Nieuwe schaatspakken problematisch voor hoofdsponsor Aegon

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Sabine, 6 okt 2009.

  1. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Nieuwe schaatspakken problematisch voor hoofdsponsor Aegon
    door Frank Woestenburg
    HEERENVEEN - De Nederlandse schaatsers rijden komende winter hun internationale wedstrijden in Nike-pakken, die overwegend zwart en grijs van kleur zullen zijn. Dat hebben bondscoach Wopke de Vegt en manager topsport Arie Koops gisteren bevestigd. Het Amerikaanse kledingmerk zegt geen outfits van dezelfde hoge kwaliteit in de nationale kleuren rood, wit en blauw te kunnen leveren. KNSB-hoofdsponsor Aegon liet eerder al weten in dat geval op herziening van de sponsorovereenkomst met de KNSB aan te sturen. In het contract met de schaatsbond is immers een aparte clausule opgenomen dat het nationale pak als dominante kleuren rood, wit en blauw moet voeren.

    De problemen rond de schaatspakken spelen al langer. Sinds vorig seizoen produceert Nike de zogenoemde Swift Skin-suits alleen nog in de basiskleuren grijs en zwart. Omdat behalve de kleurstelling ook de pasvorm nadrukkelijk te wensen overliet, traden de Nederlandse schaatsers vorig jaar uit nood aan in 'oude' pakken. Die voorraad is inmiddels echter op, waardoor de KNSB nu is aangewezen op de nieuwe pakken van Nike. "We zitten als bond in een spagaat, omdat we zowel met Nike als Aegon een contract hebben", erkent De Vegt.

    De Fries stelt zich op het standpunt dat het sportieve belang te allen tijde dient te prevaleren boven commerciële belangen. "Nike levert het beste en meest stabiele pak. Er is nog geen honderd procent consensus bereikt en één en ander moet nog gecommuniceerd worden, maar in feite hebben we geen alternatief. Bovendien is er in de maatvoering inmiddels een hoop verbeterd, waardoor we van die pasproblemen van vorig jaar in ieder geval verlost zullen zijn. Het enige is dat deze pakken wel overwegend zwart zijn, met alleen op hoofd, armen en benen nog marginaal ruimte voor andere kleuren. De vraag is nu vooral in hoeverre we eruit kunnen komen met hoofdsponsor Aegon. Ik hoop dat men zich mild zal opstellen." Koops zegt dat de KNSB er alles aan gelegen is om zowel schaatsers, Nike als Aegon tevreden te houden.

    De KNSB was de afgelopen maanden, in nauw overleg met Aegon, bezig om een alternatief snel pak te ontwikkelen, maar zonder succes. Driessen stelde vorig jaar al dat het financiële consequenties zou hebben indien de KNSB niet aan zijn contractuele verplichtingen jegens Aegon zou weten te voldoen. "Het is helder dat we geen miljoenen betalen om onze schaatsers in zwarte pakken te laten rijden", aldus Driessen, die benadrukte dat ook Aegon meent dat de schaatsers recht hebben op het beste materiaal.

    Aegon investeert jaarlijks zo'n zeven miljoen euro in het schaatsen. Het huidige sponsorcontract loopt dit seizoen af. Momenteel worden onderhandelingen gevoerd over verlenging van de overeenkomst tot en met 2014. Aegon heeft reeds aangegeven "dat het een flink tandje minder zal moeten".

    Schaatspakken rel deel 534. Ik vind de zwarte/grijze pakken verschrikkelijk, maar als ze sneller zijn dan moet er gewoon in gereden worden, klaar.
  2. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Als Nike niet kan leveren wat gewenst is.. sjammer maar helaas voor hun.
    Er zijn ook andere pakken op de markt die zeker net zo snel zijn.

    Tenzij NIKE het financiele gat dat valt als Aegon stopt voor de komende jaren wil dichten.... :twisted: :twisted:
  3. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Ik kan me niet voorstellen dat het echt onmogelijk is om er een leuk kleurtje aan te geven. Het is gewoon doodzonde, we horen toch gewoon in die pakken. Maar als Nike niet toegeeft dan heb je het maar te doen met een zwart pak.
  4. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Ik begrijp ook niet helemaal waarom de stof alleen in het zwart gemaakt kan worden?
    Enfin, als die pakken het snelste zijn, dan moet men er gewoon in rijden. Hoe dat financiele gat gedicht moet worden weet ik dan weer niet...

    Hoe zou het nationale pak eruit komen te zien? Zwart met rood is al ingepikt door Noorwegen, Zwart met blauw was toch Z-Korea of niet? Nou, als Aegon toch niet meer wil sponsoren zitten we ook niet meer aan rood-wit-blauw vast, en dan kunnen we ook zwart met oranje nemen?
  5. MartijnBlaas

    MartijnBlaas Member

    ik snap niet wat er mis is met de pakken van Bioracer, Craft, Hunter ect. waarom perse Nike?
  6. ®onnie

    ®onnie New Member

    Ik vind dat Nike zijn machtspositie aan het misbruiken is. Het is toch bizar dat er anno 2009 alleen nog maar zwarte stof gemaakt kan worden. En dat in Amerika "Het land van de onbegrensde mogelijkheden" :D :D :D
    De nederlandse schaatspakken horen gewoon rood-wit-blauw te blijven, dan maar met een ander merk logo'tje erop.

