Aanpassen schaatsschoenen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door funskater, 15 mrt 2009.

  1. funskater

    funskater New Member

    Mijn linker enkel zakt iets door aan de binnenzijde. Ik begin dit bij het schaatsen steeds meer te merken. De schaats loopt te snel naar buiten.
    Ik heb de stand van het ijzer iets veranderd. Dit helpt iets maar werkt weer nadelig in de bochten.
    De enige oplossing (los van custommade schoenen) lijkt mij om de schoen aan te passen. Ik rijd op nagano gold 2005. Heeft iemand hier ervaring mee?
  2. Sphere

    Sphere New Member

    Je kan ze toch 'gewoon' wat laten bijvormen? daarmee kan je toch al iets verhelpen?
  3. funskater

    funskater New Member

    Dat is niet de oplossing. De schoen is op zich goed. Het probleem is de stand van de voet ten opzichte van het onderbeen. Dit corrigeer je niet door de schoen te vervormen, je moet meer denken aan een situatie als steunzolen in gewonen schoenen.
  4. xRedStar

    xRedStar New Member

    In je schaatsen kan je ook een zooltje doen, niet dezelfde dan in je gewonen schoenen, maar het is wel mogelijk
  5. Lieke

    Lieke New Member

    zelfde als :wink:
  6. Enkeltje

    Enkeltje New Member

  7. funskater

    funskater New Member

    Waaruit maak jij op dat mijn techniek de oorzaak van het probleem zou zijn, of is dit zichtbaar op het fotootje?
    Door een podoloog is vastgesteld dat mijn enkel doorgezakt is. Het lijkt mij dat dit door aanpassing van mijn schaatstechniek niet veranderd en op zijn minst niet bijdraagt aan mijn snelheid.
  8. xRedStar

    xRedStar New Member

    Dit heeft helemaal niets met techniek te maken ik blijf erbij dat je met je podoloog moet praten over een zooltje in je schaatsen. En ik zou ook sowieso oefeningen doen voor je enkels zodat de spieren rond je enkels sterker worden en de belasting beter aan kunnen
  9. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Ha, ha, neem mij vooral niet kwalijk dat ik heb getracht een helpend antwoord te geven. Ik heb ook helemaal geen verstand van doorgezakte enkels, ben nooit bij een podoloog geweest en heb nooit inlegzooltjes gehad, dus waar spreek ik over?
  10. rovar

    rovar New Member

    het zou kunnen dat je te weinig steun hebt in de binnenkant van je voet, waardoor je enkel naar binnen zakt. dit heeft dus niets met je enkel te maken. het heeft geen zin om in je viking-schoen een zooltje te plaatsen, dat past gewoonweg niet. de viking is een standaard schoen, dat wil zeggen met een specificatie die voor de gemiddelde schaatser geldt. jij hebt blijkbaar een aanpassing nodig. als je echt van schaatsen houdt, dan adviseer ik je eens een voetanalyse bij seves te plannen. kost niet veel, is vrijblijvend. die man heeft verstand van zaken. hij kan zien wat het probleem precies is en zal met een advies komen.

    ik rij nu een seizoen op seves customs omdat ik soortgelijk probleem had, en ben nu volgens mijn trainer technisch veel beter gaan rijden doordat ik veel meer steun in de schoenen heb.

    succes!
  11. Liezl

    Liezl New Member

    Maar heb je een soort platvoet or something else?
    Want er bestaan toch wel kleine -zooltjes kan je het bijna niet noemen- units die je onder je voetholte kunt plakken in je schoen.
    Zegmaar van die soort 'bergjes'. Veel goede sportschoenen hebben standaard ook zo'n steun, zeker de anti-pronatie hardloopschoenen.
    Deze dingen kun je ook los en ik denk ook wel op maat kopen. Ik weet niet of het je schaats te drastisch verandert als zijnde een schaats, maar wie weet helpt het...
  12. rovar

    rovar New Member

    ik heb geen platvoeten. ik had alleen wat te veel weefsel rondom mijn enkel om een kleinere enkelhoek te kunnen maken. dit heeft te maken met het feit dat ik gevoetbald heb. seves heeft dat d.m.v. een custom schoen gecorrigeerd en daardoor zit ik nu veel dieper. verder heeft hij meer steun aan de binnenkant van mijn voet "ingebouwd", waardoor ik beter in balans ben. alle correcties werden tijdens het ingipsen van de voeten - in de juiste schaatshouding - door hem handmatig gevormd.

    geloof mij, een inlegzooltje werkt niet bij een schaatsschoen. bij loopschoenen misschien wel, maar de balans, coordinatie en fijnmotoriek in de zeer complexe voet is bij het schaatsen veel meer van toepassing dan bij welke sport ook. elke "knutseloplossing" helpt je nog verder in de problemen.

Deel Deze Pagina