Welke schoenen??

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door gaisdergerman, 2 jan 2008.

  1. gaisdergerman

    gaisdergerman New Member

    Hoe weet je dat je een goede schoen hebt en hoe bepaal je welke schoen je aanschaft?

    Ik rij zelf nu op raps lion en wilde op marktplaats een nieuwe set maples comet steel kopen. Omdat ik een maple schoen niet echt mooi vind (was eigenlijk de enige reden :oops: ) wilde ik een viking 2005 schoen. Helaas was ik net te laat en heeft iemand anders al de ijzers gekocht.

    Nu ga ik het geheel in de winkel kopen en heb ik wederom voor de maples comet steel gekozen. Nu wilde ik daar wederom een gold 2005 schoen op laten zetten, echter kost dit weer €150,- extra.

    Dus wie kan mij meer vertellen over schoenen en is de maple G4 een goede keuze of is de viking 2005 zijn meerprijs zeker waard?
  2. Gompy

    Gompy Member

    Uit ervaringen van mede schaatsers kan ik je vertellen dat de maple schoenen heel erg gaan stinken, ook als je normaal geen zweetvoeten heb. Verder zijn de schoenen niet vervormbaar (volgens mij zo niet verbeter maar), wat bij de Viking wel het geval is. Of je moet de maples bij Groothuis laten maken, maar dat zit je toch echt rond de €1000 alleen voor schoenen en ook die gaan stinken
  3. Lynn

    Lynn New Member

    mijn maples stinken nooit
    Bovendien zijn ze wél vervormbaar!
  4. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    De customs van Groothuis zijn iets van 750, geen 1000 euro...

    Stinken doen ze wel maar deo doet wonderen en ze zijn zeker wel vervormbaar.
  5. Gompy

    Gompy Member

    Dan zat ik er wat vervormen betreft naast. Een marathon ploeg genoot heeft dit jaar nieuwe schoenen bij Groothuis gekocht. Het eerste paar is 1000 euro. Dat komt door het maken van de gipsafdrukken en de schoenen daarna idd 750 euro. Maar ook deze dingen stinken als een bunzing. Ik vind dat voor die prijs eigenlijk niet kunnen, maar verder zijn het zeker mooie schoenen die denk ik ook prima zitten. Back on topic ik zou gewoon kijken welke schoen het beste zit (binnen budget). En daarna pas kijken naar het uiterlijk. Als die Maple schoenen goed zitten en ze bevallen zal ik ze persoonlijk op het uiterlijk niet laten liggen.
  6. fred

    fred Member

    Heb net even een snuifje genomen, maar met dat stinken van (mijn) Maples G4 valt het ook wel mee hoor... 't is alleen even adem inhouden/niet je neus er in steken wanneer je ze uittrekt na het schaatsen 8) 8) 8)
    Verder eeen (voor mij) prima schoen, lekker stevig, ik denk dat een Gold 2005 iets minder hard/stijf is. Maar dat is gewoon een kwestie van passen, voelen wat 't lekkerst zit.

    En inderdaad, 750 euri aan schoenen (de customs) uitgeven die dan nog stinken ook.... zou niet mogen.
  7. gaisdergerman

    gaisdergerman New Member

    Dat het een kwestie van passen is heb ik al vaker gehoord, maar hoe kan je een schoen nu goed passen als hij nog niet naar je voet is gevormd.

    Ik ga komend weekend maar weer eens kijken welke schoen ik voor rond de €300,- kan krijgen. Mijn maximale budget is toch maximaal €900,-. Iemand misschien nog een aanbeveling voor mij (de viking gold schoen zit ik zelf aan te denken)?

    Maar zal in ieder geval gaan passen. Bedankt voor de tips!
  8. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Het eerste paar Customs van Groothuis kost 749 euro. Als er geen nieuwe leest gemaakt hoeft te worden de volgende paren 599...

    (bron: www.groothuisschoenen.nl)
  9. Gompy

    Gompy Member

    Het is idd lastig om schoenen goed te passen zonder dat ze vervormd zijn. Ik heb dit zelf ook gehad en ik heb gewoon al die schoenen verwarmd gepast. Verder zijn aan de hand van de eigenschappen die schoenen hebben bepalen of iets je kan bevallen of niet. Ik heb zelf een hekel aan een erg harde schoen. Vooral het laatste stuk tot aan de knokkels zeg maar (zoals bij de gold 2000(5) en de maples). Ik heb uiteindelijk gekozen voor de normale Gold schoen. Kon ook kiezen voor de special schoen, maar om een rede die ik nu niet meer weet ik heb de Golds gekozen. Veel suc6 met passen
  10. Gompy

    Gompy Member

    Dan zal ik verkeerd ingelicht zijn denk ik. De prijzen vallen mij mee dan. Misschien is het voor mij ook interessant alleen een eind weg.
  11. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Zelfs als een schoen verwarmd wordt en goed naar je voet staat, is dat nog geen garantie tegen drukpunten. Die kunnen altijd ontstaan, zelfs als je ze al een tijdje hebt, bijv na de zomer weer eens het ijs op stapt.

