Nieuwe schaatsen?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Olivier, 8 okt 2006.

  1. Olivier

    Olivier New Member

    Ik moet met mijn Viking laag model, altijd veel corrigeren op het ijs, en krijg dus gauw last van zere voeten, of het naar binnen doorzakken.
    Nu zou ik graag nieuwe schaatsen gaan kopen met een thermoplastische schoen, waarmee ik dan veel meer stabiliteit hoop te krijgen in mijn voeten.
    Maaaaar, kan iemand mij vertellen, voordat ik 600 euro ga uitgeven, of het die investering wel waard zal zijn. :roll:
  2. rovar

    rovar New Member

    het antwoord is ja.

    je geeft zelf al aan wat je probleem is en wat de voordelen van een thermoplastische schoen zijn. even opletten, want er zijn verschillende soorten thermoplastische schoenen. ik heb alleen ervaring met viking. de "nagano marathon speciaal" is thermoplastisch, maar bijvoorbeeld de "nagano gold 2000" heeft een extra lang doorlopend contrefort voor nog meer steun. maar ja die is ook duurder. ik heb het jaren met de "nagano marathon speciaal" gedaan en heb er veel plezier van beleefd. toen ik overstapte naar de nagano gold 2000 begonnen de problemen: de stugheid die nodig is voor de steun brengt meestal drukpunten met zich mee. oppassen dus.

    (heb nu de nagano gold 2005: biedt heel veel steun en toch geen drukpunten, lijkt tegenstrijdig maar waar)
  3. allard

    allard Active Member

    Het verhaal van de gold 2000 en de gold 2005 kan ik bevestigen: ik heb dit weekend voor het eerst op m'n nieuwe gold 2005 gereden, en ze zaten echt heerlijk. Strak om m'n voet, en veel comfort. 8)

    Als je niet al te veel ambitie hebt kan je het ook met een goedkopere thermoplastische schoen doen, zoals een Viking Allround of Speciaal.
    De vaste versie hiervan is van beide 440 euro, en de klapversie is voor beide 640 euro.

    Je kan dan ook nog in plaats van de standaard onderstellen een iets simpeler onderstel nemen (zachter staal, zwart glijgedeelte), dan kom je uit op 380 voor vaste, en 535 voor de klappers.

    De prijzen van andere merken onderstellen weet ik niet zo uit m'n hoofd.
  4. Olivier

    Olivier New Member

    Dat van de drukpunten met de gold 2000 is inderdaad waar.
    Een vriend van mij heeft ze vandaag voor het eerst aangehad, en had 2 flinke blaren op de voeten aan de buitenkant van zijn enkels.
    Is het dan mogelijk om deze drukpunten extra uit te laten kloppen?
  5. Olivier

    Olivier New Member

    Ik twijfel tussen de gewone Gold, of de Gold 2000.
    Zit hier enig verschil in behalve de flap met rits?
  6. rovar

    rovar New Member

    er is iets aan de drukpunten te doen ja. eerst plaatselijk warm maken met een fohn, en dan het drukpunt indeuken met een knobbeltang. als je geen knobbeltang hebt, hier een amateuristisch trucje: pak een grote knikker en de dop van een colafles: hou de knikker in de binnenkant tegen het drukpunt, en de dop op dezelfde plek aan de buitenkant. dan met een kleine waterpomptang de knikker en dop naar elkaar toe knijpen. voila, het drukpunt is weg.

    nadeel van indeuken is natuurlijk dat je op die plek weer minder steun hebt. afgelopen seizoen heb ik hiermee liggen sukkelen: ik had een groot gedeelte van het seizoen een drukpunt op de rechterenkel die ik maar niet weg kreeg, en er een enkelkneuzing met vochtophoping aan over hield. uit wanhoop heb ik de nagano's 2005 aangeschaf, en kan zeggen dat ik nergens meer last van heb, omdat de binnenkant veel zachter is. :D
  7. rovar

    rovar New Member

    "De Gold 2000 schoen heeft in tegenstelling tot de Gold schoen een verlengd en verhoogd contrefort en een met kevlar verstevigd hielgedeelte voor extra stabiliteit"

    http://www.viking.nl/shopnl/ProductDeta ... =&pricemax
  8. allard

    allard Active Member

    Als je al twijfelt tussen verschillende Gold's, waarom zou je geen 2005 nemen? Hij zit stukken beter dan de 2000.

