Thermoplastische schoenen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door SamSam, 17 feb 2009.

  1. SamSam

    SamSam New Member

    schaatsers en skeelers,

    Sinds kort ben ik op zoek naar voor mij geschikte schoenen.
    Ik overweeg om schoenen te kopen die ik zowel bij het schaatsen als skeeleren kan gebruiken; daarom niet (resp.) te hoge schoenen en ook niet te laag. Tijdens het schaatsen (waar ik sinds kort mee begonnen ben) kwam ik er achter dat mijn voeten last hebben van uitstekende botten of gewrichten waardoor ik overweeg te kiezen voor thermoplastiche schoenen.
    (voorkeur naar het merk powerslide, d.i. het merk van mijn skeelers)

    Nu kreeg ik de volgende adviezen te horen in 2 verschillende winkels:
    1 het is niet goed 1 paar thermoplastiche schoenen te gebruiken voor schaatsen en skeeleren te gelijk: het gebruik is namelijk verschillend waardoor de schoen zich bij iedere wissel gaat "vervormen"...
    2 alleen Viking heeft thermoplastische schoenen, daar heeft het namelijk patent op aangevraagd. Andere merken hebben een ander en slechter systeem, of de prijs is bijna onbetaalbaar.

    Zijn deze adviezen correct?

    THNKS
     
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    1. waar
    2 niet waar. Misschien dat Viking wel de eerste is geweest, maar andere merken hebben natuurlijk vergelijkbaar goede thermoplastische schoenen.
     
  3. allard

    allard Active Member

    Simpel uitgelegd:

    Thermoplast = Kunststof die bij verhitten zacht wordt. Het wordt dan niet vloeibaar, maar meer als een soort kauwgom. Wordt het dan weer koeler, dan wordt het ook gelijk harder.
    Thermoharder = Kunststof die bij verhitten net zo hard blijft als het was, of harder wordt. Natuurlijk tót je bij het smeltpunt komt, want dan wordt het vloeibaar.

    Dit betekend dus dat iedereen die een scheikundesetje heeft in principe een thermoplast kan ontwikkelen. Er zijn dan ook zeer veel verschillende soorten, hoewel er bepaalde versies zijn die eigenschappen hebben welke ze zeer geschikt maken voor schaatsschoenen (stevigheid bij normale temperatuur, en punt waarop het zachter wordt die lager ligt dan het punt waarop leer smelt bijvoorbeeld).

    Oftewel: Viking is niet de enige met thermoplastische schoenen.
     
  4. Lammert

    Lammert Member

    Het zijn twee verschillende sporten op twee totaal verschillende ondergronden en daardoor worden er andere eisen aan de schoen gesteld. Je zult bij het rijden op een ruwe ondergrond over het algemeen toch net wat meer ondersteuning willen dan bij het glijden over superglad ijs.
     
  5. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member


    Deze tekst doet pijn aan mijn ogen..

    Laat me even enkele dingen rechtzetten:

    Een THERMOHARDER heeft geen smeltpunt, wél een ontbrandingspunt. Houd maar eens een stopcontactdoos in een vlam, het zal niet smelten, maar zwart worden (verkolen) hetgeen duid op ontbranding.

    Leer kan niet smelten, het zal enkel sterk uitdrogen en bij de ontbrandingstemperatuur vlam vatten. Leer bestaat uit dode organische cellen, om je een vergelijking te geven: dat lekkere stukje kip dat je in je pan gaar maakt, heb je dat ooit zien smelten?

    Over Viking, ik heb wel gehoord in een schaatswinkel dat viking schoenen de enige zijn die vacuüm getrokken kunnen worden om je voet. Ik betwijfel het.
     
  6. allard

    allard Active Member

    Ehm, ja. Nu je dit zegt zie ik ook dat ik er wat foutjes in heb gestopt. Dat betekent alleen niet dat de inhoud niet klopt. Alleen de details als smelten en verbranden enzo heb ik verkeerd gedaan.

    En ja, smeltend leer.....?!?! snap mezelf ff niet.
     
  7. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    LoL
     
  8. Liezl

    Liezl New Member

    Kunststoffen ftw!
     
  9. gijs

    gijs Member

    Mijn bont skeelers zijn ook vacuüm getrokken...
     
  10. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    Dat bedoel ik dus. Ok, feit: Collard Schaatssport bij de Vechtsebanen vertelt nogal eens onzin.
     
