Evo adore vs Evo Xenon of Helium

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door nofx, 5 nov 2015.

  1. nofx

    nofx New Member

    Hoi Schaatsers,

    Ben een beginnend schaatser en zit te kijken naar nieuwe schaatsen.

    Zelf zit ik nu een beetje te twijfelen over een Evo Adore vs Evo Xenon of Helium.
    Heeft iemand toevallig ervaring met de verschillen van deze schaatsen ?

    Zelf les ik zelf al op Evo Adore, en bevallen redelijk goed ... alleen na een paar rondjes wel wat pijntjes.
    Misschien is dit normaal ? Maar mss zijn de xenon of helium ... comfortabeler ?

    Vind het zelf de prijzen namelijk niet echt goedkoop (kom ik ook maar net om de hoek kijken..), maar heb er uiteindelijk wel voor over.

    Groeten,
  2. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Hoi Nofx,
    Na een paar rondjes al pijntjes? Dat is sowieso niet goed. Om wat voor pijntjes gaat het?
    Als het drukpuntjes zijn die je voelt, dan zou ik terug gaan naar de winkel waar je ze gekocht hebt om ze uit te laten knobbelen of opnieuw te verwarmen.

    Als het gaat om kramp in bijvoorbeeld de voorvoet of in de voetholte dan kan het zijn dat de schoen te breed is of te smal. De vraag is dan of een duurdere schoen van hetzelfde merk dit op gaat lossen. Ikzelf heb bijvoorbeeld hele smalle enkels, maar bredere voorvoeten. Daarnaast heb ik behoorlijk last van overpronatie. Ik rijd geen Evo's omdat die mij niet passen. Het is bij Evo (ook de duurdere) zo dat alleen het contrefort thermoplastisch is en niet de hele kuip. Heb jij dezelfde voeten als de leest die ze bij Evo gebruiken dan heb je geluk. Heb je afwijkende voeten dan zou ik adviseren om te kijken naar Maple, Marchese of Vikings. Deze schoenen zijn iets duurder, maar zijn wel beter naar je voet te vervormen. Bovendien heeft elke schoenmaker zijn eigen leest en wie weet past die wel beter bij jouw voet.

    Heb je geen last van drukpuntjes of kramp maar meer van spierpijn rond de enkels, dan kan het meerdere oorzaken hebben. Allereerst zou het door je techniek kunnen komen. Wat zegt jouw leraar over je enkelhoek? Maak je die wel klein genoeg? Zo ja, dan kan het mogelijk komen door de stand van je ijzers onder de schaats. Deze moet bij de enkel recht onder je achillespees staan. Dit kan je checken door op het droge je schaatsen aan te trekken en de veters los te laten. Ga nu op 1 been staan. Lukt dit? dan staan ze goed. Blijft je schaats omklappen? dan staan ze te veel naar buiten of naar binnen. Trek een lijn langs je achillespees door de schoen en plaats je ijzer daar waar die uitkomt. Van daaruit maak je kleine aanpassingen (millimeterwerk) naar links of naar recht net zolang tot je wel in balans kan staan. Als je beide enkels gedaan hebt ga je naar de voorkant toe. Ga zitten op een stoel, doe je ogen dicht en til je voeten (met je schaatsen aan) op, ontspan je enkels helemaal en plaats nu je voeten voor je gevoel recht naar voren weer op de grond. Doe je ogen open en kijk naar je ijzers. Staan ze recht naar voren? prima. Staan ze niet recht naar voren dan kan je kijken of je kleine aanpassingen kunt maken. Meestal horen je ijzers voor tussen je grote teen en je tweede teen in te staan. Maar ook dit is millimeterwerk. Uiteindelijk komt het uit op gevoel bij het schaatsen. Je moet het gevoel hebben dat je op het rechte eind je schaatsen recht naar voren kunt plaatsen zonder dat ze gaan krassen of glijden.

