Lengte ijzers t.o.v. schoenmaat/lichaamslengte

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door martelino, 14 jan 2009.

  1. martelino

    martelino New Member

    Vraagje: Hoe zit het eigenlijk met de lengte van ijzers ten opzichte van je schoenmaat of lichaamslengte?
    Wat zijn de verhoudingen daarin? En ga je uit van de schoenmaat of je lengte? Iemand die 1,90m is kan schoenmaat 41 hebben en iemand van 1,75m maat 45.
    Hoe beïnvloedt een langer of korter mes je rijgedrag?
    En zijn er verschillen in meslengte bij verschillende merken?
    :?: :? :?:
  2. gijs

    gijs Member

    Bij mij ging het op schoen maat. Maar ik vraag me wel af waarom kleineren maten kortere ijzers hebben. Ik ben zelf ook wel nieuwsgierig.
  3. janlanting-66

    janlanting-66 New Member

    hee martelino


    Bij klunschaatsen heb je wel verschil in lengte bij de ijzers. Ook bij noren is dit zo, maar dit is ook weer gerelateerd aan de schoen maat. Omdat vaak schoenmaat ook "vaak"samenhangd met je lichaamslengte.( zegt iemand die 2.01 'klein"is en schoenmaat 45 heeft .... :D Gelukkig)

    Maar als je een ander maat ijzer wilt en die zijn uitwisselbaar op jou schaatsen kun je zo andere ijzers kopen of bestellen en die monteren...
    Moet je wel letten op de steek van de boutgaten. Dus dat ze onder je schoenen passen!!!!

    Gr jan
  4. gijs

    gijs Member

    Maar is het dan ook zo dat als je klein bent je harder gaat op kleinere ijzers? of juist altijd op grotere ijzers?
  5. janlanting-66

    janlanting-66 New Member

    Ik denk dat als je kleiner bent en langere ijzers monteerd dat je langzamer wordt...Ten eerste zit er meer gewicht in, meer weerstand en voor een kleiner iemand moeilijker te handelen.... Ik denk dat het einenlijk net zo is als met ski's die moeten ook een bepaalde lengte hebben t.o.v. je eigen lengte, zodat je er makkelijker mee uit de voeten kunt...Maar op alles is natuurlijk weer een uitzondering :D :D

    gr jan
  6. Bernard

    Bernard New Member

    Er zijn mensen die zweren bij extra lange ijzers, zoals bijvoorbeeld Marianne Timmer, maar volgens mij is dat allemaal emotie en suggestie zeker als je op Thialf ijs schaats. Door de ronding sta je maar op een klein stukje, en met klapschaatsen kan je echt niet duwen met het stuk voor het scharnier. Want dan klapt hij immers open. Lange punten heb je nodig op slecht ijs om over de gaten en de scheuren heen te komen.
  7. martelino

    martelino New Member

    Na wat rondneuzen, blijkt dat de verschillende buislengtes inderdaad met de schoenmaten meegroeien, zelfs ongeveer 1 op 1. Zo zijn bij de meeste merken de buizen voor bij schoenmaat 42-43 ± 43 cm en voor maat 45 ±45 cm.
    Maar waarom zou Timmertje dan zweren bij langere buizen? Stabieler? Betere glij-eigenschappen? En wil een shorttracker dan juist korter?
    Al zal ik er zelf nooit iets mee doen, ik wil het weten!
  8. WouterB

    WouterB Member

    Maar waarom is het ijzer dan bij schoenmaat 41 langer dan bij schoenmaat 40? Volgens jouw theorie zou dat niets moeten uitmaken. Dan kunnen ze toch net zo goed dezelfde lengte maken voor verschillende schoenmaten?

    Ik snap onderstaande logica niet:

    Situatie 1
    Lenge: 1.60
    Gewicht: 60 kilo
    Schoenmaat: 41
    IJzer: 3 cm langer dan situatie 2.

    Situatie 2
    Lenge: 1.80
    Gewicht: 75 kilo
    Schoenmaat: 39
    IJzer: ca 3 cm korter dan in situatie 1.

    Er zal vast wel een theorie zijn van welke schoenmaat welke lengte ijzer nodig heeft. Ik vraag mij af wat die theorie is en in hoeverre die theorie niet verouderd is. Lijkt mij niet meer dan logisch dat je ook moet kijken naar iemand zijn (been?)lengte en gewicht.
  9. Tjark

    Tjark Active Member

    Zou het niet zo zijn:

    Bij klapschaatsen verloopt de afzet van de hak naar de voet richting de bal van de voet (scharnierpunt). Die afstand is bepaald puur door je voetlengte, welke lichaamslengte je ook hebt.

    Theoretisch heb je niet zoveel aan je ijzers enkele X cm's voor het draaipunt zoals Bernard al aangaf. Ook ver achter je hak ook niet (ook door ronding). Met vaste schaatsen is het draaipunt de punt van de schaats (afzetten bij de eerste stappen met de start op vaste schaatsen) en zou lengte vooraan wel uitmaken.

    Maar omdat het er raar uitziet als je een grote voet hebt met korte punten, wordt er ook procentueel meer punt en hak toegevoegd :)

Deel Deze Pagina