slippen rechterschaats

Discussie in 'Techniek & training' gestart door dude04, 7 okt 2009.

  1. dude04

    dude04 New Member

    Ik merk dat ik tijdens het schaatsen vaak bij het begin van de slag met mn rechterschaats wat wegglij. Met mn hak naar links. Mijn linkervoet gaat wel goed. Bij anderen zie ik vaak dat ze de slag beginnen op het buitenmes. Dus met de rechterschaats zo als het ware: /
    Zou dit de reden kunnen zijn van het wegglijden? en zijn er tips om dit te leren. het voelt nogal gevaarlijk om zo de slag te beginnen. ik heb het wel eens geprobeerd maar dan hapt mijn schaats in het ijs, met harde crashes tot gevolg. Tips zijn welkom!
  2. RamonB

    RamonB New Member

    Ik denk dat het een kwestie van doen is.. Dus oefenen en schaatsen totdat het vanzelf gaat. Zulk soort dingen kan je wel aanleren door specifieke oefeningen denk ik maar ik zou ook niet weten wat je dan zou moeten doen. Mijn idee is in ieder geval dat het vanzelf wel komt naarmate je meer op het ijs staat. En dat hoop ik ook anders leer ik het vcast ook nooit :)
  3. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Veel oefenen inderdaad. Maar, zit er geen braam op je schaats? En hoe is je schaats afgesteld (uitgaande dat je schaatsen hebt die verstelbaar zijn)
  4. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Probeer ook goed achterop te zitten. Ga maar eens zo ver achterover leunen dat de punten van je ijzers van het ijs afkomen, leun een héél klein beetje minder en je zit goed achterop.
    Als je goed achterop zit heb je veel meer grip, omdat je niet staat op het wiebelige bolle gedeelte van het ijzer (het midden), maar op de langere achterkant.
    Ga vervolgens diep zitten, hoofd niet te laag en bips juist heel laag, bekken kantelen.

    Vervolgens bij het insteken: eerst jezelf laten vallen met je heupen (dus die actief naar links en rechts gooien zodat je opzij valt), dan je knie naar voren en dan pas je schaats op het ijs, zodat de punt van het instekende ijzer vóór de punt van de ander komt.

    Als je dit lukt, zal dat onderuit glijden als het goed is al een stuk minder voorkomen.
  5. allard

    allard Active Member

    Fout. Een ronding is bij de meeste schaatsers, sommige toppers uitgezonderd, een egale cirkelboog. Er is dus niet zoiets als een lange achterkant of een bol gedeelte in het midden. Achteropzitten heeft in die zin niets met de ronding te maken.

    Waar de positie van je zwaartepunt, in combinatie met de ronding, wel mee te maken heeft, is het terugsturen aan het eind van de slag. Als je meer gewicht naar voren hebt komt je schaats makkelijker terug, en als je ver achterop zit loopt ie bij je weg.
  6. dude04

    dude04 New Member

    tnx voor de reacties!
    aan het materiaal ligt het niet. ik heb ook het idee dat het linksom beter gaat omdat ik alleen maar linksom pootje over ga en daar al op het buienmes rij. ik ga verder oefenen :)
  7. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Fijnmechanica voor schaatsers ;-) Ik zie in mijn geestesoog schaatsers die zich als schommelstoelen over het ijs gaan bewegen; gewicht naar voren... naar achteren.... en weer terug (enz).
    Geleidelijk de druk verplaatsen van hiel naar voorvoet. Een soort afwikkeling van de voet dus, en deze opmerking kan op zijn beurt weer tot gevolg hebben dat schaatsers lekker gaan punteren :? . Ai, wat is alles toch lekker interpretabel.
  8. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Zou het kunnen dat bij het plaatsen je schaatsijzer een net iets andere richting op gaat dan je voet? Het verschil hoeft slechts minimaal te zijn. Bij sommige schaatsers hoor je dan het bekende gepiep als ze hun schaats plaatsen. In dat geval zou je ijzer niet goed onder je voet staan. Recht onder de schoen is heel wat anders dan recht onder je voet. Een goede manier om dat te controleren/af te stellen is:
    • -midden van voorkant: tussen de basis van grote teen en 'wijsvinger'-teen
    • -midden van achterkant: achillespees, en dan heel ietsje naar binnen toe.
    Als dat allemaal klopt kun je eventueel nog mm-gewijs aanpassingen verrichten.

    Tips om het te leren zijn er zat, maar het blijft moeilijk om daarop in te gaan wanneer ik iemand niet kan zien rijden. Een opsomming van een aantal zaken waarmee je kunt gaan experimenteren:
    - valbeweging inzetten met heup, niet met andere lichaamsdelen.
    - rijden met 'open knieën'; knie wijst iets naar buiten als je gaat plaatsen.
    - schaats onder navel plaatsen.
    - knie bepaalt waar je je voet plaatst. Probeer maar eens je knie wat verder dan normaal naar voren te stoten als je plaatst.
    - schaats ietwat op de hak neer laten komen

    Probeer het aanvankelijk rustig aan; plaats niet ineens je volle gewicht erop om dat 'happen' te voorkomen.

    Misschien heb je er iets aan. Hoor graag van je bevindingen.

Deel Deze Pagina