Ervaringen Zandstra klapnoor 3592?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door sebastiaandenboer, 16 nov 2009.

  1. sebastiaandenboer

    sebastiaandenboer New Member

    Hallo Schaatsforum,

    Voor komende winter ben ik op zoek naar een paar nieuwe schaatsen. Nu is mijn oog gevallen op de Zandstra ving klapnoor 3592, vooral vanwege de pasvorm. De schoen zat ontzettend lekker. Nu heb ik geprobeerd om wat reviews te vinden van deze schaats, en ik kwam maar één reactie tegen. Daarin werd gemeld dat het onderstel van de schaats behoorlijk gammel is, en snel gaat lubberen.

    Nu is mijn vraag dus, zijn er meer mensen die (goede/slechte) ervaringen hebben met deze schaats?
  2. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Nou heb ik er geen ervaring mee, maar uit mijn materiaalkennis kan ik halen dat de meeste kunststoffen geen continue belasting kunnen hebben. Kunststof is lui, en wil het liefst geen spanning op zich hebben. De moleculen zullen zich daarom altijd gaan herschikken zodat de spanning verlaagd wordt. Structureel gevolg: los zittende verbindingen.
    Dit verschijnsel heet kruip.

    Ik zou ze niet nemen, aangezien er een enorme hoeveelheid belasting op het voorste contact punt komt, kunststof kan dit korte tijd wel aan, maar na veelvuldig gebruik gaat het kapot.
  3. allard

    allard Active Member

    Je moet er rekening mee houden dan zandstra zich puur richt op recreantenschaastsen. Dat wil zeggen: schaatsen voor mensen die niet erg vaak schaatsen, met een lage prijs, en kwaliteit die bij de prijs past.

    Ik heb even gekeken op internet, en zag de 3592 voor zo'n 215 euro staan. Dat is zeer goedkoop voor een klapschaats. Die prijs zal dan ook tot uitdrukking komen in de levensduur en gevoel van kwaliteit van de schaats. De kans is dus inderdaad vrij groot dat er als je er regelmatig op schaatst problemen kunnen ontstaan.

    Als je dus een schaatser bent die 1 keer in de 2 weken of minder op het ijs staat is het een heel goede optie, zeker als je de voordelen van een klapper wilt voor een zeer lage prijs. Als je vaker van plan bent te schaatsen zou ik toch aanraden te investeren in een duurzamer setje.

    Als alternatief kan je dan denken aan een Ballangrud onderstel. Lijkt er vrij veel op(zelfde hoogte, scharnier in de buis, klapper te blokkeren), alleen het veersysteem is anders, en het is een volledig metalen systeem. Nadeel is dan weer dat een onderstel dan al 200 euro kost, en je hem niet met dezelfde schoen kan krijgen als de 3592.
  4. sebastiaandenboer

    sebastiaandenboer New Member

    Hallo Allard,

    Ik ben eigenlijk meer van het skeeleren tijdens de zomer. Rondjes rijden over een baan vind ik zelf toch een stuk minder leuk. Ik vind het echter wel leuk om een beetje te kunnen schaatsen, en om mijn techniek een beetje op pijl te houden tijdens de winter. Ik denk de schaatsen misschien eens in de één a twee weken te gaan gebruiken. Mijn budget is +/- 200 euro.

    Wat me vooral aantrok aan de schaats is de pasvorm. De schoen pastte precies goed bij mijn voet voor mijn gevoel. Ik zoek zeker geen schaatsen die ik na verloop van tijd weg moet gooien omdat ze niets meer waard zijn. Is deze schaats dan een goede keuze? Of kan ik misschien toch beter voor de (goedkopere) Zandstra Semi Soft 1692 gaan? Deze heeft precies dezelfde schoen, maar een stalen, vaste schaats.

    Groetjes,
    Sebastiaan
  5. markjoe

    markjoe New Member

    Dag Sebastiaan,

    Naar aanleiding van je PB, maar even een "publieke" reactie want ik heb duidelijke ideeën over hoe en wat. Uiteraard zijn dit persoonlijke opvattingen.

