ijzer onder schoen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door hvwieren, 14 jan 2010.

  1. hvwieren

    hvwieren New Member

    Allen,

    sinds vorig jaar schaats ik weer vaker (voornamelijkste rede, het natuurijs vorig jaar). Ik heb toen ook besloten om eigen schaatsen te kopen.
    Het werden gewone conventionele viking II schaatsen, om budget redenen.

    Nu heb ik het idee dat er iets fout is met de schaatsen, want, voor mijn gevoel staat het linker ijzer niet recht onder mijn voet, maar iets te veel naar buiten.
    Natuurlijk zit dit nu in mijn hoofd en denk ik het ook echt te zien.

    Mijn vraag: Is het mogelijk om ergens te laten controleren of de schaats goed is, lees, het ijzer goed onder de schoen staat.

    Ik heb de schaatsen vorig jaar bij de lokale intersport gekocht, ik zou het natuurlijk daar vragen, maar ik denk dat zij niet veel kennis hebben van schaatsen.
    (of iig de zaterdag verkopers).

    Dank voor het lezen en wellicht reageren.
  2. Principia

    Principia New Member

    Ik denk dat je toch moet kunnen zien als je de schaatsen naast elkaar zet of er sprake is van symmetrie of niet. Op zich zeer kleine kans dat de schaatsen vanwege productiefout niet symmetries zijn, maar het kan.

    Waarschijnlijker is dat je zelf niet symmetries bent (geen belediging hoor, maar niemand is nu eenmaal symmetries). In dit geval zijn er 3 mogelijkheden:

    1. je voet laten opereren zodat deze weer in lijn met de schaats komt of
    2. schaatsen kopen waarbij het ijzer onder de schoen te stellen is of
    3. even doorbijten en goed op de techniek blijven letten zodat hopelijk het euvel verdampt

    Welke hinder ondervindt je specifiek van het gevoel dat je hebt?
  3. hvwieren

    hvwieren New Member

    Principia, dank voor je reactie.

    Natuurlijk kan het gewoon aan mij liggen en aan mijn onkunde. Daar ga ik ook van uit en wat dat betreft ga ik gewoon verder met het ingeslagen pad wat jij onder 3 beschrijft, trainen.
    Voornaamste hinder is dat het veel energie kost om links goed boven mijn schaats te komen en een mooie lange slag te maken. Met rechts lukt dit wel goed.
    Het feit dat de slag niet goed lukt en het gevoel dat ik heb leidden tot de vraag of ik de schaats kan controleren / laten controleren.
  4. Anonymous

    Anonymous Guest

    Ik heb heel positieve ervaringen met optie 2
    Ging van standaard Viking naar RAPS world champion. (de goedkoopste raps verstelbare schaats).
    Met name voor mijn linkervoet/schaats maakte dit heel veel uit. Heb daar vanwege kennelijk niet bij de standaard schaats passend balanspunt het ijzer circa 0,5 centimeter naar binnen gesteld.
    Ik kon opeens (vorige winter) 110 kilometer in 1 dag schaatsen zonder de vermoeide enkels en schenen die ik ervoor had.
    Soepel pootje over rechts over links kon ik ook opeens. (daarvoor alleen soepel de andere kant op, lekker handig op de ijsbaan :) )
    Voor 100 euro of minder heb je op marktplaats een prima raps zijwaarts verstelbare schaats, waar je ook op elk moment een klapset tussen kan zetten.

    Ik heb er zoveel baat bij gehad dat ik tegen mijn gewoonte in zelfs ga registreren en reageren op een forum! Kan je nagaan....

    DUS DOE JEZELF EEN PLEZIER EN KIES VOOR OP 2

    Groet Egbert
  5. hvwieren

    hvwieren New Member

    He Egbert,

    dank voor je moeite om te reageren! waardeer dat enorm.
    Ik heb besloten deze zomer maar eens flink te sparen zodat ik begin volgend seizoen een nieuw paar schaatsen aan kan schaffen!
  6. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Als je schaatsen echt leuk vindt is een investering zeker de moeite waard.
    Terugkomend op je probleem. Mocht je nu moeilijkheden blijven ondervinden ondanks je verwoede en ijverige pogingen, zou je kunnen overwegen contact met Viking op te nemen of -iets minder drastisch- naar een goede speciaalzaak rijden en daar vragen of de huisexpert eens naar je materiaal kan kijken. Stouwdam bij Zwolle in de buurt is op dat gebied een aanrader. In de sportzaak waar je ze gekocht hebt zou ik net zo min als jij vertrouwen stellen op dit gebied.

    Ik acht de kans groot dat de uitkomt luidt: "veel rechter kan het niet met dit materiaal". Dan weet je echter wel dat het een kwestie van oefenen is en kun je alvast gaan sparen voor verstelbare schaatsen. Die zekerheid geeft je weer wat gemoedsrust, daarmee ontspanning, en dan kun je weer beter schaatsen :)
  7. Taan

    Taan Member

    Ik had dit ook altijd bij vikings, maar dan bij beide voeten. Volgens mij komt dat omdat je voeten te breed zijn voor de schoen.
    Bij de eveneens goedkope nijdams die ik daarna kocht had ik het niet meer. Die schoenen zijn breder.

Deel Deze Pagina