Beginnende schaatser, techniek niet duidelijk

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Rene_Himself, 18 jan 2009.

  1. Rene_Himself

    Rene_Himself New Member

    Beste schaatsers,

    Na alle natuurijs van de laatse tijd ben ik dan eindelijk over stag gegaan en ben overgestapt op echte schaatsen namelijk noren. Schaatsen op hockeyschaatsen kan al vrij goed sinds mijn 12e (nu 31) maar dit is duidelijk andere koek.
    Voor een zacht prijsje heb ik een paar weinig gebruikte Raps Lion's gekocht uit '99. Door de schaatswinkel bij de Uithof in Den Haag werd bevestigd dat de schaatsen weinig waren gebruikt en dat ze ook nog best scherp waren. Hup het ijs op dan maar.

    Ik heb enkele malen via mij vroegere werkgevers deel genomen aan schaatsclinics met leden uit de TVM ploeg en heb hierbij een paar keer op zogenaamde combinoren gestaan. De Raps zijn lage noren met een stevige hiel maar verder moet/mag ik het allemaal zelf doen.

    Inmiddels heb ik een paar keer op de schaatsen gestaan en ik kom vooruit. Ook de bochten kom ik door al is het met moeite. De balans is aardig en het glijden gaat ook aardig. De planning was om binnenkort een cursus te doen maar helaas is deze net begonnen en zal het pas na de zomer worden dat ik weer kan inschrijven hiervoor. Daarom ben ik op zoek naar wat tips om toch langzaam wat vooruitgang te boeken.

    Waar ik erg nieuwsgierig naar ben is het volgende;

    - De meeste schaatsers schaatsen met ongelofelijk veel gemak en op het oog weinig inspanning behoorlijk snel. Dit lukt mij uiteraard nog niet maar ik mis hier duidelijk een stuk techniek. Kan iemand mij de basis (of een link hier naartoe) uitleggen van de afzet en houding op het rechte stuk.

    - Bij mijn afzet hoor ik en voel ik dat de punt van mijn schaats over het ijs schraapt, volgens de info die ik heb kunnen vinden betekend dit dat ik meer "achterop" moet zitten. Betekent dit dan dat ik meer naar achteren moet "hangen" ?

    - Bij het bijzetten van bv de rechter schaats vraag ik mij af of je de schaats bewust op de rechter kant zet of dat dit uit een andere beweging moet komen..... (of loop ik nu een beetje op de feiten vooruit ??)

    - Als laatste; de Raps Lion, is dit een goede schaats om iets op te leren of ben ik hier snel uit ?

    Zoals jullie wellicht kunnen lezen heb ik het virus behoorlijk te pakken en wil ik graag de techniek onder de knie krijgen. Uiteraard zal dit een behoorlijke tijd in beslag nemen maar die investering heb ik er voorover.

    Mijn doel is om uiteindelijk een fatsoenlijk recreant te worden en wellicht een keer een toer mee te kunnen schaatsen.

    Alvast dank voor de info.

    Groeten René
  2. ijsmonster

    ijsmonster Member

    hmmm, lastig omdat je vragen niet zomaar ff in een kort berichtje kunnen worden beantwoord. Over houding, afzet, timing, armzwaai, romphouding, bijhaal en al die andere dingen valt zo veel te vertellen. Het beste advies dat ik je kan geven is: als de cursussen vol zitten neem je toch een paar keer privéles? Levert je echt veel meer op wanneer er iemand met je meerijdt die gericht aanwijzingen, oefeningen en tips kan geven.

    Als je punt schraapt betekent dat dat je teveel met je punten naar achteren "trappend" probeert af te zetten, aslof je loopt. Schaatsen is de enige sport waarbij je zijwaarts afzet om vooruit te komen. Je duwt jezelf a.h.w. telkens van je glijschaats vandaan. Begin met waggelen van het ene been op het andere. Zodra je je punten iets naar buiten richt, begin je al te glijden. Richt je je punten naar binnen, dan breng je je snelheid weer omlaag. Maar zoals gezegd: het is onmogelijk even de gehele schaatsbeweging te omschrijven...

