Langebaan op shorttrackschaatsen?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Marcel, 18 dec 2006.

  1. Marcel

    Marcel New Member

    Ik ga na de kerstvakantie schaatslessen volgen. Via via ben ik aan shorttrackschaatsen gekomen. Ze zien er goed uit (zeg ik als leek) en zijn volgens de verkoper ook nog z.g.a.n. De ijzers zijn van maple premium vaste.
    Mijn vraag is eigenlijk: kun je daar wel goed mee de langebaan op? Wat is eigenlijk het verschil met "gewone" schaatsen?

    bij voorbaat dank
    Marcel
  2. Catwoman

    Catwoman New Member

    Shorttrackschaatsen zijn iig ronder gebogen dus je kunt er zeg maar geen rechte stukken mee schaatsen. Ik ben ook niet echt een expert, maar ik zou er wel even goed naar laten kijken dus.
  3. doddeltje

    doddeltje Member

    messen staan ook extreem naar links (dus buiten op de linker schaats, binnen op de rechterschaats)

    op een 400m baan ga je niet veel kunnen uitrichten met shorttrackschaatsen, tenzij je de messen wat meer naar het midden zet. Die ronding is niet zo aangenaam op het rechte stuk, maar er valt mee te leven
  4. allard

    allard Active Member

    Waar een wil is is een weg:

    1. Zet je schaats goed in het midden van de schoen. Dan spoor je op de rechte stukken ook goed. Dit is bij langebaan veel meer van belang dan bij shorttrack, waar de bochten nr1 prioriteit zijn.
    2. Laat je buizen rechtbuigen. Anders blijf je slechte rechte einden rijden door de gebende buizen.
    3. Laat een langebaanronding in je mes slijpen. Anders sta je niet, maar zwabber je gewoon.

    Als je deze stappen volgt, kan je denk ik redelijk op een 400m baan rijden. Het zal niet zo vloeiend gaan als met echte schaatsen, maar het moet kunnen.
    De schoenen bij shorttrack zijn vaak wel iets stugger dan bij langebaan, dus als je later echte langebaanschaatsen koopt, kan het ineens een stuk minder lekker gaan door de slappere schoen.
    Let er trouwens wel op dat dit niet een trucje is dat je even wekelijks kan herhalen om van shorttrack naar langebaan te gaan. Dan zijn je messen binnen no-time versleten, en zit je steeds te klooien met afstelling
  5. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Zag vanavond toevallig iemand lekker rijden op shorttrackschaatsen op de lange baan. Het kan dus wel maar of het echt lekker is...
  6. Flurie

    Flurie New Member

    Afgelopen weekend waren er in Breda de belgische kampioenschappen. Daar reden een aantal mensen op ST schaatsen. Reden natuurlijk geen toptijden, maar ging ook niet super slecht.
  7. doddeltje

    doddeltje Member

    reden die 2 shorttrackers op shorttracks???

    dan is 42s op de 500m rijden, in je eerste langebaanwedstrijd, toch wel behoorlijk sterk :shock: :shock: :shock:
  8. Krijn

    Krijn Member

    zeker als je zijn opening zag van 10,9!!!!!
  9. doddeltje

    doddeltje Member

    openen kunnen die mannen natuurlijk wel. Maar Flurie, die 2 shorttrackers reden dus niet op klappers?

    (hij moest op de 500m trouwens tegen Nand, de sukkelaar. Aan iemand die in 15s openent heb je nu niet bepaald veel :lol: :lol: )
  10. Flurie

    Flurie New Member

    Ja, op orginele ST schaatsen, dus geen klappers...
    Hij gaf ook aan dat er meer verschillen zijn. Een 1500 bij ST is echt rustig beginnen en snel eindigen, bij LB is het gewoon hard weggaan en zien waar het schip strand. Verschil is natuurlijk dat je bij LB alleen rijdt en niet met een hele groep samen.
  11. ..Boris..

    ..Boris.. New Member

    mijn goed wat een gezwijmel flurie, langebaan schaatsen doe je gewoon niet op ST schaatsen. Je moet niet de authentieke waarde ervan weghalen door op ST schaatsen te gaan rijden. Je rijdt toch gewoon voor lul....
  12. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    zonder probeersels nooit vooruitgang ;)
  13. doddeltje

    doddeltje Member

    tja, die mannen kwamen recht uit de shorttrack. Hadden nog nooit langebaan gereden, en wilden het gewoon eens proberen. Dan is het logisch dat je niet onmiddellijk gaat investeren in langebaanschaatsen

    als je dan zonder ervaring, op shorttracks 42s rijdt, dan heb je talent, en is het de moeite om in het langebaanschaatsen te gaan investeren. Ik hoop dat ze dat gaan doen, zou goed zijn voor het Belgische langebaanschaatsen :wink:
  14. pijn=fijn

    pijn=fijn New Member

    Die schoenen zijn lekker hoog, perfect dus voor beginners. Die ijzers als je ze recht onder zet, recht laat buigen en misschien nog een beetje minder rond maken, is het wel goed.

    Doen dus.
  15. Marcel

    Marcel New Member

    Bedankt voor jullie reacties. Ik zal ze bij een schaatsspecialist langbaan-klaar maken. Ga er in ieder geval op beginnen :roll:
  16. doddeltje

    doddeltje Member

    volgens mij ben je beter af met een stel losse ijzers te kopen en die onder die shorttrackschoenen te zetten

    zal niet zoveel duurder zijn, en je houdt die shorttrackijzers, als je dat ooit eens zou willen uitproberen
  17. allard

    allard Active Member

    Dan moet je goed zoeken: shorttrack schoenen en onderstel hebben een 165mm steek, net zoals skeelers.
    Je zal dus zeer beperkt zijn in het aantal onderstellen waar je uit kan kiezen. Van de populaire merken heeft Maple wel 165mm versies van hun onderstellen, maar die kom je zelden op vooraad tegen in winkels. Je kan ze wel gewoon bestellen.
  18. Flurie

    Flurie New Member

    Dat was de vraag toch ook helemaal niet. En zolang zij op ST schaatsen nog sneller rijden dan jij op je klappers moet je ff je mond houden he...
    Dan pas rij je voor l*l

Deel Deze Pagina