    Hier trouwens een plaatje van wat volgens mij het grootste verschil is tussen de gold en de gold 2000.De rode lijn geeft aan waaronder het harde gedeelte begint. Ik geloof dat die lijnen ongeveer hier lopen(misschien iets hoger bij de gold), maar verbeter me gerust.
    [​IMG]
  9. Olivier

    Olivier New Member

    Als ik op het plaatje kijk, denk ik inderdaad dat de Gold 2000 iets meer steun zal geven, maar tegelijk misschien ook wel extra druk op de zijkant van de enkels.
    De Gold 2005 is natuurlijk mooier, beter, maar ook weer een stuk duurder.
    Ik als recreant vind zo'n 600 euro wel de limiet (en mijn vrouw ook!)
  10. allard

    allard Active Member

    Maar wil je nou klappers, of zijn vaste schaatsen ook goed?

    Met het lijstje hieronder kan je trouwens ongeveer je eigen schaats van viking samenstellen. De schoenen zal je wel snappen. Het verschil tussen de buizen Marathon Sprint en Speciaal is de hoogte: de sprint is 5mm hoger.
    Het verschil tussen de Speciaal/sprint en de 1/Mid is de kwaliteit van het glij ijzer. De mid heeft een iets zachter glijgedeelte.
    Je zal hier als niet-wedstrijdrijder niet veel van merken, enkel dat ze iets sneller bot kunnen worden.

    Bij de Nagano versies is het exact hetzelfde verhaal:
    Nagano 1: instapmodel
    Nagano speciaal: extra hard staal
    Nagano sprint: speciaal+5mm

    Je kan dus door zelf samen te stellen een gold 2005 met klap voor 680 euro krijgen(Nagano 1 onderstel), of met vaste schaatsen voor 525 euro, terwijl de gold en de gold 2000 voor klap 635 resp. 665 en voor vast 510 resp. 480 euro te krijgen is. Hierbij ga ik bij al deze voorbeelden uit van de Goedkoopste buis van viking.

    Conclusie dus: Als je twijfelt tussen de gold en de gold 2000, neem de 2005 dan ook serieus in overweging. De schoen is los maar 15 euro duurder dan de 2000, en voor het grote extra comfort zou ik die 15 euro extra zelf maar al te graag uitgeven.

    Als je toch klappers wil, voor de prijs van vaste, kan je ook eens kijken naar finn onderstellen. Die hadden al een klapset voor 181 euro(stouwdam)Ik weet alleen niet zoveel over deze onderstellen, maar voor iemand die geen wedstrijden rijdt is het denk ik geen probleem.

    In dit lijstje zijn trouwens de nagano setjes waarschijnlijk de versies met de massieve, zwarte beugel. Dus niet de rode met gaten.

    Ik hoop dat het met dit verhaal wat duidelijker wordt voor jou om schaatsen te kiezen die het beste bij jou passen.

    Onderstellen:

    Buizen: (prijs per stuk)
    100 €-Marathon Sprint
    92,50 € - Marathon Speciaal
    55 € - Marathon I/Mid

    130 €-Klapset (ongemonteerd)
    15 € - Set Marathon potten Hoog of Laag

    Onderstellen: (prijs per paar)
    425 €-Nagano Sprint
    400 €-Nagano Speciaal
    295 €-Nagano I
    89 € - Aluminium Klapschaats onderstel

    Schoenen

    300 € - Marathon Thermo Breed
    240 € - Marathon Speciaal
    190 € - Marathon I
    160 € - Marathon Mid
    240 € - Viking Allround
    340 € - Viking Gold
    370 € - Viking Gold 2000
    370 € - Viking Skeelerschoen 2002
    385 € - Viking Gold 2005
    190 € - Viking Option
    240 € - Viking Speciaal (met voet- en hakplaten)
    260 € - Viking Speciaal L/C (met voet- en hakplaten)
  11. rovar

    rovar New Member

    ben ik het mee eens, maar allard je moet ook een beetje rekening houden met olivier's wensen, ambitie en budget. olivier, overweeg ook eens de "nagano marathon speciaal", ook in allards lijstje. echt een prima setje voor jouw budget:
    http://www.viking.nl/shopnl/ProductDeta ... =&pricemax

    ik raad je persoonlijk de nagano gold 2000 i.i.g. af om eerder genoemde redenen.
  12. allard

    allard Active Member

    Daar heb ik het een aantal posts eerder ook al over gehad, maar aangezien hij later in de thread aangaf te twijfelen over de gold en de gold 2000, gaf ik aan dat hij beter de 2005 kon nemen.

