ok heeft iemand nog suggesties voor goede slijptafels of welke ik juist niet moet nemen?? moet ik er dan gewoon een slijpsteen en een braamsteentje bij kopen??
Je kan op internet wel filmpjes kijken hoe je moet slijpen maar het is handiger dat iemand het een keer voordoet en dat je even oefent. Dat maakt het wat gemakkelijker. Slijptafel, slijpsteen en braamsteentje is als basis genoeg.
Ik neem aan dat je bij IJsclub Voorschoten traint daar zijn vast wel mensen die het een keer voor (je) willen doen. Als je alleen op Leiden schaatst is 1x per 4-5 trainingen zat.
Ik zou ook voorstellen een polijstdriehoek erbij te doen. Is niet de beste oplossing voor polijsten, maar voor onder de 15 euro weet ik geen betere!
dus gewoon slijpen na ongeveer 5 lessen ofzo? kan ik het dan het beste laten slijpen?? of zelf een slijptafel kopen?? ik ga sowieso nog 2 jaar schaatsen?
Als je enigzins serieus schaatst loont zelf slijpen altijd. Laten slijpen kost € 5?? € 7,50?? Zou het net eens weten eigenlijk, maar als je meerdere keren per week schaatst is het al niet te doen om je schaatsen elke keer naar de winkel te brengen en ze weer op te halen.
Zelf slijp ik mijn schaatsen meestal na een avondje schaatsen. Voordeel is dat je niet zo veel hoeft te slijpen. Alleen met de fijne kant van de steen. Zo blijven ze lekker scherp zonder al te veel moeite. Succes
Dames & heren, wij zijn ook weer actief geworden! Iedereen is van harte welkom bij */reclame*/. In tegenstelling tot zoveel andere fietsenmakers slijpen wij uw schaatsen niet met de haakse slijper maar op de Ice-liner of de Raps slijptafel. Voor iedereen hier die te lui is om 't zelf te doen . Noren etc doen we direct, hockeyschaatsen op afspraak. Graag geen reclame maken in dit topic. Voor reclame mogelijkheden graag contact opnemen met de beheerder. Allard
Jazeker zijn er mensen/bedrijven die dat doen. Vooral fietsenmakers en messen-/scharenslijpers staan er om bekend. Dat is geen kwestie van niet willen investeren. Het is enkel een kwestie van niet weten hoe schaatsen geslepen moet worden. Daar wordt dan wel de recreant die zijn schaatsen even voor het natuurijs geslepen wil hebben de dupe van. Als je zoiets ziet, is het ook altijd aan te raden even een gesprekje met zo iemand aan te gaan, en uitleggen dat schaatsen anders zijn dan messen.
Zo hoort 't eigenlijk ook. Maar onderhoud geldt niet alleen voor schaatsen. Zo houd ik ook mijn japanse keukenmessen bij. Niet op een steen; die zou hol inslijten en dan kan ik 'm niet meer voor m'n schaatsen gebruiken of ik moet steeds m'n steen vlakken en da's geen fijn werkje. Nee, messen houd ik bij op de achterkant van een porceleinen schoteltje. Probeer maar 's, dat gaat perfect want 't werkt als een dure ceramische aanzetstaaf.
Dat kan ik me dus echt niet voorstellen. 't Gaat wel degelijk om de investering: Een Ice-liner slijpmachine kostte 15 jaar terug al ruim 1000 gulden. Best wel veel geld voor een ruimtevretende machine die je maar een paar weken per jaar kan gebruiken. Zeker een scharesliep moet de verschillende slijpmethoden tussen messen, scharen, zagen en beitels en dus ook schaatsen kennen want dat is zijn beroep.... Maar eigenlijk dacht ik dat hier op dit forum iemand een geintje maakte met een opmerking dat de meeste fietsenmakers de schaatsen met de haakse slijper slijpen. Zou 't geen verkeerde interpretatie zijn van de hakkels die je vaak ziet op doorlopers / noren? Dat kan ook veroorzaakt worden door een niet correct gecentreerde steen: dan krijg je de gevreesde machineslag. Daarom slijpen wij met een rubber lamellen schijf en een schuurbandje op onze Ice-liner. Dan heb je geen last van machineslag op het slijpoppervlak. Kortom, vakwerk geleverd door de fietsenmaker, 't kan dus wel!
Een slijptafel met slijpsteen en afbraamsteen hoeft daarentegen nu nog geen 150 euro te kosten. Niet iedereen hoeft machinaal te slijpen hoor(al is het wel makkelijker)!
Daar gaat 't ook niet om. De vraag was of fietsenmakers en scharesliepen schaatsen met haakse slijpers bewerken uit onkunde of omdat ze te beroerd zijn om een Ice-liner aan te schaffen. Ik denk de tweede optie. Overigens, over met de hand slijpen gesproken. Natuurlijk kan je prima resultaten met de hand boeken als je je schaatsen bijhoudt. Want als ze echt heel bot zijn valt 't correct slijpen (daar hoort ook 't respecteren van de ronding bij!!) niet mee. Met de hand slijpen is wel beter als met de machine. Want bij 't slijpen met de machine komen er altijd vonken vrij: een teken dat 't ijzer plaatselijk te heet wordt. Daardoor veranderd de structuur van 't ijzer aan de oppervlakte zodat ze veel sneller bot worden. Een echt goede messenslijper slijpt zijn messen dan ook als ie machinaal slijpt met de natte trage steen. Mocht je de ronding van je schaatsen niet meer vertrouwen laat dan bij iemand die dat kan de juiste ronding weer in je schaats zetten en slijp dan met de hand op de slijptafel na. Vergeet ook niet regelmatig je steen te vlakken anders wordt 't nooit wat .
Toch hebben ook gerenormeerde schaatswinkels kennelijk moeite met het goed slijpen van schaatsen. Onlangs een nieuw setje schaatsen gekocht van bijna €1000,- Dan mag je toch de nodige zorg verwachten, maar neen. M'n eerste schaatsavondje was nu niet direct een succes. Vervolgens controleer je nog even of er geen braam(pjes) aanwezig zijn. Dus toch :evil: Tegen dit soort dingen kan ik heel slecht tegen. k' Heb er alle begrip voor dat als het druk is, het moeilijk is maar het lijkt me toch vanzelfsprekend dat schaatsen goed worden afgeleverd. Het moet allemaal snel gebeuren. Zelf dus maar even goed geslepen. Vlijmscherp en zonder braam.
Toen ik mijn ijzers kocht zat er, in tegenstelling tot wat de winkelier zei, niet eens een ronding in. Ik schaatste op sinusoïden. Ik heb ze later ergens anders goed laten slijpen.