Finishen

Discussie in 'Techniek & training' gestart door SprintMaster, 12 nov 2007.

  1. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Naar aanleiding van de spannende races in SLC waar soms centimers het verschil maakten (denk aan Wotherspoon-Davis op de 1000m) , ben ik wel benieuwd wat de kenners nu de beste manier vinden om te finishen.
    In het skeeleren heb je de spagaatfinish waar sommigen (bv. Sjoerd Huisman, tevens marathonschaatser) nog wel een metertje mee kunnen winnen. Is er bij het schaatsen iets soortgelijks mogelijk? Wat je bij schaatsers steeds ziet is dat ze wel voetje voor doen, maar het effect daarvan lijkt wat klein.
  2. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    voetje naar voren heeft wel enig effect, maar til de punt niet op... de meting vindt op beperkte hoogte plaats en je tilt je schaats er zo overheen... Met de transponders ben je daar wel weer vanaf...
  3. SURSS

    SURSS New Member

    Klinkt heeel bekend 8)
    Ben een paar weken terug zo een PR misgelopen. Mijn voet was zo'n 20 cm boven het ijs :cry:. Heb mijn les nu wel geleerd.
  4. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    Jemig, hoe krijg je bij het schaatsen je voet 20 cm boven het ijs!
  5. Nick

    Nick New Member

    Spagaat op het ijs kan ook:

    Op je ene knie gaan zitten en je andere been naar voren steken, heeft cker meer effect dan alleen voetje naar voren omdat je veel dieper komt en daardoor dus verder, maar als je in een marathon valt door dat je probeert eerder te finishen word je gedeklasseerd dus je moet wel weer opstaan.

    En gues what... Ik kan um 8)
  6. ijsmonster

    ijsmonster Member


    Gewoon... voetjes in de lucht. ruggetje over de finislijn (billetjes eerst) \o/


    ........|...... __|
    ((( o/___/ ............ ...........-> -> -> //////
  7. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Zag zopas nog de finish van Wennemars op de 1500 m. Knap hoe hij zijn ene schaats precies op het juiste moment vooruit schoof. 8) (en dat met die verzuring) Kon bijna niet mooier. :D
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het kan dus wel bij het schaatsen, de spagaatfinish. Dit gebeurde er afgelopen zaterdag bij de marathonwedstrijd in Utrecht. :D

    [​IMG]
  9. allard

    allard Active Member

    Ik zie daar volgens mij ook een vliegende schaatser :D
    En die huisman heeft nu mooi kapotte schoentjes.

    Eigenlijk wel jammer dat die spagaatfinish er in komt. Nu moet eigenlijk iedereen dat leren om te kunnen winnen. Enige probleem is vaak dat schaatsers niet zó'n gevoel hebben daarvoor. Skeeleraars zijn veel handiger in dat soort dingen.

    En op de foto is ook goed te zien wat het verschil nou is tussen de spagaat, en de normale finish: Huisman is bij de finish, terwijl zijn heup (mooi referentiepunt lijkt mij) nog wel 10-15 cm achter die van Timmerman is, die nog weer zo'n 10 cm tot de lijn moet goedmaken.
  10. gijs

    gijs Member

    gewoon een vriend vragen of hij even zijn schaatst langs de tijdwaarneming haalt :wink:
  11. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Tsss.. mooie foto. Staat de voorpoot van Huisman nog wel op het ijs trouwens?

    Mss is het tijd dat er hele kleine glij-ijzertjes op de neus van de schoen worden gemonteerd voor dit soort finishes. Of een klapschaats die super-ver openklapt zodat je toch gewoon op je ijzers kunt doorglijden :)

Deel Deze Pagina