ISU pakt Pechstein op vermeende bloeddoping

Discussie in 'Lange baan' gestart door Anne-Jelmer, 3 jul 2009.

  1. Perfectmove

    Perfectmove New Member

    Niet meer naar de Tour de France kijken dan, nooit van Operación Puerto gehoord en klokkenluider Jörg Jaksche die nu door het leven gaat als nestbevuiler.
    Ondanks bemoeienis van een instantie als het WADA rijden er in de tour dus renners rond die van bloeddopinggebruik werden verdacht en aan wie men zelfs in het nabije verleden de gecodeerde bloedproducten heeft kunnen linken.
    Het dopingprobleem is niet het probleem van een individuele sporter, het is het probleem van het systeem en een systeem veranderen kun je niet met mensen uit het systeem.
    Ondanks dat we dus eigenlijk weten dat er een hoop mis is blijven we gelukkig als liefhebbers ook trouwe supporters van de sport, nemen we het allemaal voor lief omdat de topprestaties van de sporters uitzonderlijk blijven en bekijken we het door een gekleurde bril.

    Mag ik je vragen waaruit blijkt dat de waarden van Pechstein sinds 2000 al verdacht waren, schommelingen vinden er namelijk altijd plaats, er bestaat geen constante factor, dat geldt voor iedereen die aan topsport doet en regelmatig op grote hoogte traint vandaar de grenswaarden die in het geval Pechstein alleen in Hamar door wat voor oorzaak dan ook in het voortraject van de rode bloedlichaampjes aanmaak werden overschreden.

    Zelfs in het DNA van jou en mij vinden er Gen-mutaties plaats zonder dat we weten of dat lijdt tot lichamelijk ongemak of dat we er lichamelijk voordeel bij kunnen hebben, alleen zitten wij niet in het verdachtenbankje.
    Er bestaat ook nog zoiets als een messenger RNA, de boodschapper van het DNA die zorgt voor overschrijving van het DNA en omzetting naar een eiwit, ook in dat traject kan er weleens wat fout gaan.
  2. SkateMind

    SkateMind New Member

    Dat is niet helemaal waar. Je bent alleen positief als er geen andere verklaringen mogelijk zijn voor de abnormale bloedwaardes!
  3. SkateMind

    SkateMind New Member

    Kijk, dat is nu precies wat ik eerder al duidelijk wilde maken! Je weet dat er andere verklaringen kunnen zijn (bijv. de genmutaties, die je noemt). Het gaat echter om de kans dat dit gebeurt. Absolute zekerheid bestaat niet. Vandaar dat ik ook vroeg, wat mag de maximale kans op een "false positive" zijn om een sport te maken die wel schoon is met een systeem dat wel werkt!

    Als oplossing zou je bijvoorbeeld een sporter kunnen uitsluiten als er alleen een dopingverdacht is. Je doet dit dan puur op basis van een kans.

    Bij Pechstein zeg je nu dan: ok, je hebt misschien geen doping gebruikt, maar die kans is statistisch gezien klein. Daarom spreken we een straf uit in het belang van de sport. De straf geldt tot het tegendeel bewezen wordt door de sporter zelf.

    Op die manier hou je het systeem draaiende. Want wat is nu erger? Niet aan wedstrijden kunnen deelnemen of tegen allemaal valsspelers moeten sporter?

    Wat mij betreft kun je een kans van 1:100 gebruiken om zo'n "sport beschermende maatregel" uit te voeren!
  4. Icespeedskater

    Icespeedskater New Member

  5. SkateMind

    SkateMind New Member

    Allereerst: ik vind deze discussie hier zeer interessant.

    Ten tweede: je laat je door emoties meeslepen.

    Als je het grafiekje van BILD bekijkt, dat je zelf poste, dan zie je dat:
    - 10 van de 14 positieve waardes bij training of world cups waren.
    - De andere vier waren bij WK's, waarvan er drie bij de laatste.
    - Vanaf 2000 waren er 16 WK's (afstanden en allround) en er werden 2 Olympische spelen gehouden
    - Pechstein was dus bij 2 WK/OS's van de 18 "positief".
    - Pechstein zal bij alle WK's en OS goed willen presteren, dus "dopen"(?).
    - De kans is 2/18 = 12.5% op een positieve test bij een belangrijke wedstrijd.
    - Van de in totaal 95 testen, waren er 14 positief. Dat geeft een kans van 15% om bij een willekeurig evenement positief te worden bevonden.

    Dit is vrijwel gelijk (12.5 om 15%), je kan dus aannemen dat ze niet juist bij de belangrijke wedstrijden dopt.
  6. Icespeedskater

    Icespeedskater New Member

  7. lindavdsalm

    lindavdsalm Active Member

    @icespeedskater: Moet je dit eens voor de grap lezen...interview met Harm Kuipers over doping
    http://www.volkskrant.nl/archief_gratis ... lnisvat_is

    Dit vind ik dan weer zeer interessant. Waarom zouden sporters het gebruiken, terwijl het niet eens zoveel effect heeft.

    Harm Kuipers zegt hierin ook dat hij 2 jaar schorsing veel vindt.
  8. Icespeedskater

    Icespeedskater New Member

  9. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    Dat van Ricco was Cera, een verbeterede versie van EPO dus. In de tijd dat Harm Kuipers dat interview gaf, bestond CERA nog niet. Misschien is CERA wel veel werkzamer dan EPO?
  10. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Even off topic: Icespeedskater, wtf ben je aan het doen?
  11. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Je zegt het goed. Je gaat off-topic. Je kan dit ook via PB vragen als je graag wil weten wat hij aan het doen is ;)
  12. MartijnBlaas

    MartijnBlaas Member

    het zou opzich handig zijn als hij het even hier zegt dan hoeft niet iedereen een pb te sturen
  13. Sphere

    Sphere New Member

    Behalve dat ik compleet verbaasd sta, weet ik niet goed wat ik er mee aan moet. Haar "doping" gaat om onvolgroeide bloedcellen. Die zijn nog niet prestatieverhogend, toch?

