bocht gaat je niet met je schoen het ijs raakt.
 7. Jak

  Jak New Member

  Zit er ook een nadeel aan een sprintijzer? Minder stabiel ofzo?
 8. schaatsbart

  schaatsbart Member

  volgens mij zit er geen enkel nadeel aan een sprintijzer; het is wat wortelzicht zegt: dat de schoen het ijs niet raakt bij hoge snelheid in de bocht: die gasten hangen nl zo ontzettend schuin, bij shorttrack is die hoogte nogeens extra; dus inzoverre is dat het enige verschil.
  :
  Maar de sprintbuizen zijn verhoogd met pmstaal, tov de andere speciaalijzers die ook al verhard zijn, is dat een extra hardheid, geloof ook met minder glijweerstand, dat zijn dus wat bonuspunten. Ook nog met slijpen een voordeel.

  De vorm is verder vrijwel identiek!

  Stabiliteit komt toch t meest van en je techniek , en het soort schoenen; maar sprintijzers zitten ook altijd in combinatie met harde thermoschoenen.

  T is wel grappig idd , dat deze term "sprintijzer"typisch van viking is, maple gebruikt die term niet bijvb , voor zelfde type ijzers. Toch moet je zelf nog gasgeven hoor!! :lol:

  O, ja nog even , je zegt dat je eigenlijk liever natuurijs rijdt. Het is dan niet zo dat dat met sprintijzers niet kan, integendeel, kijk de marathonkoersers maar eens.
  Wel is het zo dat veel mensen liever wat lager staan; is volgens mij inmiddels een beetje een mythe, lage noren voor tochten; anderzijds zul je lage noren niet tegen komen in wedstrijdverband.
 9. Jak

  Jak New Member

  Bedankt voor jullie reacties.

  Hoe zit dat met een thermoplastische schoen? Kan je die ook tweede hands kopen of heb je dan niet meer het voordeel dat hij perfect om je voet zit?
 10. HA01761

  HA01761 Active Member

  Nope.
  Bij alle Special buizen is de onderste paar mm van het lemmet van extra hard staal, alleen steekt bij de sprint versie het lemmet iets verder uit de buis. (en het gaatje dat daardoor ontstaat aan de voorkant wordt opgevuld door er een klein driehoekje in te solderen, zie dit topic
  Bij PM buizen is het onderste gedeelte van het lemmet van weer een andere staalsoort. PM buizen zijn er alleen als sprintbuizen.

  Idd, en als ik het goed heb zijn 'gewone' Maples hoger dan sprintonderstellen van Viking.
 11. Pieter1971

  Pieter1971 Member

  Kun je gewoon 2de hands kopen. Je kunt ze gewoon weer naar jouw voet laten vormen.
 12. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Hao, ik heb t driehoekje gevonden! HA! Niet eerder opgevallen!
 13. Jak

  Jak New Member

Deel Deze Pagina