    Zit je goed diep en staan de ijzers goed onder je voeten, maar heb je nog steeds het gevoel dat je niet genoeg steun krijgt rond de enkels - met name als je harder door een bocht heen gaat? Dan kan een stevigere schoen uitkomst bieden. Ik heb zelf geen ervaring met Evo's, maar over het algemeen kun je met schaatsen stellen dat hoe duurder de schoen hoe meer steun die geeft. Voor 150 euro meer koop je gewoon meer schoen. Van de verhalen die ik hoor geven Evo's veel steun voor de prijs die je betaald ten opzichte van concurrenten, maar dit gaat dus wel ten koste van aanpasbaarheid en van materialisatie en afwerking. Je ziet dit al terug op de foto's op de website van Evo zelf, maar je ziet het ook zeker na een jaar gebruik op de ijsbaan. Alle waar is naar zijn geld, zullen we maar zeggen.
    Laatst bewerkt: 6 nov 2015
    Schaatsmuis vindt dit leuk.
  3. dsdevries

    dsdevries Active Member

    P.S. De beslissing voor een duurdere of goedkopere schoen hangt ook af van jouw ambitieniveau. Hoe hard schaats je nu en hoe hard wil je schaatsen? Wil je met het groepje weisenzee schaatsers mee schaatsen die rondjes 42' / 44' op de binnenbaan rijden, dan voldoen een paar goedkopere Evo Adores, Viking Marathon Specials of Silvers, Maple SL-800 of RL-7000s. Wil je wedstrijden gaan rijden met rondjes 30' / 32', dan zal ik altijd adviseren om voor een stevigere schoen te gaan zoals de Marchese, Viking gold 2005, Maple GL-90 of Evo Helium. Weet je nog niet wat je uiteindelijk wil bereiken maar schaats je nu al met gemak rondjes 42'/44' en heb je het idee dat er nog progressie in zit, dan zou ik ook voor een stevigere schoen gaan.

    Ik zou sowieso altijd adviseren om naar een goede schaatsspecialist te gaan en thermoplastische schoenen nooit via internet aan te schaffen. Je moet daarna namelijk altijd nog naar een specialist om ze naar je voeten te vormen en daar kunnen zij ook weer geld voor vragen. Ga je dit zelf doen, dan vervalt in veel gevallen je garantie. Een specialist kan jou ook helpen de juiste schoen voor jouw voeten uit te kiezen. Een goede schaatswinkel in het centrum van de randstad is Jan van der Hoorn in Ter Aar.
    Laatst bewerkt: 6 nov 2015
  4. nofx

    nofx New Member

    dtsdevries, Dankje dankje voor je zorgvuldige en uitgebreide tekst.
    Helaas ben ik dan nog een beginner (hou me dus nog niet bezig met tijden en puur met techniek en balans), maar zal je advies ten harte nemen. Het zijn lichte drukpijntjes maar het gaat voor mijn gevoel elke week beter en probeer nu vaker in de week op de baan te staan.

    Zal uiteindelijk wel bij een schaatsspecialist belanden om het één en het ander aan te passen.
    Mooi om te zien dat er personen zijn die passie met kunde de ervaringen willen delen.

    Groeten,
  5. Glide-Ahead

    Glide-Ahead Active Member

    Hallo Nofx,

    De Evo Helium heeft echt leder aan de binnen en buitenkant, de xenon en adore hebben kunststof aan de binnenkant. Misschien dat dat nog een afweging is. Het hangt ervan af of je blootvoets of met sokken wil schaatsen, blootvoets zijn de Heliums wel het fijnst.
  6. Patrick510

    Patrick510 Active Member

    Trek je de veters in de eerste gaatjes (bij je tenen) niet te strak? Bij veel mensen levert dat ook pijn op. Begin met los veteren en vanaf 3 of 4 ringen voor het einde pas strak trekken.
  7. Martin B

    Martin B New Member

    Dag Nofx,

    Ook ik ben een beginner met erg moeilijke voeten, en heb het uiteindelijk pas geleerd op kluunschaatsen (ivm pasvorm). Daarna stilgestaan ivm meniscus, en nu dus op zoek naar een paar noren. Het viel mij op dat na de zin 'ik heb moeilijke voeten' iedereen meteen al een paar pakt zonder naar de voeten te kijken. Positieve uitzondering, is Evo Hagen. Zij kijken juist eerst naar je voeten en je wensen. Daar dus een afspraak gemaakt. Misschien ook wat voor jou...
    Laatst bewerkt door een moderator: 12 nov 2015
  8. nofx

    nofx New Member

    Beste allen,

    Mijn keuze is toch gevallen voor een Evo Xenon, vond ze toch fijner dan adore en toch nog betaalbaar. Ik had het geluk dat dit model en precies mijn maat op marktplaats te vinden was.