    Zoals ik eerder al zei: de marathon speciaal of allround zijn ook prima schoenen. De TS zou ook serieus naar deze modellen kunnen kijken als hij de golds toch te duur vindt.
  13. Olivier

    Olivier New Member

    Ik denk dat ik voor de losse schoen Gold 2005 ga, met de Nagano klapset, of vaste buizen.
    Ik weet niet of ik ook nog eens veel baat zal hebben met klappers.
  14. allard

    allard Active Member

    Die vraag kan je het beste laten beantwoorden die jou wel eens ziet schaatsen. Diegenen kunnen aan de hand van je techniek beoordelen of je er aan toe bent.

    Verder: Je zou ook gewoon een keer naar een winkel toe kunnen gaan en even met je hand voelen hoe de schoen van binnen voelt. Het geeft geen perfect beeld, maar je voelt wel ongeveer hoe hard hij zal zijn, ook bij evt. drukpunten.
  15. Olivier

    Olivier New Member

    Allemaal bedankt alvast voor jullie reacties en adviezen!
    Ik heb er in ieder geval een paar nuttige tips uit kunnen halen.
    Ik ga as weekend waarschijnlijk eens kijken bij Azzuri in Breda wat de grootste verschillen zijn van de Gold, de Gold 2000, Gold 2005, en mischien ook nog wel de Nagano Marathon Special.
    Het gaat mij er in ieder geval om de best passende schoen te kopen, en dan zie ik wel wat voor buizen er onder gaan.

    Jullie horen wel wat het geworden is!
  16. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Yes, jij snapt het!! :D
  17. Acro

    Acro New Member

    Als je niet te veel ervaring heb en nog niet helemaal rechtstaat dan zou ik de gold2000 en 2005 uit je hoofd zetten, het lijkt wel als of je er veel steun aan heb maar als je er niet goed opstaat werkt het in je nadeel en doet het alleen maar pijn bij het schaatsen.
  18. rovar

    rovar New Member

    acro, zit wel wat in, vandaar dat ik de iets stuggere marathon-schoen adviseerde. lijkt mij vanuit de viking laag-schoen de volgende stap richting "aangeleerde" stabiliteit. als je stabiliteit optimaler is, kun je gaan denken aan een echte stugge schoen. ben met je eens dat een stugge schoen i.c.m. matige stabiliteit of techniek voor veel pijn gaat zorgen...
  19. Olivier

    Olivier New Member

    Vorige week dan eindelijk nieuwe schaatesen gekocht, breek ik 2 dagen later mijn pols met fietsen!!
    Balen dus, maaaar afgelopen donderdag dan voor het eerst voorzichtig geprobeerd.
    Ik ben toch overstag gegaan voor de 2005 schoen, met de Nagano klapset.
    Ik moet zeggen dat ik eerst erg huiverig was voor de schoenen, maar ze zitten behoorlijk goed. Nagenoeg geen pijn in de voeten gehad, en ook geen blaren. Ze geven absoluut veel steun, en ik sta er, boven verwachting, redelijk recht boven.
    Nu nog leren schaatsen met de klappers natuurlijk, want dat is toch behoorlijk anders schaatsen, vooral in de bochten. In het begin gleed ik constant weg in de bocht, maar na een paar rondjes ging het al wat beter.
    Ik zal eens goed techniek moeten gaan leren, misschien wel een paar lessen volgen of zo.
    Maar het is nu vooral een kwestie van kilometers maken, en de voeten eerst eens goed neer zetten.

    wordt vervolgd!
  20. Martin

    Martin New Member

    Ik ben ook van plan om nieuwe schaatsen aan te schaffen en ben net als Olivier een "fanatieke beginner" en wil wel iets kopen waar ik over een jaar geen spijt van heb.

    Voor het setje Viking Gold 2005 en een stel klappers Nagano Special ben je volgens het lijstje van Allard dus zo'n € 785,00 kwijt, is dit een advies prijs of zijn er goede adressen van speciaalzaken die dit tegen een lagere prijs aanbieden?

    Zonde als je al die berichten lees over de Viking Gold 2000 en de problemen die vele rijders ermee gehad hebben.

    Wat is jullie advies met of zonder sok in de 2005 i.v.m. het plakken van de schoen?

    Ben ook benieuwd naar de verdere ervaringen van Olivier........

Deel Deze Pagina