Ook ik heb zere voeten

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Firepeet, 18 feb 2013.

  1. Firepeet

    Firepeet New Member

    Al een geruime tijd lees ik dit forum met veel plezier.
    Ik ben een eind veertiger en vindt schaatsen schitterend om te zien. Hoe velen zwevend en dansend over het ijs zwingen... ik ben er jaloers op.

    2 jaar geleden heb ik een intensieve schaatscursus gevolgd waarbij ik op combinoren heel veel geleerd heb. Zelfs pootje over lukt nu met deze schaatsen zonder de bocht als het ware af te snijden. Mijn dochters van 10 schaatsen ook al een aantal jaren en zitten nu in de selectie van de club.
    Dus papa moest ook maar eens overstappen op de echte noren. Zo gezegd zo gedaan. Gisteren een paar 2e hands Viking I aangeschaft en vandaag de baan op gegaan. Het eerste rondje had ik het gevoel dat ik alles opnieuw moest leren. Maar langzaam kwam de stabiliteit in de benen. Maar na 5 rondjes moest ik echt aan de kant hangen en mijn voeten 1 voor 1 optillen vanwege een enorme pijn aan de onderkant van mijn voeten, en dan met name bij de hiel. Ik had het gevoel alsof ik met 200 kilo met mijn hielen op hard beton stond. Toen maar weer snel de combinoren aangetrokken om toch nog wat lol te hebben op het ijs.

    Dit gevoel kwam mij bekend voor uit mijn jeugdjaren. Tijdens de lessen die ik als kind vroeger had kreeg ik ook deze vreselijke "vermoeiende" pijn.

    Nu vraag ik me af hoe dit nou komt. Zijn er oefeningen om mijn voeten te trainen zodat ik hier geen last meer van heb?
    Zijn er meer mensen met deze klachten? Als ik op de baan naar alle beginnelingen kijk dan zie ik ze nooit aan de kant hangen met zere voeten.
  2. Beschrijving komt me bekend voor.
    Vroeger schaatste ik ook op Viking 1. De schoenen hadden toen een platte onderkant.
    Tegenwoordig hebben veel schoenen een betere pasvorm, met name het deel aan de binnenkant van de voet is in de moderne schoenen hoger en ondersteunt de "boog" van de voet.
    Met die pasvorm is de pijn aan de onderkant van je voet veel minder.
    Tevens geven de moderene (thermoplastische) schoenen meer steun dan de Viking 1.

    Groeten
    Pieter
  3. Hartklep

    Hartklep New Member

    Koop in elkmgeval een schaats met een kuipschoen. De thermoplastische zijn natuurlijk veel beter, maR ook veel duurder
    Succes
  4. Firepeet

    Firepeet New Member

    Bedankt voor de snelle reactie.
    Het klinkt inderdaad logisch dat een kuipschoen een betere pasvorm heeft dan een conventionele schoen.
    Maar om nu gelijk maar weer een ander schaats te gaan kopen... voor hetzelfde geld heb ik dit probleem dan nog steeds.
    Mijn dochters rijden op de Viking II zonder problemen. Toen ik net zo jong was als hun kon ik dat echt niet.
  5. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Probeer t nog een paar keer.
    Wat je wel kunt doen is om, je schoenen iets minder strak te veteren. En neem regelmatig even een pauze. Doe ze evt even opnieuw aan na een kwartier, en zorg dat de doorbloeding in je voeten goed is, voordat je ze weer aantrekt. Soms is t ook weer wennen, en zolang je geen beetje stabiliteit hebt is t gewoon lastig, en maken je voeten overuren om balans te vinden, dan kun je snel krampen krijgen, maar probeer t uit! Succes! :)
  6. HA01761

    HA01761 Active Member

    Met shoe stretch oid of spiritus kun je je schoen een beetje naar je voet vormen.

    Verder veel met je schaatsen aan achter je bureau of voor de tv zitten!
  7. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Heb hier een link van inlegzool van mysole, heb m onlangs gekocht bij beversport, lees de specificaties op de site.
    Het hakstuk is leeker hard, en denk dat je mogelijk met je hiel ook iets hoger komt in de schaats. Minder overstrekking van o.a. achillespees, en meer stabiliteit onder de hiel.
    kost 16 euro, dus is zeker te doen.
    http://www.mysole.eu/index.php/nl/stabilizer.html
  8. Firepeet

    Firepeet New Member

    Gezien jullie reacties krijg ik toch het idee dat het met gewenning te maken heeft in combinatie met spiertjes die opeens wakker geschud worden die jaren hebben liggen slapen :p

    Morgen sta ik weer op de schaats. Vorige keer kreeg ik last na 5 rondes, als het er nu 6 zijn dan zit er dus verbetering in. Volhouden, dat zal ik doen.

    Bedankt allemaal
  9. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Ben benieuwd hoe t gegaan is? Laat je ervaring horen, svp? :D
  10. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Klopt, het is vaak gewenning. Wanneer rijders zich nog wat onzeker voelen op het ijs, zijn ze vaak geneigd de spieren in hun voeten en vaak ook schenen aan te spannen. Ze staan dan a.h.w. met klauwen in hun schaatsen. Zelf zijn ze zich hiervan niet altijd bewust. Kramp is meestal het gevolg. Probeer maar eens je armspieren een uur lang onder volle spanning te houden. Ik vermoed dat je een soortgelijke ervaring van pijn zult ondergaan.

    Af en toe even pauzeren is inderdaad een oplossing, waarbij je niet alleen langs de kant zou moeten gaan staan, maar zou kunnen proberen om je voeten even volledig te ontspannen. Soms helpt het ook om de schaatsen uit te trekken en even te gaan lopen. Ik laat rijders regelmatig iets doen waarvan ze niet dachten dat ze het konden. Daarna rijden ze met veel makkelijker, doordat ze met meer ontspanning rijden.
  11. Firepeet

    Firepeet New Member

    Ondanks alle adviezen, oefeningen en volhouden blijf ik de klachten houden.
    Ik ben met de schaatsen naar een gespecialiseerde winkel gegaan en zij zagen al snel dat de schaatsen een maat te groot zijn. Hierdoor ga je inderdaad al snel je tenen krommen waardoor er krampen kunnen ontstaan. Ook adviseerde ze mij om niet direct te gaan beginnen met hoge noren maar na de overstap van combinoren eerst lage noren te gebruiken vanwege de stabiliteit en gewenning.
    De brandende pijn onder de voetzool kan voorkomen worden door een schoen te nemen die beter aansluit en die de druk op de zool beter verdeeld.

    Ook vandaag lukte het niet om het meer dan 6 rondes vol te houden. Dus snel maar weer de combinoren aangetrokken.

    Na de zomer ga ik kijken voor betere schaatsen met meer steun. Dan maar wat meer geld kwijt.

    Helaas wil de kennis waarvan ik ze anderhalve week geleden van heb overgenomen deze niet meer terugnemen voor minder dan dat ik ervoor betaald heb, dus als er iemand interesse heeft in Viking 1, maat 43 ;-)

Deel Deze Pagina