    @ Glide-ahead, dank voor je tip! Zit er nu met blote voeten in ... vind ik persoonlijk wat fijner.
    @ Patrick510, jah idd dat hoorde ik ook van mn trainer. Maar het gaat steeds beter ... wrs was het toch een gewennings kwestie van mijn voeten. Zit nu soms ook de schaaten in huis aan te trekken hahah.
    @ Martin B, dank voor je advies. Maar ze zitten voor mezelf steeds beter ... dus wrs heb ik niet al te moeilijke voeten...

    Zit nu zelf wel ff te pielen met mijn balans van de schaats.
    Met de linkerschaats merk ik dat geen perfecte balans in de bocht aanwezig is. Als ik door de bocht ga lijkt het wel dat mijn achterste gedeelte iedere keer wegglijdt.
    De trainer gaf dit ook al aan dat de schaats wrs niet helemaal goed is afgesteld.

    Heb ze nu al een paar keer afgesteld, (en bij het afstellen van bijv. de achterkant laat ik de spanning aan de voorkant ook los).
    Maar zit nu te twijfelen als ik nu de achterkant en/of de voorkant nu iedere keer moet aanpassen.

    De rechterschaats zit perfect.

    Iemand misschien nog tips ?

    Groeten,
  9. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Tips voor het afstellen van het ijzer heb ik al gegeven, maar hoe zijn de schoenen naar je voet gevormd? Bij het vervormen van de schaatsen is het belangrijk dat de montagepunten waarop je de ijzers monteert volledig recht blijven. Als dit niet goed gebeurd dan kunnen de montagepunten torderen ten opzichte van elkaar waardoor het ijzer er niet meer recht onder staat. Als dit zo is dan kan je stellen wat je wilt, maar het wordt nooit meer perfect. Dit is bij mij met mijn vorige schaatsen gebeurd en had toen hetzelfde probleem. We hebben ze toen nogmaals verwarmd met de ijzers eronder gemonteerd. We hebben het ijzer weer recht gezet en de stand van mijn voet gecorrigeerd. De problemen waren hiermee verholpen.

    Mijn huidige schaatsen zijn vacuum getrokken terwijl ze een paar zware ijzeren blokken eronder hadden gemonteerd om te voorkomen dat de schoenen zouden vervormen. Deze blokken hielden de schaatsen in je juiste stand en voorkwamen dat de zak lek werd geprikt.

    Het thermoplastisch vervormen van schaatsen is precisiewerk en vereist de nodige ervaring/vakmanschap. Ik zou dan ook nooit adviseren om dit zelf te doen. De kosten die je uitspaart door schaatsen op internet te kopen zijn de mogelijke problemen die je ermee op de hals haalt niet waard.
  10. dsdevries

    dsdevries Active Member

    P.S. Ik zou niet met bloten voeten schaatsen in met synthetisch leer gevoerde schaatsen. Lichaamssappen als zweet zijn meestal vrij agressief. Synthetisch leer kan hier minder goed tegen dan echt leer. Als je wilt dat je schaatsen wat langer mee gaan kan je beter wat dunne schaatssokjes aantrekken.
  11. Glide-Ahead

    Glide-Ahead Active Member

    Hm, ik ben het niet helemaal met je eens.