    De Zandstra's 3592 zijn erg comfortabel en heel erg gemakkelijk om mee te schaatsen. Iedere beginnend schaatser zou ik zeker die aanraden. Je wint er in ieder geval mee dat iedereen zonder pijn en zwikken kan beginnen en er dus lol aan beleeft! Da's in het begin eigenlijk het belangrijkst, zeker als nog niet vaststaat of het eigenlijk wat voor je is. Bij het 2de schaatsbezoek ga je pootje over! Als je de smaak te pakken hebt gekregen kun je na een aantal jaar altijd naar wat betere overstappen.

    Ik ben erg pro klapschaats: ga liever niet op vaste, da's niet meer van deze tijd. Uiteraard ben jij niet een echte beginner daar je skeelert. De Zandstra's zijn inderdaad gericht op beginners en als jij al een goede balans en positie hebt zijn dit wellicht iets te lompe dingen. Echter, de normale klapschaatsmarkt begint bij 400 à 500 euro, dus da's ruim boven je budget. Wellicht op een 2ehands markt.

    Qua kwaliteit van de Zandstra's: Ik heb ze na het eerste seizoen en dus binnen de garantie ingeleverd en ze hebben inderdaad wat busjes vervangen. Deden het toen weer een jaar. Nu heb ik (net voor dit schaatsseizoen) zelf wat zitten prutsen en het busje wat door de buis gaat compleet ingegoten in kunsthars (bij één schaats was dat nodig). Lijkt weer prima. Problemen zitten dus met name in het feit dat het scharnier dóór de aluminiumbuis gaat, niet zozeer het kunststof frame van het scharnier. Ik heb tegenwoordig ook een nieuwe set: Zandstra Race H.H i.c.m. een Raps V8 onderstel. Meestal pak ik de oude.... veel comfortabeler!

    Succes met de keuze, Mark

    En nog even een reactie op een eerder bericht: losse 592 schoenen zijn zo te koop (bijv. http://www.stouwdam.nl/tabid/65/iProductCategory_ParentID/7/iProduct_ID/515/default.aspx en worden ook vaak bij het skeeleren ingezet. Volgens mij is daar zonder enig probleem een ballangrud onderstel onder te schroeven.
  6. sebastiaandenboer

    sebastiaandenboer New Member

    Hallo Mark,

    Hartstikke bedankt voor je reactie!
    Mijn moeder heeft dezelfde schaats, maar daarbij zit de schaats met een soort van "klinknagels" aan de schoen vastgemaakt. Dus niet met de standaard 16,5 mm bevestiging. Ik denk dat ik binnenkort even langs stouwdam ga, om te vragen hoe dat nu precies zit?

    Ik heb ook nog even zitten twijfelen over de zandstra race H.H., maar dan wordt de prijs toch wel aardig hoog. Plus, ik denk dat als schaatsen echt mijn ding blijkt te zijn, ik over wil stappen naar een lage schoen.

    Maar de schaats was al aan reparatie toe na één jaar schaatsen? Schaatste je er veel op dan? Ik zit er niet echt op te wachten om elk jaar mijn schaatsen te moeten (laten) repareren.

    Groetjes,
    Sebas
  7. RobertV

    RobertV New Member

    Hoi Sebastiaan,

    Ik heb de schaatsen inmiddels ook al een tijdje, voor de recreant is het inderdaad een prima schaatsje voor weinig geld. Dat is ook de reden dat ik ze toen heb gekocht. Inmiddels ben ik bezig aan m'n 3e seizoen in Thialf op deze schaatsen, maar ze zijn al ruim aan vervanging toe. 1e jaar zonder regelmaat, 2e jaar 2x per week. Heb er eigenlijk niet eens een compleet seizoen op geschaatst, begin Januari ben ik gestopt door een ernstige knieblessure. Heb het deze maand weer opgepakt.

    Er zit echt al veel speling op het mechanisme, en ze zijn op dit moment meer een blok aan m'n been. :wink: Ik had al over willen stappen op andere schaatsen, omdat ik het idee heb dat de schaatsen me de laatste tijd min of meer een beetje beperken. De schoen zit inderdaad erg lekker comfortabel, maar je mist het 'directe contact' op de belangrijkste punten om de schaatsen lekker te sturen (vooral in de bochten). Ik weet niet in hoeverre je van plan bent om het serieus op te pakken en aan je techniek te werken? Denk dat het prima schaatsen zijn om te kijken of je het uberhaupt leuk vindt, heb zelf ook in dat schuitje gezeten toen ik ze kocht. Schaats er nu voor 't mooi al te lang op, en een bezoekje aan Stoudam staat al op de planning. :wink:

