Raps Sparrow thermoplastisch?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Mr.B, 17 jan 2010.

  1. Mr.B

    Mr.B New Member

    Ik heb dit weekend een paar mooie raps sparrow schoenen mogen bemachtigen bij de schaatswinkel. Deze zaten gelijk al goed, jammergenoeg nog niet op kunnen schaatsen, alleen aan de buitenkant van m'n enkel wat knelde. Toen kreeg ik het terechte advies om het even aan te zien, alleen werd tegelijk gezegd dat ze niet thermoplastisch zouden zijn. Maar elk resultaat met google zegt juist het tegenovergestelde.
    Dus mijn vraag: zijn er mensen met ervaring met deze schoen die uitsluitsel kunnen geven of ze (volledig) thermoplastisch zijn?

    //offtopic
    Eerste topic en eerste post! :p
  2. VvW

    VvW New Member

    We praten over de schoen zoals in bijgevoegde afbeelding?

    Die is gewoon thermoplastisch, hiel gedeelte t/m halverwege de voet.

    Je kan dit zelf doen of natuurlijk laten doen, ca.15min. bij 70-80*C in de oven incl. onderstel, daarna aantrekken en ca. 15min. in schaatshouding de schoen om je voet "kneden".

    Bijgevoegde bestanden:

    • sparrow.jpg
      sparrow.jpg
      Bestandsgrootte:
      39,6 KB
      Weergaven:
      1.260
  3. Mr.B

    Mr.B New Member

    Dat is em inderdaad. Kan het dan alleen met de methode die je aangeeft of ook met een vacuumpomp of "pressfit" waarover in dit topic wordt gediscussierd? Ik ga in ieder geval na een testrit terug naar de winkel als ie bij de enkel nog vervelend zit.
  4. VvW

    VvW New Member

    Er is maar een soort thermoplastische schoen, maar 2 a 3 methodes om ze in hun vorm te krijgen: vacuum, pressfit en het ouderwetse handwerk. Bij alle methodes wordt de schoen eerst verwarmd en daarna in z'n vorm gefixeerd.
  5. Beaub

    Beaub Member

    In mijn zoektocht naar een goede schaatsschoen begin vorig jaar, viel mijn oog in eerste instantie ook op deze schoen.
    Ik ben toen bij 3 schaatswinkels geweest, en 3 keer werd mij afgeraden deze schoen te kopen. Het is min of meer de voorganger van de Raps Raven, maar kwalitatief een stuk minder.
    Er werd mij toen ook 3 keer verteld dat er veel mensen met problemen rondlopen rond de enkels met deze schoen: met name omdat hij daar dus niet thermoplastisch is.
    Mocht je dus nog de mogelijkheid hebben om er een andere schoen voor te halen, moet je dat misschien toch overwegen. Aan de andere kant: als ze wel goed zitten bij je, heb je er ongetwijfeld een goede schoen aan.
  6. Lieke

    Lieke New Member

    iK heb ze ook gehad, op zich met de kwaliteit is niets mis. Alleen inderdaad dat enkelprobleem, dat ging steeds meer zeer doen.
  7. Mr.B

    Mr.B New Member

    Nog geen kans gehad om te schaatsen (megadruk bij de Scheg), maar ga er zeker goed op letten. Waar zijn jullie op uitgekomen?
  8. Beaub

    Beaub Member

    Ik ben uiteindelijk gegaan voor de Powerslide M1. Dit na heel lang tussen die schoen en de Raps Raven te hebben getwijfeld. Uiteindelijk kon ik op een combinatie met een Powerslide Alu Finishline onderstel echter een zo aantrekkelijke korting krijgen, dat ik daarvoor ben gegaan (je moet als student immers ook gewoon op de kleintjes blijven letten ;) ). Tot op heden gelukkig nog geen moment spijt gehad van de aankoop..ze schaatsen echt heerlijk!
  9. Lieke

    Lieke New Member

    Ik rijd nu op Viking nagano gold 2005, en dat rijdt echt geweldig! De schoenen zijn net pantoffeltjes en het ijzer stuurt veel fijner dan het Rapsijzer dat ik ervoor had.
  10. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Raps Sparrow leverde me heerlijke drukplek nabij achillespees op. Paar keer correctie gepoogd, geen resultaat. Viking Gold 2000 genomen. Nog steeds in zevende hemel.
    De Sparrow is thermoplastisch, echter stukken harder dan de Gold2000. Verder is de leest van Raps niet geschikt voor mijn voeten. Nooit geweten dat het probleem met de Sparrow door meer mensen werd ervaren.
  11. dutchflea

    dutchflea New Member

    Ik had toen mijn Raps Ravens nieuw waren wat teveel druk op de enkelknobbels (malleolus), maar na 2 keer in mijn heteluchtoven en wat schaatsen zijn die plekken helemaal verdwenen en vormt de schoen zich uitstekend rond die knobbels. Het voetbed van de Rapsen is voor mij juist heerlijk! Eindelijk een schoen die precies de goede vorm heeft in de voetholtes! :)
  12. Beaub

    Beaub Member

    Volgens de 'kenners' bij de 3 winkels waar ik geweest ben, is de Raven ook een vele malen betere schoen dan de Sparrow. Waar de enkelproblemen zoals jij ze hier beschrijft bij de Raven prima opgelost kunnen worden, is dat bij de Sparrow dus helaas niet het geval.
    Voor mij is er echter wel een 'wereld' open gegaan. Heb het belang van een juiste schoen veel te lang behoorlijk onderschat!
  13. ijsmonster

    ijsmonster Member

    De Ravens zijn stukken beter dan die andere vogels. De nieuwe Raps Raven is echt een hele goede schoen.
  14. dutchflea

    dutchflea New Member

    On-topic: of de Sparrow echt de voorganger is van de Raven weet ik niet, ze staan beide vermeld op deze specsheet alsof de Raven het topmodel is en de Sparrow één stap eronder:
    http://www.raps.nl/media/speed_schoenen.pdf

    Het aantal stipjes geeft inderdaad de indruk dat de Raven thermoplastischer is dan de Sparrow.

