relatie kwaliteit schaats / blessures

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door The020, 16 jan 2009.

  1. The020

    The020 New Member

    Afgelopen weeken stond heel Nederland weer 's op de schaats op natuurijs.
    Wat mij opviel vas het grote aantal schaatsers dat gewond van het ijs werd gehaald.
    Omdat ik -beroepshalve- de hele vrij- en zaterdag schaatsen heb staan slijpen en dus een inkijkje heb gehad waar de recreant zich zoal op voortbeweegt bedacht ik mij dat er wellicht een realatie is tussen het grote aantal gewonden en de kwaliteit van het materiaal want Dat Was Weer Niet Best. 95% van de schaatsen kunnen wat mij betreft zo mee het het oud ijzer.
    Vooral de kwaliteit van de schoenen is abominabel; een pasvorm van likmelul, geen enkele steun. 't Zwabbert maar wat rond de enkels.
    Zondag heb ik geschaatst op m'n Raps met van die zwart witte schoenen (type weet ik niet want ik heb ze van Marktplaats) en daar zag ik ze weer: gehannes met de goedkoopste Viking schaatsen en met vage shit als Eagle noem maar op, ik werd al moe als ik er na keek...
    Volgens mij wordt je heel snel moe als je schaats niet als gegoten om je voet heen zit. Als je in dan een scheurtje of op een stukje riet schaatst lig je toch zo op je plaat?
  2. Enst

    Enst New Member

    Ik denk dat techniek een grotere factor is dan het materiaal.
    Ik heb jaren prima geschaatst(zonder ongelukken) op Viking Juniors.
    Inderdaad de goedkoopste. Met een goede techniek kun je veilig schaatsen op de meest l*llige schaatsen (niet erg lang volhouden overigens).
    Maar op goede schaatsen met een slechte techniek maak je brokken!
  3. allard

    allard Active Member

    Ik denk dat je met Viking schaatsen, ookal heb je de goedkoopste, al heel goede schaatsen hebt. De pasvorm is in ieder geval vaak wel vrij goed, en de stevigheid is ook ok.
    De "Scapino-schaatsen" zou ik echter afraden. Die zijn eigenlijk gewoon gemaakt om zo goedkoop mogelijk te zijn, en dat merk je vooral in de pasvorm van de schoen.

    En als schaatsen niet goed zitten, is goed technisch schaatsen ook gewoon moeilijker. Je mist de controle gwewoon
  4. ducatif1

    ducatif1 Member

    Het goede antwoord is dat er 12 jaar lang GEEN natuurijs was en daardoor een hoop mensen denken dat ze het schaatsen nog kunnen.
    Tijdens de gedenkwaardige Blokzijlermerentocht op die woensdag met dooi in de middag sprak ik een echtpaar die gewoon na 12 jaar NIET schaatsen effe 35 km ongetrained willen gaan schaatsen en ook nog eens de pensioengerechtige leeftijd hadden. Een kwartier nadat ze weg waren haalde ik ze binnen 5 minuten alweer in. Laat ik het gestuntel van hun maar niet opnoemen en snel vergeten.
    Ook de kwaliteit van de ijsvloer werd ieder uur slechter met de nodige valpartijen.
    Al met al is het overmoed, slechte conditie, slechte techniek, vermoeidheid en zo kunnen we nog wel effe doorgaan. :wink:
  5. rovar

    rovar New Member

    mee eens. daar komt ook nog eens bij dat de ijsperiode vrij lang was. de eerste dagen komen alleen de cracks en is het allemaal nog overzichtelijk en veilig, en als er bijna twee weken ijs ligt komen de mutsen uit de winterslaap en denken met hun doorgeroeste - ik moet die nog ergens hebben liggen - kromme ijzers het natuurlijs op klunen zonder enige vorm van voorbereiding. een situatie vergelijkbaar met saalbach-hinterglemm in de krokusvakantie.

    ik vond de "schaatskoorts" echt prachtig maar ook erg aandoenlijk (zie als bewijs het enorme aantal forumgebruikers die afgelopen jaren hier echt niet te vinden waren). en ik moet je eerlijk zeggen dat ik de laatste ijsweek niet meer op natuurijs te vinden was omdat ik de situatie absoluut te gevaarlijk vond...
  6. Lammert

    Lammert Member

    Dat je door slecht materiaal minder goed kunt rijden, eerder vermoeid raakt en sneller valt, lijkt me inderdaad wel een feit.

    Maar of er nou echt zo verschrikkelijk slecht geschaatst werd? Het viel mij als ik eerlijk ben nog wel mee. Het gaat allemaal niet erg snel en technisch kan het ook wel een stuk beter, maar toch kon het merendeel van de rijders zich behoorlijk voortbewegen op het ijs. Ik vond het zeker niet slechter dan wat je op een gemiddelde zaterdagmiddag op de ijsbaan ziet.

    Natuurlijk zijn er een hoop polsen gebroken en enkels gekneusd, maar zo verwonderlijk is dat helemaal niet als je bedenkt hoeveel mensen er op het ijs gestaan hebben. Ik kon er geen precieze cijfers over vinden, maar ik kwam wel tegen dat er deze winter een miljoen (!) nieuwe schaatsen zijn verkocht (bron). Dat betekent dat er tientallen miljoenen ijsmomenten c.q. kansen op letsel geweest moeten zijn. Als er dan nog geen tienduizend mensen (bron) in het ziekenhuis belanden, dan lijkt me dat relatief gezien niet uitzonderlijk veel.

Deel Deze Pagina