    Succes!
  8. sebastiaandenboer

    sebastiaandenboer New Member

    Wat ik een beetje vreemd vind, is dat de reacties eigenlijk neerkomen op: "het is een hele goede schaats om mee te beginnen, ik zou het zeker doen", maar ook "het is een kwalitatief matige schaats, waar je misschien wel elk seizoen iets aan zou moeten repareren". Schaatsen horen toch jaren mee te gaan? Ik ben ook maar een arme student, en ik heb eigenlijk geen geld om over drie, vier jaar nieuwe schaatsen te kopen. Ik twijfel daarom toch nog een beetje over de zelfde schoen met een vast onderstel, of misschien met een ballangrud onderstel twijfelen.

    Iemand die hier ideeën over heeft?

    Groetjes,
    Sebastiaan
  9. Tjark

    Tjark Active Member

    Je moet natuurlijk wel dingen in perspectief zien. 't is logisch dat je voor 215 euro geen schaatsen van hoge kwaliteit kunt verwachten, laat staan klapschaatsen. 215 is aardig wat geld, maar niet voor schaatsen. 215 euro is prima voor iemand die 1-2-3x per jaar op natuurijs staat, of rechtop met z'n kleinkind op de ijsbaan wat doet. Maar om elke week serieus te schaatsen/leren?

    Er zijn ook mountainbikes van 200-300 euro.
    Ja, 't heeft dikke banden en een boel (nou ja, 18) versnellingen. Je kan er een keer 't bos mee in. Maar moet je op dat ding wekelijks een mountainbiketraining doen? Nee, daar is 't de kwaliteit niet voor.

    Feit is er dat je voor fatsoenlijk klapschaatsen een fatsoenlijke schoen met steun nodig hebt, en die zijn er bijna niet onder de 200 euro, alleen de schoen dus!

    Dus ja, net als die mountainbike een mountainbike is, is deze schaats een schaats.

    Bijgevoegde bestanden:

  10. wortelzicht

    wortelzicht New Member

    IK HEB DEZE SCHAATS NU SINDS JANUARI EN GA 2KEER PER WEEK NAAR DE BAAN, ALS GEMIDDELDE RECREANT.
    nU HEB IK EEN PAAR WEKEN LES EN GA STEEDS HARDER DOOR DE BOCHT, DAN LOOP JE TOCH TEGEN DE BEPERKING VAN DEZE SCHAATS AAN.
    iK HOU HEM VOOR MIJN KINDEREN WANT INDERDAAD IS HET EEN HEERLIJK SETJE OM TE BEGINNEN.
    mIJN ADVIES KIJK OP INTERNET ( SKATEDUMP OF DE MOLENSCHAATSEN) EN SPAAR NOG EVEN DOOR VOOR IETS WAT MEER STEUN GEEFT, ALLE WAARDE NAAR ZIJN GELD TOT OP ZEKERE HOOGTE.
    SUCCES.
  11. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Ik denk dat er weinig slechtzienden op dit forum zitten. Maar toch goed dat je aan ze denkt.
  12. ronv

    ronv Member

    hoi Ik heb ook deze Zandstra gkocht begin van het jaar na wat advies gevraagd te hebben in de winkel waar ik deze heb aangeschaft. Nu hoop ik natuurlijk niet dat het allemal waar is wat hier gezegd wordt anders ben ik bang dat ik een kat in de zak gekocht heb. Maar ik heb nu dus een cursus achter de rug waarbij ik dus 3 x in de week op kunstijs stond en een hoop uurtjes op natuurijs. En ben er tot nu toe zeer tevreden over hoop dat ze wat langer meegaan als wat ze zeggen hier 3 seizoenen.gebruik alleen de klapfunctie nog. Voor mijn doen (iemand met niet al teveel conditie) rijd ik er behoorlijk snel mee, hang af en toe even achter zo'n treintje aan voor een paar rondjes. Al met al voor mij doen ze prima en ja schaatsen van tussen 500 en 800 euro zullen beter zijn maar niet iedereen heeft of wil daar zo veel geld aan uitgeven.Nu ben ik dan ook maar een recreatieve schaatser zonder wedstrijdambities (weet niet of ik daar met 37 jaar oud nog aan moet beginnen te denken) maar hou er wel van om een keer uit te halen en dat doen ze voor mij goed :!:

Deel Deze Pagina