verschil active 8 en vitane 8 salomon

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door laurazeinstra, 16 dec 2012.

  1. laurazeinstra

    laurazeinstra New Member

    Goedenavond schaatsliefhebbers!

    Graag vraag ik jullie om advies in mijn zoektocht.
    Ik ( 23 jarige fysiotherapeute) ben een blije amateur die met name op natuurijs haar kilometers wil gaan maken en tot nu toe wat rondhobbelde op zandstra combinoren type 1383 LC, keihard, waar geen fatsoenlijke techniek op uit te voeren is. (maar heb dan ook geen dikke overbelaste enkel na +/- 30 km schaatsen)

    Ik ben wegens een chronische enkelblessure (mis +/- 50% van mijn kraakbeen in mijn bovenste sprongewricht, 2x aan geopereerd)
    niet in staat om een "zittende" schaatshouding aan te nemen. (ik kom nét 10 graden door de 90 gradengrens heen, maar dit is dan ook het maximale wat er uit te halen valt.)

    Ik had zelf bedacht dat een salomon schaats de ideale oplossing voor mij is. (omdat hij klapt, en ik dus fatsoenlijke slagen kan maken i.p.v. steeds de punt in het ijs te steken omdat de enkel niet genoeg wil buigen)
    Nu ben ik mij aan het oriënteren geweest en ik zie dat er enorm veel keus is, de ene duurder dan de ander.
    Ik ben eigenlijk alleen van plan om op natuurijs te schaatsen en de rondjes op de baan zullen bijzaak zijn (1 a 2x per seizoen o.i.d.) pootje over is voor mij dus ook niet van belang. (heb gelezen dat dat nogal lastig kan zijn met deze schaatsen)
    Ik heb mijn oog laten vallen op een set met een Salomon Active 8 Skate schoen, met SNS profil binding en Zandstra ijzers. mede door de betaalbaarheid een goede optie voor mij.
    Maar op diezelfde website staat ook een goed betaalbare Salomon Vitane 8 met dezelfde binding en ijzer.
    Kunnen jullie mij vertellen wat het verschil tussen deze schoenen is?
    Ik had zelf bedacht dat een stijve schoen in mijn geval prettiger is ivm de steun.

    Weten jullie verkooppunten in Groningen (of in de buurt daarvan) waar ik deze schoenen zou kunnen passen?

    Als jullie nog andere sets geschikt voor mij vinden dan sta ik daar uiteraard altijd voor open! (max budget voor de complete set is 300 euro)

    Nog een laatste vraag: ik heb gezien dat er af en toe een elastiek gebruikt word om het terugklap systeem te ondersteunen. Is dit aan te raden om er bij aan te schaffen of zal ik als amateur het verschil niet zo merken?

    Alvast bedankt!
    groeten Laura
  2. Hallo Laura

    Als je je voet wel kan afwikkelen dan zou ik voor de Profil binding kiezen.
    Je kunt dan meer druk zetten tijdens de afzet, en ondanks dat je niet diep kunt zitten toch snelheid maken.
    De Zandstra ijzers en de schoenen die je wil kiezen zijn verder een goede keus.

    Groeten
    Pieter
  3. laurazeinstra

    laurazeinstra New Member

    Hallo Pieter,
    de voet zelf afwikkelen is niet zo'n probleem. Meer het buigen in de enkel zelf is beperkt.
    Bedankt voor je advies, kan je mij vertellen wat het verschil tussen die 2 schoenen is?

    Groeten Laura
  4. Hallo Laura

    Ik zou de RS Carbon schoen kopen. Er is nog een stijvere schoen de S lab pro maar die is erg duur.
    De RS Carbon geeft redelijk veel steun voor natuurijs. De twee schoenen die jij noemt zijn wat slapper.

    Groeten
    Pieter
  5. Rinus

    Rinus Member

    Het verschil tussen de Active 8 en de Vitane 8 zit hem vooral in de pasvorm. De Vitane heeft een 'damesleest', wat meestal inhoudt dat de schoen wat smaller is.
  6. laurazeinstra

    laurazeinstra New Member

    Bedankt voor jullie adviezen. Ik ben afgelopen week naar een zaak geweest waar ik de carbon schoenen kon passen. De vitane is een betere keus voor mij, ivm mijn smalle voeten, helaas ook een stuk duurder. Ben in ieder geval wel een stuk wijzer geworden, bedankt voor jullie hulp!

