custom schoenen: seves of viking?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door rovar, 25 mrt 2008.

  1. rovar

    rovar New Member

    einde seizoen: tijd voor materiaalaanpassingen :D

    ik rij sinds twee jaar op de nagano gold 2005 sprint en daar ben ik dik tevreden mee. echter, ik schijn een te korte achillespees te hebben waardoor een diepere zit belemmerd wordt. ik haal geen kniehoek van 90 graden. een diepere zit is voor mij belangrijk om nog sneller te worden, vooral in de bocht.

    nu zit ik te denken aan custom schoenen: het schijnt dat je daarmee een korte achillespees kunt compenseren. navraag bij seves leert dat dat op drie manieren kan: teensprong verminderen, ophogen van de hiel of de binnenbal in de bodem laten zakken. voor alle oplossingen is een custom schoen nodig.

    ik ben aan het twijfelen tussen seves en viking. van de seves customs heb ik gehoord dat die heel hard zijn, geen comfort bieden omdat ze niet thermoplastisch zijn. verder staat seves wel bekend om de enorme kennis en ervaring die ze hebben.

    de custom vikings zijn wel gebaseerd op de thermoplastische kuip van de nagano gold 2005. daar verwacht ik dus eigenlijk meer van. alleen daar zie je er nog maar weinig mee rijden. ik weet niet of viking ook zo'n professionele "podologische" afdeling hebben

    ik wil dus weten wat jullie ervaringen zijn met seves vs de vikings, zodat ik een beter keuze kan maken.
  2. MargotBoerFan

    MargotBoerFan New Member

    dat zou wel zonde zijn van mn schaatsen, die ik in januari gekocht heb :p

    maar k heb geen ervaring met seves schoenen... helemaal geen ervaring behalve mijn eigen viking marathon I
  3. HenKKKK

    HenKKKK New Member

  4. rovar

    rovar New Member

    waarom?
  5. allard

    allard Active Member

    Ik zit er zelf ook aan te denken om over te stappen van Gold 2005 naar customs. Ik denk dat ik zelf de groothuis schoenen neem. Vooral omdat ik ook wat lastige voeten heb, en hij natuurlijk enorm veel kennis op dat gebied heeft. Verder is hij een stuk goedkoper dan de rest, en zit hij bij mij in de buurt.

    Het nadeel is wel dat hij nog maar relatief weinig ervaring heeft met schaatsen, aangezien hij volgens mij nog maar zo'n 5-10 jaar schaatsschoenen maakt.
  6. keessie

    keessie New Member

    Er zijn meer merken een overweging waard. Veel amerikanen schaatsen op Marchese, veel Canadezen op Van Horne. Hedrick op Simmons Racing.
    Het gaat er uiteraard om dat de schoen perfect sluit en dat je een optimale bewegingsvrijheid hebt, zonder dat je 'los' in de schoen zit.
    Als je de Internationale wedstrijden volgt, zie je heel wat merken voorbij gaan. Persoonlijk vind ik Van Horne mooi. Ik schaats zelf op de meest eenvoudige semi custom.
    Onderstaand aardig artikel, met aan de rechterzijde daarvan een link naar videopresentatie (die volgt dan na de reclame)
    http://www.ctv.ca/servlet/ArticleNews/s ... TopStories

    Wotherspoon heeft er toch een aardige prestatie mee gezet.

    misschien een overweging?
  7. Tjark

    Tjark Active Member

    't nadeel is dat je niet echt makkelijk van Van Horne langs kan gaan zonder Schiphol als tussenpunt te krijgen ;)

    Verder is er ook Bont die vooral in de skeelerwereld erg bezig is.

    Over de Viking customs: ik zie juist heel veel nederlandse toppers op Viking customs rijden, meer dan enige andere custom schoenenbouwer. Je herkent ze 'makkelijk' aan de zwarte hak (niet te verwarren met de zwarte-hak-skeeler-schoenen van Viking ;) )
    Btw een plaatje van Viking ervaring http://www.andrewlove.org/blog/blogpics07/vik13-big.jpg (even gelinkt vanaf Andrew Love's Viking Factory tour blog). Maar let dus ook op dat je dingen ziet als 'Gerard van Velde 7e paar'. Boven in 't plaatje zie je 4 dozen van Sven Kramer staan...


    Seves heeft veel expertise en ze zijn ook niet te beroerd om nadien nog aanpassingen te maken, want vergeet niet: ook custom schoenen kunnen niet goed zitten en aanpassingen achteraf nodig hebben!
  8. rovar

    rovar New Member

    daarom spreekt mij een thermoplastische custom zoals de viking meer aan: die kun je nadien nog vervormen mocht dat nodig zijn.

    (voor bont moet je overigens ook via schiphol)
  9. Tjark

    Tjark Active Member

    maar wat is daar dan anders aan dan de 2005 als hij eveneens thermoplastisch is?
  10. rovar

    rovar New Member

    ze gipsen je voet in de juiste (lees: diepe) schaats-stand, dus inclusief een hiel-ophoging o.i.d. om de te korte achillespees te compenseren.

    bij seves doen ze dat ingipsen in de juiste stand ook, maar hun kuip schijnt daarna niet meer goed aanpasbaar te zijn. de seves-kuip schijnt daardoor erg hard te zijn en koud aan te voelen. mocht je dan nog een drukpunt voelen, jammer dan...
  11. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    De customs van Groothuis zijn na de tijd nog aanpasbaar; die van mij zijn na 1 seizoen ietsje smaller gemaakt. Als Viking zoveel paren maakt voor rijders vraag ik me af hoe handig ze zijn....
  12. Timsen

    Timsen New Member



    NL toppers worden gesponserd door viking ;)
  13. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Viking betaalt zo ver ik weet niemand.. en besteed net zo veel aandacht aan welke topschaatser dan ook.
    Wel KRIJGEN de meeste toppers hun matriaal TE LEEN!!!
    Dat je bij VIKING dozen ziet staan met de nummers van schaatsers er op komt omdat ze alles bewaren. Een "oudere"rijder zal al snel 6-7 paar hebben staan.. (reken 1 paar schoenen per seizoen).
  14. Archi

    Archi New Member

    Volgens mij is het zo dat alle custom schoenen per definitie niet thermoplastische zijn. Er moet niet voor niets een mal gemaakt worden van te voren. De aanpassingen achteraf worden dan ook niet op dezelfde manier gedaan als bij de thermoplastische schoenen.

    Custom schoenen worden btw gemaakt van thermoharders. http://nl.wikipedia.org/wiki/Thermoharder
  15. keessie

    keessie New Member

    Mijn voet was de mal. De schaats was in oorsprong dubbelwandig leer met daartussen carbonfiber, bij de hiel en zijkanten. Van de achterzijde heb ik met een speciale spuit epoxyhars ingespoten en deze gemasseerd naar de zijkanten. De schoen aangetrokken en geformeerd op speciale manier. Na 15 minuten kon ik de schoen uittrekken en was deze geheel naar mijn voet gezet. Hij is nu wel bikkelhard en niet meer vervormbaar. Maar dat hoeft ook niet, want de schoen past perfect.
  16. Tjark

    Tjark Active Member

    en dat was met welke schoen?
  17. keessie

    keessie New Member

Deel Deze Pagina