  11. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Normaal gesproken willen skeeleraars nog meer steun dan schaatsers..
    en zal een normale schaaatsschoen onvoldoende steun geven.
    Echter ga je skeeleren puur als voorbereiding voor het schaatsen en dus ook met schaatstechniek zal dit verschil stukken minder zijn.
    Ik heb zelf juist de extra steun al bij het schaatsen nodig en schaats en skeeler al jaren in volle tevredenheid op mijn VIKING skeelerschoenen.

    Krizz

    Op naar NK marathon H'veen...
     
  12. Kor

    Kor Member

    Hoe doe je dat met de ijzers als je weer gaat schaatsen? Heb je een bepaald merkteken op de schoen of zo iets? Je gaat dit toch niet elke keer uitvogelen?
     
  13. vlasje79

    vlasje79 Member

    Gewoon effe langs je ijzers aftapen van onderen of met goede stift aftekenen. Kan vrij nauwkeurig in principe.
     
  14. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Ik heb de midline van de buis afgetekend staan op het carbon van mijn schoen.
    Tevens de buitengrenzen van de schaatspotten zijn afgetekend.
    Gewoon met watervaste stift... nauwelijks te zien maar net goed genoeg.
    Kan je bij het schaatsenslijpen meteen controleren of ze nog goed staan.. is perfecte indicatie dat je boutjes los zitten..
     
  15. vlasje79

    vlasje79 Member

    Nou, ik heb vandaag ook weer wat info ingewonnen bij onze Zeeuwse schaatszaak (Cijsouw). Thermoplasten komen volgens hem ook echt bij Viking vandaan. Zoals Samsam al zei, ze hebben er patent op. Anderen maken vergelijkbaar spul, zoals bijvoorbeeld dat spul van viking maar dan weer wat ander spul erbij zodat ze niet strafbaar zijn. Ik heb dus de raps raven en die is duidelijk niet zoals de thermoplast van viking. Hij is vele malen minder snel soepel te maken en ik meen dat hij hem vandaag zelfs op 120 heeft gewarmd wat hem nog niet eens echt soepel maakte als de viking.
    Zelf klooien raadde hij overigens echt af. Als je een thermoplast bijvoorbeeld verwarmt en vervolgens belast (dus gewoon gaat staan) heb je kans dat je gehele vorm naar de haaien gaat.
    Zaak in Oostburg is overigens echt aan te raden. De ex-marathonrijder helpt je tot het goed is.
     
  16. allard

    allard Active Member

    Wat ze zullen bedoelen is dat Viking de eerste was met schaatsschoenen met een thermoplastische kuip. Ze zullen wel een bepaaldesamenstelling van het materiaal gepantenteerd hebben, maar dat kunnen andere bedrijven ook doen, er zijn genoeg mogelijke samenstellingen te bedenken. Ik weet niet of dát verhaal waar is, maar ik ben er zeker van dat Viking het thermoplast niet heeft uitgevonden als materiaalsoort. Dat zal eerder en chemisch bedrijf als DSM of DuPont zijn geweest.
     
  17. vlasje79

    vlasje79 Member

    Nee daar heb je inderdaad een punt. Viking heeft ongetwijfeld ook weer een leverancier waar ze mee samenwerken.
     
  18. pureskater

    pureskater New Member

    powerslide kan een goede keuze zijn. zij hebben namelijk ook schaatsschoenen die je ook prima op je skeelers kan gebruiken... Ik heb namelijk ook powerslide m1 (officieel schaatsschoen) op mijn skeelers...
     
  19. Liezl

    Liezl New Member

    Het gaat gewoon om de samenstelling van de thermoplast in combinatie met hoe ze de kuip hebben ontworpen. Daarop heeft Viking als eerste een patent gekregen, wellicht hebben zij ook de meest gemakkelijke manier gepatenteerd. Ik weet dat Mogema die geschonden heeft bij vrijwel al z'n topmodellen, wrs dat dat ook de reden is dat Mogema failliet is gegaan. Ze hadden de rechtzaak verloren en mochten die modellen niet meer verkopen.
    Anyway, daarop zullen andere fabrikanten andere manieren/samenstellingen moeten ontwerpen, en daar idd dat verschil wel in zitten qua vervormbaarheid.

    Mijn Mogema's zijn dus prima vervormbaar, haha :twisted:
     

Deel Deze Pagina