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Off-topic:
    De nieuwe Raps Raven? Wat is er veranderd aan de nieuwe Raps Raven ten opzichte van het 2008 model?

    Ik heb ze beide in handen gehad en ik zag een wat andere striping aan de buitenkant, de afdekking van de veters lijkt gemaakt van een soort (kunst)leer ipv rekbaar (nylon?) materiaal en de binnenkant van de schoen is nu van een glad, glimmend materiaal ipv splitleer. Oh ja, en een labeltje "Handmade" ipv "Raven". ;)

    Verder nog schokkende zaken?

    model 2009: http://www.raps.nl/2009/raven-boot.html
    model 2008: http://www.raps.nl/producten/toon_product.php?id=89

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Nog meer off-topic:
    Grappig hoor, je vindt 3 versies van de Raps site met wat Googlen. De site heeft een hoog "knutselgehalte". :)
    http://www.raps.nl/2009/home.html
    http://www.raps.nl/pages/intro.html
    http://www.raps.nl/raps/productpage.htm

    Voor de liefhebbers PDF-jes met specs:
    http://www.raps.nl/media/speed_schoenen.pdf
    http://www.raps.nl/media/fitness_perfor ... hoenen.pdf
    http://www.raps.nl/media/buizen_2005_20061.pdf
  15. Rinus

    Rinus Member

    ook off-topic: dat geknutsel/gepruts op de site van Raps had ik al opgemerkt in het najaar. In oktober stond er nog: "under construction, nieuwe site eind juli 2009"...

    Ik geef toe, hij is er wel een stuk beter op geworden in vergelijking met de site van begin 2009.

    Die pdf-jes heb ik laatst ook ondekt. Eindelijk een helder overzichtje waar je de producteigenschappen goed kan bekijken.
  16. Mr.B

    Mr.B New Member

    Wat een reacties. Even een update voor zover van mijn kant.

    Gisteren de schaatsen eens goed kunnen uitproberen in Nijmegen. Al snel bleek vooral rechts rond de enkel vervelend te zitten (het ijzer stond er ook niet helemaal recht onder en natuurlijk geen gereedschap mee), maar links zat als gegoten. En met die power strap micro buckle dingen eromheen zat het helemaal lekker.
    Net langs de winkel geweest en daar is de schoen warm gemaakt en gevormd, dus ik ben erg benieuwd. Hopelijk a.s. vrijdag weer nijmegen of deventer om daar nog eens goed te testen.

    Mooi pdf'je, die G+ (gewoon breed) leest verklaard wel waarom de schoen wel lekker om m'n wat brede voeten zit. Dat was bij de standaard lage vikingen met leren schoen wel anders :p

    Dat 'gepruts' van die website van Raps is mij ook opgevallen. Het blijven nederlanders natuurlijk, maar iets meer uittrekken voor een website met een wat betere presentatie was niet weggeweest 8) (ook de website van Zandstra ziet er bijelkaargeraapt en gedateerd uit :p)
  17. sjeve schaats

    sjeve schaats New Member

    Zijn onderhand al die schoenen discussies niet een beetje zinloos. Er is geen enkele voet gelijk. Zelfs je eigen voeten zit verschil in! Wat de eerste persoon lekker vindt zitten is voor de volgende wat minder. Voor een ander is die schoen weer helemaal niks.Vragen over schoenmerken/types slaan nergens op volgens mij. Merkengeilheid speelt een veel grotere rol!
    Schoen kopen is passen/meten en op je eigen gevoel afgaan, niet op wat een ander lekker of prettig vindt.
  18. Mr.B

    Mr.B New Member

    De initiële vraag was dan ook of de schoen wel thermoplastisch is of niet (omdat de verkoper zei van niet, maar uiteindelijk bedoelde hij _volledig_ thermoplastisch denk ik). Maar ervaringen kunnen er wel degelijk toe doen, als een schoen bij veel mensen bevalt is de kans erg groot dat ie jouw ook bevalt. Die ervaringen gebruiken om een selectie van schoenen te maken lijkt mij de hele degelijke manier om de geschikte schoen te vinden, we doen immers niet anders in het normale leven.
    Wel de kanttekening dat je helemaal gelijk hebt dat je je niet blind moet staren op andermans ervaringen. Anders had ik nu wel gillend terug naar de winkel moeten rennen met als reden dat de schoen enkelproblemen veroorzaakt.
  19. Rinus

    Rinus Member

    offtopic:
    *brrrrr* webtekst in Times New Roman *brrrr*
  20. edwin49

    edwin49 New Member

    Wat bij mij heel goed heeft gewerkt en m.i een hele veilige methode: Stop je schoenen in een waterdichte plastic zak. Zuig de lucht eruit zodat er zo weinig mogelijk ruimte om heen blijft. Zet een grote pan water op en breng die tot koken. Haal de pan van het vuur. Stop je zak met schoenen met de achterkant naar beneden in het water en laat dat zo'n 15 a 20 minuten staan. Haal de schoenen uit de zak trek ze aan. Maak de veters goed vast en ga er 5 minuten mee staan. Daar na met wat kneden kun je de hiel goed zetten en af laten koelen. Bij mij zitten ze echt perfect. Beetje peper en zout erbij en smullen maar

Deel Deze Pagina