    Als haar bloedcellen ook te hoog zijn, ja, dan is er iets mis, maar dat is toch wel iets anders.

    Om even een niet geldende vergelijking te geven:
    Ik heb een hemoglobinestoring, daardoor is mijn reti-count echt verschrikkelijk hoog, in de categorie van 3 tot 5 procent. Dit is geen doping maar een natuurlijke afwijking.
    Mijn hemoglobine (en daarmee zo'n beetje mijn hemoglobine) is practisch op een constante van 1 tot 1,2.

    Op onvolgroeide gegevens concluderen vind ik te vroeg.

    Aan de andere kant is het natuurclijk wel onduidelijk hoe die verschrikkelijk golvende waarden zijn ontstaan
  14. SkateMind

    SkateMind New Member

    @sphere: dat de reticulcyten onvolgroeide rode bloedcellen zijn, wil niet zeggen dat de bewijslast "onvolgroeid" is, de feiten tot nog toe:

    1) Pechstein heeft een schommelende reticulocyten-count: soms extreem hoog, soms normaal. De kans is minstens 1:10.000 (0.01%) dat dit door doping wordt veroorzaakt.
    2) Er zijn mogelijk één of twee ziektes die de wisselende bloedpatronen kunnen verklaren. Pechstein laat zich hier echter niet op testen. Bovendien zijn die ziektes hoogst onwaarschijnlijk, omdat topsport dan lastig wordt.
    3) De kans op een nog onbekende genetische ziekte is verwaarloosbaar. Wil je op zeker gaan dan kun je zo'n ziekte bewijzen/uitsluiten door een bepaalde periode in "quarantainne" te gaan. Pechstein weigert uiteraard: http://www.zeit.de/online/2009/29/pechstein-quarantaene
    4) De hemoglobine-waardes van Pechstein waren een aantal keren in buurt van of op de grenswaarde. In elk geval heeft zij geen te lage hemoglobine waardes. http://www.sueddeutsche.de/V5y38f/29661 ... -16,5.html
    5) In de media wijst Pechstein alleen op gebreken van de ISU, ze probeert niet actief haar onschuld door middel van medische tests aan te tonen.
    6) Er zijn vanuit het verleden contacten met dopingexperts: http://www.sueddeutsche.de/75Q38Y/29674 ... oping.html

    Hoeveel bewijzen wil je nog?
  15. guus

    guus New Member

    Je bedoelt, naar ik aanneem: De kans is HOOGSTENS 1:10.000 (0.01%) dat dit NIET door doping wordt veroorzaakt.
  16. SkateMind

    SkateMind New Member

    Je hebt helemaal gelijk :p
  17. HA01761

    HA01761 Active Member

    Nee, maar het aantal onvolgroeide rbc's duidt op dopinggebruik en dat is verboden.
  18. Icespeedskater

    Icespeedskater New Member

    Er hat gedopt, er hat es abgestritten, er hat ein deutsches Gericht belogen .... aber er bleibt Trainer und wird weiter vom deutschen Staat bezahlt ! (02.05..2004)

    Geldstrafe für Eisschnelllauf- Trainer Gneupel (netzeitung)

    Das Amtgericht Hamburg hat ein Verfahren gegen Eisschnelllauf-Bundestrainer Stephan Gneupel gegen Zahlung einer Geldstrafe eingestellt. Es ging um den Vorwurf des versuchten Prozessbetruges.

    Eisschnelllauf-Bundestrainer Stephan Gneupel muss 4500 Euro Gelbuße zahlen. Nach Überweisung dieser Summe stellte das Amtsgericht Hamburg ein Verfahren gegen den ehemaligen Trainer von Olympiasiegerin Gunda Niemann-Stirnemann und Weltmeisterin Franziska Schenk wegen versuchten Prozessbetruges ein. Das berichtet vorab das Nachrichtenmagazin «Der Spiegel».

    Verabreichung von Dopingmitteln

    Ein ehemaliger Leichtathlet hatte Gneupel 1998 beschuldigt, ihm Dopingmittel verabreicht zu haben. Gneupel hatte dies jedoch in einer eidesstattlichen Versicherung vor Gericht bestritten. Trotzdem ermittelte die Erfurter Staatsanwaltschaft weiter gegen den prominenten Trainer und erkannte «einen hinreichenden Tatverdacht» und stellte dieses Verfahren gegen Zahlung von 4000 Mark ein.

    Aufgrund dieser Verfahrenseinstellung hatte das Amtsgericht Hamburg gegen Gneupel wegen einer falschen eidesstattlichen Versicherung ermittelt. Gneupel trainiert derzeit die dreimalige Olympiamedaillengewinnerin Sabine Völker. (nz)
  19. Lars-Lover

    Lars-Lover Active Member

    Omdat ik op vakantie was, heb ik weinig van het vermeende dopinggebruik van Claudia meegekregen en heb ik nu alles eens uitgebreid doorgelezen. Ik schrik hier wel van, moet ik zeggen. Mijn man suggereerde met het EK Allround al dat ze mogelijk doping zou gebruiken, omdat haar prestaties ineens zoveel beter waren. Maar ik wilde dat eerst niet geloven. Ik ben dan altijd zo dat ik blijf geloven in de oprechtheid van de mens, totdat het tegendeel is bewezen. Maar als ik dit alles zo lees, kan het volgens mij haast niet anders dan dat het om doping gaat..Toch wel erg shockerend! :shock:
  20. SkateMind

    SkateMind New Member

Deel Deze Pagina