    Je kunt ze in ieder geval zonder sokken, met de veters eruit en de tong naar voren geklapt aandoen. Da's voor de maat. Je tenen mogen net de voorkant raken. Bij het veteren worden je voeten naar achteren getrokken en zitten ze goed.

    Ik denk dat je toch maar gewoon moet gaan proberen. Voeten zijn zo verschillend, over 'de beste schoen' kan niemand je adviseren. De schoen die mij het beste zit is voor jou misschien een draak. Het is het verbindingsstuk tussen voet en schaats en daarmee het belangrijkste onderdeel voor je schaatsplezier. Dus op de schoen zou ik in ieder geval nooit bezuinigen. Liever een lelijke goed zittende dan een mooie waar je last mee hebt.

    en over stinkschoenen: bij besteding van het door jou genoemde bedrag kan er best wel een busje deo gratis worden verstrekt door de leverancier ;-)
  12. gaisdergerman

    gaisdergerman New Member

    Ik vandaag mijn maples (G4 schoen met laser comet steel) opgehaalt en voor het eerst uitgetest.

    Het was wel erg wennen en het schaatst ook heel anders dan mijn raps. Bij het neerzetten van mijn rechtervoet hoorde ik iedere keer een raar geluid. Ik werd dus meteen met de neus op de feiten gedrukt. A.s. maandag heb ik training en dan zal ik vragen hoe ik er dit uit kan krijgen.

    Verder zijn erg schijne schaatsen en als je iets fout doet hoor je dat meteen :). Op zich wel makkelijk.
  13. keessie

    keessie New Member

    Van Horne

    Ik heb sinds kort 'Van Horne Long Track Stock'. Véél harder dan de viking marathon. Ik heb ook ineens veel meer grip en kan meer druk uitoefenen.
    De schaats is met epoxy kunsthars ingespoten en kan niet meer vervormen. Ik heb nog geen drukpunten gemerkt (behalve bij mijn kleine teen en klein beetje).
    Als ik nu een uur geschaatst heb, zien mijn voeten er nog normaal uit.
    De vikings die ik had waren zo oud dat deze alleen maar om mijn voet gegoten zaten als ik de veters zo hard aantrok dat deze bijna braken (en na een uur waren mijn voeten bijna afgestorven).
  14. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    De Maple-fluit ;)

    Ja, als je je ijzer niet goed neerzet en vooral je gewicht er niet opzet dan gaatie fluiten :)
  15. gaisdergerman

    gaisdergerman New Member

    Ging gister gelukkig al een stuk beter, heb de fluit bijna alleen maar gehoort bij het remmen :).

    Ik heb alleen wel last van blaren, op de bovenkant van mijn teen :s. Omdat ik een brede voet heb en omdat mijn tweede teen groter is dan mijn grote teen denk ik dat mijn voet ligt gebogen in de schoen zit. Hierdoor kom ik met de bovenkant van mijn teen ligt tegen schoen aan (gebogen tenen).
    Hopelijk heb ik er over een paar weekjes geen last meer van, anders gaat hij nog een keer in de oven en hopelijk is het dan opgelost.
  16. gaisdergerman

    gaisdergerman New Member

    Vanaf vandaag zijn we minimaal een week uit de roulatie :(.

    Ik was aan het trainen en we moesten een glijstart maken en dan 100 meter vol aanzetten. Toen ik de boch in kwam merkte ik dat mijn schaats niet goed stuurde.

    Ik in de volgende bocht stoppen en kijken of er iets met mijn schaatsen aan de hand was. Ik zag dat beide veren gewoon vast zaten dus ben weer begonnen. Eerst nog een ronde rustig uitgeschaatst en toen weer volle bak.

    Na 50 meter val ik vol achterover op ijs. Op het moment dat ik viel voelde ik mijn ijzer onder mijn schoen schieten. Het bleek dat de achterste schroef die het ijzer bevestigd aan de schoen los was geschoten. Hebben ze dus gewoon niet goed vastgedraaid. In het vervolg ga ik dat maar eens controleren. Ik denk dat hierdoor ook het fluiten van het ijzer kwam.

    Gevolg: gruwelijk last van mijn stuitje en ik verwacht iig zeker een week niet te kunnen schaatsen :S. Baal er echt stevig van. Moraal van dit verhaal: Als je nieuwe schaatsen koopt draai altijd nog een keer aan alle schroefjes.
  17. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Oww shit zeg! Dat vind ik lullig voor je hoor. Beterschap en hoop dat je snel weer op het ijs bent.

    Het fluiten komt doordat je je ijzer niet precies in glijrichting op het ijs plaatst. Heeft hetzelfde effect als het gepiep bij remmen. De oorzaak zou idd wel eens kunnen zijn dat de handel los zat.

    Controleer trouwens voor de gemoedsrust ook even de moertjes en boutjes :wink: Zitten er meer van aan je schaats dan schroeven.

Deel Deze Pagina