Rechtervoet zakt naar binnen

Discussie in 'Techniek & training' gestart door JanVerheul, 29 dec 2009.

  1. JanVerheul

    JanVerheul New Member

    Hallo, ik schaats sinds een jaar of twee op Viking Nagano klapschaatsen. Zodra de ijsbaan open is schaats ik minimaal een uur per week. Ik heb onlangs ook een schaatsklasje gevolgd. Ik blijf echter last houden van het probleem dat mijn rechtervoet niet recht op de schaats staat en naar binnen zakt. Hierdoor ontstaat een verkramping in mijn rechtervoet bij mijn kleine teen omdat dat deel van mijn voet de schaats nog een klein beetje recht moet houden. Ik sluit goed aan, dat heb ik geleerd tijdens het schaatsklasje. Ik heb de ijzers al naar binnen gesteld, in de uiterste stand. Daarmee is het probleem verminderd maar niet geheel opgelost. Ik denk zelf dat het probleem opgelost kan worden als ik het ijzer nog iets verder naar binnen kan stellen. In de zomermaanden sta ik regelmatig op skeelers en daar heb ik hetzelfde probleem, zij het dat mijn skeelers hoogsluitende schoenen hebben, zodat het probleem niet storend is.

    Graag zou ik commentaar zien op de volgende vragen: Is dit probleem te verhelpen met bepaalde oefeningen? Wat voor oefeningen moet je dan doen? Of is het probleem te verhelpen door de het ijzer te verstellen voorbij wat de uiterste stand van deze schaat is, bijvoorbeeld door het sleufje waarover je kunt stellen iets te vergroten? Kan ik dat ergens laten doen? Of is het verantwoord om zelf de boor en de vijl te hanteren? Hartelijk dank bij voorbaat,

    Jan Verheul.
  2. Gelato

    Gelato Member

    Hallo Jan,

    Mijn persoonlijke mening (N=1). Niet zagen en breken. Het niet zoeken in stijvere/hogere (skeelerachtige) schoenen. Als je je uurtjes maakt moet het uit jezelf kunnen komen.

    Wat wel?:
    - Voet ver naar voren plaatsen. Dus niet alleen sluiten. Naar voren plaatsen zorgt dat de schaats meer naar voren gericht is en je eerder een valbeweging krijgt.
    - Binnenkant kuitspier trainen door enkelgewricht naar binnen te kantelen. Kan gewoon onder tafel tijdens het eten.
    - Tijdelijk hulpmiddeltje: met strookje sporttape je enkel naar binnen vast tapen. Enkel naar binnen klappen en tape onder je wreef door laten lopen naar de binnenkant van je enkel. Je gaat dan als het ware een beetje in het tape hangen zodra de schaats naar buiten klapt. Benen niet scheren. Dan wordt je er vanzelf aan herrinerd zodra je enkel te ver naar buiten klapt ;-)

    Na verloop van tijd gaat het ook zonder tape lukken.

    Succes!
  3. JanVerheul

    JanVerheul New Member

    Hallo Gelato,

    Bedankt voor de tips. Wat voor soort sporttape moet ik hiervoor gebruiken? Waar koop je dat?

    Groet, Jan.
  4. Tazzy

    Tazzy New Member

  5. HA01761

    HA01761 Active Member

    Mijn waarnemingen (N=2): mensen die op Viking 2's / Marathon Mids zitten te klungelen gaan met réuzensprongen als ze overstappen op fatsoenlijke stijve schoenen (Gold / Gold 2005) :wink:
  6. Gelato

    Gelato Member

    Absoluut eens met HA01761.
    Maar ik ben zelf voorstander van eerst de technische stap maken (beetje geholpen met dat tape) en daarna pas op een stijvere/hogere schoen over te stappen. Anders heb je na een paar ronden toch de afdruk van die rand van de gold aan de buitenkant in je enkel staan en blijf je naar Ter Aar heen en weer rijden om je schoenen aan te passen en moeten ze uiteindelijk de bovenrand zo ver naar buiten buigen dat ze er effectief gewoon weer een mid van maken (alleen dan duurder...).

    Lekker he, zonder sokken. Scheelt qua was en ruikt frisser!
  7. Enkeltje

    Enkeltje New Member

Deel Deze Pagina