    Groeten Laura
  7. 1997giorgio1

    1997giorgio1 Member

    Nog even een korte aanvulling:
    De vitane8 is ook steviger/stijver dan de active 8
  8. laurazeinstra

    laurazeinstra New Member

    bedankt voor de info! ik moet de vitane carbon hebben, op dit moment boven mijn budget dus volgend jaar maar weer optijd marktplaats op..
  9. Spits

    Spits Active Member

    Weet niet of je nog zoekende bent maar op stylepit.nl worden nu Salomon aangeboden tegen bodemprijzen (75, -). Niet alle maten meer voorradig, kijk zelf even. By the way, helaas geen "vitanes" (dames uitvoering) zie ik nu, die je eigenlijk wil.....sorry.....misschien heeft iemand anders nog wat aan de info. Groet, Menno.
    Laatst bewerkt: 1 okt 2014
  10. Pieter2345

    Pieter2345 New Member

    Beste Laura,
    De Vitane 8 skate en de Active 8 skate zijn dezelfde schoenen. De een is echter voor dames met een smallere leest en de Active 8 is voor heren en is daarom iets breder. Alhoewel de vitane/active 8 financieel misschien interessant zijn is het wel degelijk een minder goede schoen dan een Pro combi Pilot of (iets duurder) de carbon varianten..

    Wat betreft het binding systeem zou ik er zeker van zijn dat ik het pilot equipe systeem zou hebben. Dat is de sns pilot variant geloof ik, met de twee asjes in ieder geval. Ik zou overigens met ijzers gewoon een van de salomon merken nemen. Ik heb zelf een Free-skate en die heb ik icm schoenen gekocht en heb daardoor een mooie prijs gekregen. Ik geloof dat de dealers wel op hun site staat.

    Wat betreft de internet kopen zou ik daar mee uitkijken.. Veel van die langlaufschoenen wijken nogal af van pasvorm en maatvoering. Ik zou dus niet blindelinks maten gaan bestellen want dit zul je zeker retour moeten sturen. Vaak kun je bij een winkel en nog een gratis servicebeurt krijgen.. uiteindelijk is die besparing toch niet zo goedkoop als het lijkt..

    succes met je koop!
  11. Spits

    Spits Active Member

    Pro combi pilot is ook te koop voor 75,-, inderdaad geen Vitane, en alleen beschikbaar in bepaalde maten. Zoals al gezegd; sorry voor de dooie mus Laura (mocht je uberhaupt nog meelezen)

    @pieter. Ik zie het zo; Zweedse schaatsen bestaan uit 3 delen, zoals je weet uit schoen, binding, ijzer.
    Je kan altijd upgraden naar een betere (duurdere) schoen, of ijzer.

    Vooralsnog heb ik nu via internet bestellen louter goede ervaringen (kan nog veranderen hoor). Je moet wel zelf je research doen en weten wat je wilt uiteraard. Retourneren van goederen is geen probleem, en dan heb je nog de keuze van geld terug of ruilen, tegen bijv. een grotere/kleinere maat. Trouwens, zoals je ook wel weet, kan je de meeste Salomon schoenen met een bandje aan de achterkant verstellen om je voet meer of minder ruimte te geven tot een bepaalde hoogte.
    Middenstanders welke een "echte" winkel hebben geven inderdaad soms service, met de nadruk op soms........ Mijn ervaring is dat ik meestal (niet ALTIJD) meer know how in bezit heb over producten dan de winkelier, door zelf met dank aan het WWW research te doen. Nogmaals, ik scheer ze zeker niet over 1 kam, er zijn uitzonderingen..... Eigenlijk zou het regel moeten zijn. Overigens ben ik bereid m'n verlies te nemen op dit gebied; Ik ben niet het type dat naar een echte winkel gaat om te passen en weet ik niet al wat meer, en dan vervolgens via internet bestellen; Fairplay dus

    Waar het om gaat is dat ik een ander ook een voordeeltje gun.
    Zo heb ik nu zelf Active 8 (schijnt niet zo goed te zijn.... ;-) een paar Raps Thor F1 ijzers (gerond en geslepen), en een paar bindingen type SNS Pilot voor rond de 240,- totaal. Voor wat ik nu overhoud ga ik lekker schaatslessen nemen.
    Overigens is mijn repliek niet aanvallend bedoeld, mocht deze zo overkomen.

    Vriendelijke groet, Menno

Deel Deze Pagina