Kniepijn bij lange tochten

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Ralph, 12 dec 2009.

  1. Ralph

    Ralph New Member

    Hallo schaatsers,

    Ik ben redelijk geoefend en schaats 3 of 4x per week. Trainingen gericht op marathon en duurvermogen. Een en ander ook ter voorbereiding op de Weissensee volgende maand.

    Afgelopen september kreeg ik tijdens de Elfsteden skeelertocht (225km) voor het eerst last van mijn knieën. (links en rechts, maar rechts meer). Begint met een zeurderige pijn aan de buitenkant van de knie tijdens de glij fase. Dus op het moment dat het gewicht vol op het been komt totdat ik weer op het andere been val. De pijn neemt toe en maakt het schaatsen/skaten erg pijnlijk. Het zijn steken en scheuten. Het gekke is dat het ook ineens weer kan verdwijnen en even later weer terug komen.

    Eerder al bij de fysio geweest. Deze denkt dat de spier die over het dijbeen loopt met een pees over de knie voor irritatie zorgt. Mogelijk omdat de spier ook wat kort is. Nu enkele maanden rek oefeningen gedaan en bovenbeenspier versterkende oefeningen. Vandaag echter naar Flevonice geweest en 100 km gereden ter voorbereiding op volgende maand. Na 50 km begon de rechterknie al weer te zeuren en de pijn werd ook weer steeds meer. Bij 80 km was het wel weer een rondje helemaal weg. Conditioneel was het allemaal prima te doen, maar vrees dat ik 200 km met zo'n knie niet ga redden.

    Heeft iemand enig idee wat dit is? Is er wat aan te doen (op korte termijn!)? Heeft iemand dit ook aan de hand gehad?
  2. HA01761

    HA01761 Active Member

    Dat klinkt vooral als Patellofemoraal pijnsyndroom. Ook pijn na lang in de auto/bioscoop zitten?


    Hmz, heb je ook wel eens het idee dat je knie 'op slot' zit of knakt?
  3. Ralph

    Ralph New Member

    Bedankt voor het meedenken. Maar de pijn voel ik niet echt bij de knieschijf, het zit echt aan de zijkant rechts buiten maar wel diep. Erop duwen is dan niet pijnlijk. Ook geen pijn na lang zitten e.d. Heb ook over lopersknie gelezen, daar herken ik veel uit, alleen zou aanraking dan al pijnlijk moeten zijn en dat heb ik niet.


    Nee, dat gevoel heb ik niet. En knakken doet het ook niet.

    Ook een plica (http://www.mortele.info/patienteninfo/k ... vialis.asp) heeft er wel veel van weg. Lees alleen dat dit weer aan de binnenkant van de knie zit. Kortom ik ben er nog niet uit!
  4. henk bos

    henk bos New Member

    Hallo,
    Het kan zijn dat je door heel veel training wat eenzijdig getraind begint te raken. Doormiddel van een zijwaardse afzet (schaatsbeweging) train je vooral de buitenkant van je quadriceps het laterale gedeelte en in mindere mate de binnen kant (vastes medialis) en de bovenkant (rectus femoris). De functie van een spier bestaat uit het "verkorten" waardoor je door middel van gewrichten kunt bewegen. Je kunt je voorstellen dat wanneer je spieren aan de buitenkant sterker zijn dan de spieren aan de binnenkant, deze ook meer zullen verkorten dan de spieren aan de binnenkant. Je been/ knie als het ware iets naar binnen zal doorzakken zeker bij vermoeidheid. Je krijgt dan als het ware een beetje X benen. Hierdoor kan de miniscus aan de buitenzijde onder druk komen te staan en of beschadigen. Hiertegen zou je spierversterkende oefeningen voor de binnenkant en vooral de bovenkant van je bovenbeenspieren kunnen doen. Denk vooral aan éénbenige oefeningen zoals lunches, éénbenige squats step-ups etcetera. Let er tijdens deze oefeningen heel goed op dat de knie recht beweegt en dus niet naar binnen valt tijdens het strekken.

    Succes.

    http://www.TopSkating.nl
  5. Ralph

    Ralph New Member

    Hallo Henk,

    Ontzettend bedankt voor het meedenken en de nuttige input. Het versterken van de quadriceps is iets waar ik al een tijdje mee bezig ben. Dit op aanraden van mijn fysio enkele maanden geleden. Hij vermoedde dat de knie wel eens niet helemaal recht zou kunnen sporen tijdens de schaats belasting. Door de spieren er om heen te versterken zou het gewricht minder te doen krijgen. Ik doe dus sinds september trouw mijn krachttrainingen voor zowel quadriceps als hamstrings met daarnaast veel rek- en strek oefeningen. Verder af en toe een lesje bodypump met lunges en squats. De bovenbenen zijn zeker sterker geworden sindsdien (doe nu 20 kg meer met de legextension dan 3 maanden geleden). Toch had ik nu sneller last van mijn knie dan normaal. Al na zo'n 50 km, maar bij andere evenementen pas ergens voorbij de honderd. Ik heb dus eigenlijk het idee dat het juist erger is geworden. Gevoelsmatig voel ik een pees en geen gewricht pijn doen. Het gekke is ook dat het de laatste 10 km weer verdween. Dat laatste had ik in september tijdens de 225 km skeelertocht ook. Eerst rechts pijn. Daarna rechts weer pijn vrij. En toen begon het links, waar het ook niet meer weg ging tot de finish. Nu alleen rechts problemen ondervonden.

Deel Deze Pagina