    1. Juist doordat ik thuis in alle rust bezig kan zijn, heb ik zo de beste vervorm resultaten behaald. Je moet alleen wel handig aangelegd zijn.
    2. De montagepunten zitten verlijmd in de kuip, de kuip wordt niet zachter van warmte. Verplaatsing van de montagepunten is dus vrijwel onmogelijk bij een normaal vervorming ritueel.
    3. De binnenzijde van de Evo Xenon zal gemaakt zijn van polyamide, dit is de meest gebruikte kunststof soort voor het zgn. microvezel. Chemisch zeer resistent. Het zal geen problemen hebben met een milde zoute vloeistof zoals zweet.
    4. Synthetisch leder (zit vaak alleen aan de buitenkant) is gemaakt van polyurethaan, de goedkopere variant is gemaakt van PVC. Beide hebben ook weinig problemen met chemicaliën, en zeker geen problemen met zweet.

    Bij echt leder moet je juist opletten met vocht, zweet of iets anders, dit tast het aan. Ga maar eens met een (onbewerkte) lederen jas in de regen lopen en laat het vervolgens opdrogen.

    @nofx: ik herken je probleem met wegglijden van de linker schaats, dit had ik vroeger ook. Mogelijk komt dit doordat het ijzer te bot is en/of de ronding er niet goed in zit. Dit is echt cruciaal voor schaatsen. Laat dit controleren door een erkende (noren) schaatsen slijper, met een rondingsmeter. Laat de schaatsen daarna evt. opnieuw slijpen.
    Laatst bewerkt: 15 nov 2015
  12. De stoemp

    De stoemp Member

    Ik heb de helium's bevallen wel aardig. Ze mogen van mij wat stijver/harder zijn. En ik heb meestal last op de voorkant van mijn enkel waar de knoop van mijn veters zit. Deze zit vrij hoog en als je ze dan strak doet snijdt het als het ware in mijn enkel.
    Bovenste gaten niet gebruiken heeft weinig zin omdat de schoen dan direct het belangrijkste deel van zijn steun verliest (dat gedeelte is vrij slap).
  13. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Je zou een locklacing kunnen gebruiken, of eventueel zelfs een downward locklacing. Wellicht helpt dat om de druk op de enkel te verlagen en tegelijkertijd de steun te behouden.
  14. De stoemp

    De stoemp Member

    Locklacing knoop leg ik al, dit geeft nog maar weinig verschil. Wat je met een downward locklacing bedoelt weet ik niet. Kan dit ook niet vinden via google...heb je hiervan een instructie?
  15. dsdevries

    dsdevries Active Member

    I.p.v. je veters vanaf het derde gaatje naar het 2 naar buiten en via het eerste gaatje weer naar binnen te rijgen, ga je vanaf het derde gaatje naar het eerste gaatje en weer terug naar het tweede gaatje. De rest is hetzelfde.
  16. Glide-Ahead

    Glide-Ahead Active Member

    De 'kracht' van de Heliums is juist dat ze wat soepeler zijn, net als de Viking Gold schoenen. Wil je stijvere dan kan je beter voor bijv. Maple gaan.
  17. De stoemp

    De stoemp Member

    Ben aan het sparen voor een paar Marchese's ;)
  18. nofx

    nofx New Member

    @dsdevries Ik heb het ook laten verwarmen en vacuum laten laten vormen.
    @Glide-Ahead Ik hebt ook laten slijpen
    @ de stoemp ik heb de voorste veters idd losjes.

    Maar goed, ik heb de linkerschaats maar even helemaal losgehaald. En vele malen zitten finetunen.
    En het gaat nu stukken beter vooruit.

    Ze stonden(voor mijn gevoel) teveel naar rechts en als ik stond viel ik dus naar de buiten kant.
    Maar ga nu maar eerst maar flink met de techniek aan de bak.

    Kan alles wel verstellen en materiaal laten aanpassen, maar blijft nog een beginner.
    Voor nu eventjes lekker genieten van het schaatsen, en later zal ik ongetwijfeld wel verder optimaliseren.
    Dank voor jullie tips, trucs en de moeite !
  19. vbuiten

    vbuiten Member

    Ik heb sinds dit seizoen de Evo Helium.
    Voor mij een ideale schoen. Met maple blizzard ijzer.

    Juist met blote voeten rij ik veel fijner. Zeer comfortabele schoen. Zeker voor de prijs.

Deel Deze Pagina