    Het plaatsen van een schaats op de buitenkant van het ijzer is zowel een bewuste keuze als een gevolg van een andere beweging ;-)

    Op de Raps Lion kun je volgens mij prima (leren) schaatsen hoor. Als ze goed zitten zou ik er lekker op blijven rijden.
  3. Rene_Himself

    Rene_Himself New Member

    Dank voor de eerste info ...

    Heb inderdaad al zitten denken aan een priveles. Je moet tenslotte het ijzer smeden als het heet is..... ik wil eigenlijk niet wachten tot het volgende seizoen namelijk. Nadeeltje is wel dat het wat kostbaar is in verhouding.

    Het naar buiten afzetten blijft een vreemde beweging, ik ben me er bewust van dat dit nodig zal zijn en heb het uiteraard ook veelvuldig geprobeerd maar kennelijk niet voldoende.... gewoon door blijven gaan dus :wink:

    Ik zal de buitenkant van mijn ijzer voor het moment nog maar even laten rusten .... heb al wat dingen gehoord/gelezen over heup kantelen etc. is nog even te veel van het goede voor nu :lol:

    Aangezien ik alleen op combinoren heb gestaan was ik een beetje bang voor normale noren maar deze Raps zitten erg goed, en bieden voldoende steun !!

    Maar ... zijn er uberhaupt sites te vinden waar basistechniek wordt uitgelegd ?
  4. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Privéles is naar verhouding niet zo duur hoor. Vergeet niet: je krijgt 100% aandacht en begeleiding. Normaliter moet je die delen met een stuk of 12, 15 anderen, waarbij rekening wordt gehouden met een gemiddeld niveau. Het is minder gezellig en wellicht minder stimulerend om niet met een groepje te rijden, maar je krijgt onverdeelde aandacht en maakt ineens een vrij grote sprong voorwaarts.

    Moeilijke met schaatsen is dat je het niet uit een boekje kunt leren. Het leuke is dat je zowel als beginner als op topniveau altijd weer bezig blijft met jezelf verbeteren. Regelmatig ben je ook afhankelijk van de vorm van de dag, het ijs, je humeur of spanningen en situaties op je werk o.i.d. die leiden tot betere of slechtere prestaties. Ik zou zo geen site weten waar je het verhaal tot in detail uitgelegd krijgt.

    Mocht je voor privéles gaan, bedenk dan dat het als een taxi is: je kunt een paar mensen vragen om mee te doen, het is dan even duur. De kosten kun je met elkaar delen :)
  5. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Pfff het is nogal wat om de schaatstechniek even in een berichtje uit te leggen. Ik schaats al mijn hele leven en kan het nog steeds niet perfect!

    Het probleem is dat je jezelf niet ziet schaatsen, en dus ook niet kunt zien of je het goed doet. Daarom zou ik wel aanraden om les te nemen.

    Maar om te beginnen wel enkele tips:
    - Zorg dat je goed in de houding zit, dat houdt in een kniehoek van 90 graden (groter mag best voor een beginner hoor :lol: ) en je gewicht achterop. Daarbij moet je je buikspieren aanspannen en je buik hol maken, zo kantelt automatisch je bekken en zit je goed achterop.
    - Maak je afzet goed zijwaarts en niet naar achter. Als je goed achterop zit kun je eigenlijk alleen maar zijwaarts afzetten, dit houdt dus verband met bovenstaande punt.
    - Het bijzetten op de buitenkant is best lastig en daar moet je een goede balans voor hebben. Ik zou dat even laten liggen totdat je de andere punten goed onder controle hebt. Je zet 'm niet heel bewust op de buitenkant, maar dat komt weer voort uit de valbeweging die je maakt. Dat is iets wat ik heel moeilijk vind om zo uit te leggen, en wat ook niet heel simpel is. Daar heb je wel echt les voor nodig.

    En tenslotte, de Raps Lion is een prima schaats om het op te leren.
  6. Rene_Himself

    Rene_Himself New Member

    Wederom dank voor de tips, ik denk met name dat het achterop zitten een eerste stap kan zijn om dit krassen op het ijs te voorkomen. Ik heb dit al een beetje geprobeerd en ik heb de indruk dat dit moet werken ... Maar ik zal starten met eens een priveles te boeken, pas dan weet ik echt waar de meeste winst te behalen is voor dit moment.
    Ik ga eerst maar eens leren schaatsen :D

Deel Deze Pagina