    Volgens mij is het nog steeds zo dat uiteindelijk de schaatser gewoon heel hard moet schaatsen om goede tijden te rijden en daar hebben ze echt geen Nike pak voor nodig.
  7. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Pak 100 verfbussen en spuit ze eenmalig rood-wit-blauw.. Of denk ik nu te simpel?
  8. RamonB

    RamonB New Member

    Er zal echt wel verschil zitten in de verschillende pakken qua luchtstroming langs de pakken en dat beinvloed dus wel degelijk de tijden. Zie de zwempakken dit jaar!

    Dat Nike ze enkel in voornamleijk zwart maakt zal wel met kosten besparing te maken hebben. Dat het jammer is voor ons is duidelijk. Maar zoals gezegd zijn we niet verplicht om bij Nike te kopen. Dat ze op het moment het beste pak maken wat wij willen hebben geeft ze de positie om dit te zeggen. En dan kan dat niet eerlijk lijken maar het zijn gewoon zaken zoals die dagelijks gebeuren...
  9. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    totdat Sven Kramer een ander pak aantrekt, piekt en het WR 10km weer scherper zet. Is het Nike-pak dan nog steeds het beste? ;)

    Volgens mij moet je als bedrijf leveren wat je klanten willen, anders gaan klanten 'shoppen'...
  10. RamonB

    RamonB New Member

    Helemaal mee eens. Maar ik denk dat op het moment de Nike pakken het beste zijn of ze er zich het beste in voelen. Misshcien is het meteriaal wat ze gebruiken in een andere kleur als zwart heel erg duur, het blijft speculeren.

    Dat het niet in de goede kleurtjes is zou ik persoonlijk geen ramp vinden zolang het er niet "foei lelijk" uit ziet. Kan geen andere reden bedenken waarom ze er anders nu nog in zouden willen rijden en niet gewoon een ander pak kopen.
  11. Tjark

    Tjark Active Member

    Daarnaast heeft de KNSB natuurlijk een contract met Nike. Dat werkt 2 kanten op. Nike betaalt de KNSB om pakken te mogen leveren en dat 'onze toppers' mooi in beeld komen met een Swoosh op hun borst en benen. En kan de KNSB dus niet mooi zeggen van "we pakken een ander pak".

    Verder vind/vond Nike 't schaatsen alleen leuk voor research. Ze willen absoluut eigenlijk niet in die markt zitten. Als ze dat _wel_ hadden gewild, had je allang voor 200 euro pakken kunnen kopen bij je lokale schaatsboer en iedereen zou die gekocht hebben. Nike heeft daar makkelijk de productiecapaciteit voor, voor zo'n klein onbenullig sportje als Schaatsen (hoeveel basketball, golf, hardloop spullen denk je dat Nike verkoopt ;) ). Maar dat willen ze niet.

    Maar 't blijft natuurlijk raar dat ze 't niet in andere kleuren willen maken, want ik kan niet geloven dat ze het niet _kunnen_

    Over de kwaliteit: mijn ervaring en van anderen is dat Nike toch kwalitatief erg goed is. Als je afgaat op 't verleden wil je _echt_ geen bioracer hebben (ken 2 gewestploegen waarbij de gaten er in sprongen na 3-4x dragen!). Hunter en Lorini zijn wel ok, maar daar hoor je ook regelmatig van dat een pak terug moet voor herstel. Dat doen ze dan wel weer netjes, vaak zonder kosten. En Nike, tja, je kan hun pakken officieel niet kopen. Schaarste creeert vraag ;) Op her en der een rits die vervangen moet (vooral bij Nike 1) en de tere handjes (bij 3 pakken zijn m'n handjes echt aan 't loslaten) zitten ze lekker. Maar ja, je kan er niets aan laten reparen bij Nike zelf.

    Tip voor mensen die een gat vallen in een Nike pak: laat 't repareren bij een surfwinkel waar ze ook surfpakken kunnen repareren ;)
  12. ®onnie

    ®onnie New Member

    Door de nieuwe hoofdsponsor van de bond kan wellicht dit onderwerp naar het archief.
    Al zou ik het echt jammer vinden als het een kleurloos geheel gaat worden, daar heb ik dit jaar geen gloednieuwe Full HD tv voor gekocht :D
  13. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Wat voor kleuren zou KPN dan willen... Zwart met oranje?
  14. Davos

    Davos New Member

    Nee joh, dat is TNT!

    KPN is groen/blauw!!
  15. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Ja dat weet ik wel, maar de pakken moeten toch onze nationale kleuren hebben? Zwart met groen (TVM) of blauw (VPZ) vind ik best mooi, maar die kleuren hebben al een aantal ploegen in NL en vind ik niet bij een 'nationale uitstraling' horen. En aangezien zwart met rood bijvoorbeeld al bezet is door Noorwegen hebben we niet zoveel keuze meer in kleuren. Dus vandaar mijn suggestie voor oranje.
  16. MartijnBlaas

    MartijnBlaas Member

    blauw is APPM toch?
  17. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    VPZ draagt een zwart-blauw Nike-pak. APPM draagt blauwe Bioracer pakken, die hebben geen last van het kleuren-gedoe. Hofmeijer ook niet, die dragen Craft, net zoals de mensen van Jong Oranje, hebben best leuke pakken nu vind ik.

    Hier nog een plaatje van Jan Blokhuijsen:
    [​IMG]
  18. Sabine

    Sabine Well-Known Member

  19. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

  20. MartijnBlaas

    MartijnBlaas Member

Deel Deze Pagina